پخش زنده
امروز: -
امروز نیمه اردی بهشت و روز شیراز است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز فارس،در تقویم ایرانی ۱۵ اردیبهشت ماه هر سال به نام روز شیراز و از ۱۵ تا ۲۱ اردیبهشت ماه هفته شیراز نامیده میشود.
شهری که، چون در درهای با کوههای زاگرس احاطه شده، هوایی خاص و معتدل دارد و به قول حافظ «خال رخ هفت کشور» است!
شیراز و آب رکنی و این باد خوش نسیم عیبش مکن که خال رخ هفت کشور است
شیراز گرچه این روزها مسافری ندارد، اما در ذهن همه ایرانی ها با زیبایی ، شعر و عطر بهار نارنج پیوند خورده است .
شیراز در کتابها و اسناد تاریخی، با نامهای مختلفی نظیر: «شیرازیس» و «شیراز» به ثبت رسیده است.
در لوح های یافت شده در تخت جمشید از شیراز با نام های ish-si-ra-Ti (ایش-سی-را-تی) و یا نام هایی از این قبیل یاد شده است.کتیبه ای ایلامی نیز موجود است که حاوی نام قلعه ای بنام تیرازیس یا شیرازیس است.
این شهر تاریخی و تماشایی علاوه بر جاذبههای فرهنگی و تاریخی و ادبی، دارای طبیعت بسیار زیبایی نیز هست .
شاه چراغ
"السَّلامُ عَلَیکَ یَابنَ رَسُولِ اللهِ...السَّلامُ عَلَیکَ یَا سَیِّدَ السّاداتِ الاَعاظِمِ، اَلسَّلامُ عَلَیکَ یَا اَحمَدُ بنُ مُوسَی الکاظِم". به حرم باصفا و ملکوتی شاهچراغ که پا می گذاری کبوترِ دل پَر می گیرد و تو را تا بی نهایت به پرواز در می آورد .
شیراز به یُمنِ حضور سَیِّدَ السّاداتِ الاَعاظِمِ جانی تازه گرفته و آینه کاری های رنگی حرم شاهچراغ هر بیننده ای را مجذوب خویش می کند.
از محبوبترین وبرترین جاذبههای شهر شیراز مسجد صورتی یا مسجد نصیر الملک است .
مسجدی با کاشیکاریهای و شیشه های رنگی زیبا و منحصربهفرد و متمایز که شهرت بسیاری میان گردشگران ایرانی و خارجی دارد ، لقب دومین مسجد زیبای دنیا را به خود اختصاص داده است.
یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین شاعرهای بزرگ ایرانی که القاب بسیاری اعم از لسانالغیب، ترجمانالاسرار و لسانالعرفا را به خود اختصاص داده است، حافظ نام دارد. این شاعر از غزلسراهای بزرگ قرن هشتم هجری بوده و دیوان حافظ از آثار مشهور او به شمار میرود.
حافظیه در شب بسیار زیباتر بوده و آرامش بیشتری را برای شما به ارمغان میآورد. نورپردازی این مکان فوقالعاده بوده و وجود طاق هشت ضلعی بر روی آرامگاه حافظ بسیار تماشایی است. جالب است بدانید که معماری این بنا مربوط به دوره هخامنشیان و زندیه میشود و بر روی سنگهای مرمر آن، اشعار حافظ به شیوهای زیبا کندهکاری شده است.
سعدیه نام یکی از جاهای دیدنی شیراز بوده که آرامگاه سعدی در آن قرار گرفته است. سعدی از شاعرهای محبوب و معروف قرن هفتم هجری بوده که آرامگاه آن هماکنون مورد بازدید بسیاری از مسافران و گردشگران قرار دارد. بنای آرامگاه سعدی در سال ۱۳۳۰ ساخته شد و در سال ۱۳۵۳ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است .
این مکان در گذشته خانقاه و محلی برای عبادت سعدی بود، به همین دلیل پس از مرگ در آنجا دفن شد. ترکیب دو سبک سنتی و مدرن در کنار هم بسیار منحصربهفرد بوده و جلوه خاصی به این مکان بخشیده است. وجود حوض، درختان و گلهای رنگارنگ هم بدون تردید در زیبایی سعدیه موثر بوده و نقش خاصی در آرامش بیبدیل این مکان ارزشمند داشته است.
یکی از بهترین جاهای دیدنی و جاذبههای گردشگری شیراز را میتوان باغ ارم معرفی کرد . زیبایی باغ ارم شیراز بدون اغراق خیرهکننده است و حس زندگی را در انسان زنده میکند.
وجود درختان مختلف اعم از نخل، سرو، اقاقیا، افرا، بید و سروناز و گلهای خوشرنگ موجود در این باغ زیبا بیش از پیش بر محبوبیت آن افزوده و فضای آن را دلانگیز کرده است. جالب است بدانید که بلندترین درخت سرو شیراز در همین باغ قرار گرفته است . زیبایی این باغ در فصل بهار و پاییز دوچندان میشود.
بازار وکیل یکی از قدیمیترین و بزرگترین بازارهای شیراز بوده که توسط کریم خان زند ساخته شده است.
این بازار ، علاوه بر فروش کالاهایی همانند فرش، تابلو، طلا، لوازم خانه و سایر موارد، از طراحی و معماری مشهور و قابل توجهی هم برخوردار است، به همین دلیل از آن به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز یاد میشود.
بزرگترین و قدیمیترین بنای تاریخی شهر شیراز را میتوان ارگ کریم خان معرفی کرد. این ارگ در سالهای ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی توسط کریم خان زند ساخته شد و به ارگ کریم خان شهرت پیدا کرد.
معماری این بنای آجری بسیار زیبا بوده و از بهترین مصالح برای آن استفاده شده است. ارگ کریم خان به شکل مربع بوده و چهار برج استوانهای شکل در چهار گوشه آن واقع شده است که هر کدام ۱۲ متر ارتفاع دارد.
معروفترین و نامآشناترین جاذبه گردشگری شیراز، دروازه قرآن نام دارد. شهر شیراز در گذشته از ۶ دروازه برخوردار بود که هماکنون تنها دروازه باقیمانده از این شهر، دروازه شیراز است. این دروازه توسط عضدالدوله دیلمی ساخته شد و بر روی آن قرآنی قرار دادند تا مسافران از زیر آن به سلامت عبور کنند.
دروازه قرآن در زمان کریم خان زند مورد بازسازی قرار گرفت و به دستور وی یک اتاقک در بالای دروازه ایران ساخته شد تا دو قرآن نفیس که به قرآن هفده کیلوگرم معروف هستند، درون این اتاقک قرار بگیرند. این قرآنها هماکنون از دروازه شیراز به موزه پارس انتقال داده شدند. دروازه شیراز در شمال شرقی این شهر و بین دو کوه چهل مقام و باباکوهی قرار دارد.
شهر شیراز به دلیل وجود باغها و گلستانهای فراوان در اطراف به شهر عرقیات معروف است و در این شهر بهترین عرقیات با طعمها و خواص مختلف تهیه میشود که برخی از آنها عبارتاند از عرق شاتره، نسترن، بیدمشک، اترج، تارونه، بهارنارنج، نعنا چهل گیاه، کاسنی، شربت بهلیمو و نارنج، گلگاوزبان و کیالک و....
این دسر خوشمزه در سراسر ایران طرفداران خود را دارد و بهترین نوع آن در شهر بهارنارنج تهیه میشود.
آبلیمو، لیمو، آبغوره، بهارنارنج، گلاب میمند، رشتههای خشک فالوده شیرازی، گیوه، کاشی معرق، منبت بهویژه منبت آباده، کاشی هفترنگ، جاجیم، قالی شیراز، مینیاتور، میناکاری، ظروف شیشهای، قلمزنی و ...
یکی از محبوبترین و لذیذترین غذاهای شیرازی ، کلمپلو است که برای تهیه این غذا از کلمقمری، گوشت چرخکرده، سبزی (ترخون، شوید، ریحان و تره) و آرد نخودچی استفاده می شود .
از محبوبترین غذاهای بین مردم شیراز آش سبزی است و اغلب این آش برای صبحانه طبخ میشود .
این آش با سبزی ترخون و تره، گوشت، برنج، لوبیا سفید، عدس، نخود، روغن و دارچین آماده و در اغلب اوقات با روغن داغ،پیازداغ، آبلیمو و نان سنگک سرو میشود.
هر سال به مناسبت روز شیراز ، برنامه های متنوعی در شیراز برگزار می شد ؛ امسال با شیوع کرونا و تعطیلی مراکز گردشگری ، هنری و تاریخی و محدودیت تردد و برگزاری گردهماییها، اغلب برنامههای روز شیراز نیز به صورت مجازی برگزار میشود.