به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاري صداوسيما ؛ کمبود آهن یکی از رایجترین کمبودهای مواد مغذی در سراسر جهان است. این بیماری که به عنوان کم خونی فقر آهن نیز شناخته میشود هنگامی رخ میدهد که بدن فاقد مقدار کافی آهن برای ساختن هموگلوبین باشد، پروتئینی در گلبولهای قرمز خون که آنها را قادر به انتقال اکسیژن به بدن میکند.
کم خونی و فقر آهن چیست؟کم خونی فقر آهن در زنان امری شایع است، اما حتی مردان و زنان مسن نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. در صورت درمان نشدن این وضعیت منجر به خونریزی داخلی، بزرگ شدن و نارسایی قلبی میشود. نکته خوب این است کم خونی فقر آهن به راحتی با مصرف منظم مکمل آهن قابل درمان است، اما زمان تشخیص آن برای نخستین بار بسیار مهم است. بدن کمبود آهن را با بروز چندین علائم نشان میدهد. فقط باید علائم در مراحل اولیه شناسایی کرد و برای درمان به موقع آن اقدام کنید.
در اینجا برخی از علائم رایج کم خونی فقر آهن توضیح داده شده است.شما همیشه احساس خستگی میکنیدخستگی شایعترین علائم کم خونی فقر آهن است. بدن مقدار کافی آهن مورد نیاز برای ساختن هموگلوبین را ندارد، بنابراین دچار کم خونی فقر آهن میشود. بدون هموگلوبین کافی مقدار کافی اکسیژن به بافتها و عضلات نمیرسد که باعث بروز احساس خستگی میشود. علاوه بر این، قلب باید بیشتر کار کند تا خون غنی از اکسیژن را به سایر نقاط بدن انتقال دهد همین کار اضافی باعث بروز احساس خستگی میشود.
رنگ پریدگیدر واقع هموگلوبین به خون رنگ قرمز میدهد و باعث میشود پوست سالم به نظر برسد. سطح پایین آهن در بدن باعث میشود خون کمتر قرمز شده و پوست رنگ پریده به نظر برسد. رنگ پریدگی پوست یا داخل پلک پایین نیز نشانگر کم خونی فقر آهن است. در این شرایط صورت، لثه ها، لب ها، پلکهای پایین و ناخنهای فرد بی رنگ به نظر میرسند.
نفس نفس زدنهموگلوبین به گلبولهای قرمز خون در انتقال اکسیژن به نقاط مختلف بدن کمک میکند. هنگامی که به دلیل کمبود آهن سطح هموگلوبین پایین است بدن برای تهیه اکسیژن به بافت دچار مشکل میشود. هنگام دریافت نکردن اکسیژن کافی توسط عضلات احساس خستگی و نفس نفس زدن هنگام راه رفتن یا انجام هر کار دیگری طبیعی است.
تپش قلبتپش قلب یکی دیگر از علائم کم خونی فقر آهن است. سطح پایین هموگلوبین در خون قلب را مجبور به کار بیشتر میکند تا اکسیژن را به قسمتهای مختلف بدن منتقل کند که این امر منجر به ضربان قلب نامنظم میشود. در صورت درمان نشدن منجر به بزرگ شدن قلب، سوفل یا نارسایی قلبی میشود.
مو و پوست خشک و آسیب دیدهخشکی پوست، موهای آسیب دیده و ناخنهای شکننده نشانه کمبود آهن در بدن است. اکسیژن کمتری در دسترس سلولها به دلیل کمبود هموگلوبین در خون میتواند منجر به خشکی و آسیب دیدگی پوست و موها شود. هنگامی که پوست و مو مواد مغذی کافی دریافت نمیکنند خشک و ضعیف میشوند.
چه موقع با یک دکتر صحبت کنیم؟در صورت مشاهده هر یک از دو علامت کمبود آهن به پزشک مراجعه کنید. یک آزمایش خون ساده کم خونی و فقر آهن را نشان میدهد. پزشک برای شروع روند درمانی ضمن توصیه به ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی مصرف مکملهای آهن را نیز تجویز میکند. مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه برای آهن برای مردان و زنان بالای ۵۰ سال ۷/۸ میلی گرم در روز است. زنان بین ۱۹ تا ۵۰ سال باید ۱۴.۸ میلی گرم در روز مصرف کنند.