بهبود معیشت صیادان خوزستانی در گرو نظارت مسئولان
صید لنگری پس از صید ترال به چالش جدی برای ذخایر آبزیان در آبهای جنوب خوزستان تبدیل شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ،
برخی صیادان نسبت به تصمیم سازمان شیلات در خصوص ممنوعیتصید لنگری معترض هستند و تعداد دیگری از آنها، صید لنگری را به دلیل سدمعبر و وجود تورهای سه کیلومتری برای آبزیان و شناورها مضر میدانند ونسبت به این روش صید اعتراض دارند.
صیادان باید طبق قانون صید انجام دهند
این در حالی است که سرپرست فرمانداری بندر ماهشهر میگوید: صیادان بدون رعایت کردن قوانین به جای انجام صیادی در طول خور به صیادی در عرض خور اقدام کرده بودند که این مسئله موجب سد راه شناورها شده بود.
نظر برخی صیادان این است که صید لنگری، یک صید سنتی و قدیمی است که هیچگونه ضرری برای دریا ندارد، ولی شیلات این نوع صید را ممنوع کرده است.
قایقهای صیادی بندر ماهشهر ۱۲ سال است که برای صید ماهی حلوا سفید (زبیدی) از روش صید لنگری استفاده میکنند که با ممنوع شدن این صید از سوی شیلات، تعداد زیادی از ماهیگیران بیکار شده اند.
صنایع آلاینده پتروشیمی و ممنوعیت صید لنگری یکی از چالشهای مهم پیش روی صیادان این منطقه است .
در روش صید آلات طول تور صیادان ۱۰۰ متر بود ولی در روش لنگری به ۳ کیلومتر افزایش پیدا کرده است که این موضوع باعث سد معبر و وارد آمدن خسارت به قایقهای صیادی و تجاری شده است و این سد معبر عامل اصلی اعتراض صیادان هندیجان به صید لنگری است
بیکاری ۴۰۰ دستگاه قایق صیادی در هندیجان به دلیل صید لنگری
پیش از صیادان هندیجانی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما از بیکار شدن
۴۰۰ دستگاه قایق صیادی در این منطقه بر اثر صید لنگری خبر دادند که تعداد صیادان غیرمجاز روز به روز بیشتر میشود و کنترل آنها بسیار سخت است.
صید ترال نیز در آبهای خوزستان و بوشهر به صورت غیرمجاز انجام میشود که باید شیلات برخورد جدی تری با این شیوه صید انجام دهد .
دکتر غلامحسین محمدی، عضو سابق هیات علمی پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور در خصوص صید لنگری گفت: این روش صید با هدف صید ماهی حلوا سفید و با آغاز فصل مهاجرت این ماهی به خورموسی آغاز میشود و پس از پایان فصل تخم ریزی نیز خاتمه پیدا میکند.
وی ادامه داد: روش لنگری نسبت به ترال، صید زمینهای کمتری دارد و سایر آبزیان را کمتر هدف قرار میدهد. برخی از ماهیها برای تخم ریزی به سمت خوریات میآیند که در صید لنگری، معمولا مولدین صید میشوند و این موضوع میتواند از نظر زیست محیطی آسیب زا باشد.
عضو سابق هیات علمی پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور تصریح کرد:
اگر صید لنگری در میانه خورهای بزرگ و در محل اتصال آنها با دریا انجام پذیرد، موجب گیر افتادن و از بین رفتن آبزیان بزرگتر نظیر دلفین میشود. محمدی وجود صنایع آلاینده پتروشیمی را یکی از عوامل تاثیرگذار بر غنای زیستگاه آبزیان در خورموسی عنوان کرد و افزود: تخلیه پسابهای صنعتی و فاضلاب شهری، تردد کشتیها و ... از عوامل کاهش ذخایر آبزیان در خورموسی هستند، اما بدون اینکه به معیشت صیادان توجه شود و راهکار جایگزین برای آنان تعیین گردد، فقط با آنها برخورد صورت میگیرد.
صید لنگری یک صید هدف دار جهت صید ماهی حلوا سفید است
رییس اداره شیلات بندر ماهشهر نیز گفت : صید لنگری یک صید هدف دار جهت صید ماهی حلوا سفید است که به دلیل عدم رعایت مکانهای صید و مزاحمت برای صیادان دیگر ممنوع اعلام شده است.
موسی حیدری ادامه داد: ابزارآلات و تور این نوع صید نیز هم از نظر ابعاد طولی و عرضی غیراستاندارد بود که همین عوامل سبب شد که این شیوه صید ممنوع شود.
وی مدت زمان صید لنگری را پنج ماهه اول هر سال عنوان کرد و افزود: در گذشته صیادان برای ماهیگیری در مناطق جزر و مدی خوریات بندر ماهشهر اقدام صید لنگری میکردند؛ اما با توجه به کاهش صید و ذخایر آبزیان، تمایل صیادان برای پیشروی بیشتر شده است و صیادان این تورها را که به واسطه لنگر در آب قرار میگیرند، در دریا و دهانه خوریات میگسترند.
رییس شیلات بندر ماهشهر
صید لنگری را فقط برای مناطق جزر و مدی و خوریات مناسب دانست و گفت: با توجه به اینکه چشمه (بافت) تورهای صیادان در صید لنگری از تور روشهای دیگر صیادی بزرگتر است، این نوع صید برای خوریات مناسب است و اگر در دریا اتفاق بیفتد، تخریب زیست محیطی محسوب میشود؛ چرا که آبزیانی که جثه بزرگتری دارند نظیر دلفین و و لاک پشت در تور این صیادان گیر میافتند.
حیدری تاکید کرد:
شیلات بندر ماهشهر با صیادانی که در دریا و خارج از مناطق جزر و مدی خوریات اقدام به صید لنگری کنند، به شدت برخورد خواهد کرد و خاطیان به مراجع قضایی معرفی خواهند شد. رییس اداره حفاظت محیط زیست بندر ماهشهر خوریات این شهرستان را یکی از مهمترین زیستگاههای آبی کشور دانست و گفـت: در این زیستگاه گونههای آبزی خوراکی و غیر خوراکی با ارزش اکولوژیکی فراوانی زیست میکنند و خورموسی از مهمترین مکانهای زادآوری آنها میباشد. از گونههای شاخص با ارزش اکولوژیکی و زیباشناختی این منطقه دلفین گوژپشت و گونههای مختلف لاک پشت را میتوان نام برد.
ایرج سلیمانی ادامه داد: کم شدن جمعیت ماهیها و همچنین افزایش تعداد صیادان برای تامین معاش با بهره گیری از روشهای غیراستاندارد، افزایش خطر آسیب به گونههای در خطر انقراض و حمایت شده را در پی داشته است.
این مقام مسئول
یکی از راهکارهای کاهش این تلفات را کنترل بیشتر سازمانهای نظارتی همچون یگان حفاظت آبزیان شیلات و نیروهای نظامی بر صیادان عنوان کرد و افزود: ضروری است ضمن آموزش صیادان، با متخلفان برخورد جدی و قانونی و تنبیهی صورت پذیرد.
صید لنگری یک روش صید ممنوع است.
مدیرکل شیلات خوزستان نیز در خصوص صید لنگری گفت:
صید لنگری یک روش صید ممنوع است. صیادان قبلا تحت عنوان روش" آلات صیادی" در مناطق جزر و مدی مجوز صید داشتند که مشکل و مانعی نداشت. اما برخی با استفاده از روش لنگری تا جایی در محدوده آبهای ساحلی پیش رفتند که عبور و مرور شناورها را مختل کردند.
فتح الله ابوعلی ادامه داد: در محدوده خوریات بندر ماهشهر، آلودگی ناشی از فعالیتهای صنعتی به ویژه صنایع پتروشیمی وجود دارد، سازمان حفاظت محیط زیست تلاشهای زیادی برای کاهش این آلودگیها انجام داده است، اما متاسفانه این آلایندگی، تاثیر منفی خود را بر جمعیت آبزیان منطقه گذاشته است.
ابوعلی عمده تخلفات درحوزه صید و صیادی را از سوی صیادان بدون مجوز عنوان کرد و افزود: برای صیادانی که مجوز صید دارند و با روش مجاز به ماهیگیری اقدام میکنند، هیچ محدودیت و ممنوعیتی وجود ندارد، اما
با متخلفانی که بدون مجوز و با آلات غیرمجاز اقدام به صید میکنند، برخورد میشود.
آلایندهها یکی از عوامل ضرر و زیان حرفه صیادی در خوریات بندر ماهشهر
بنا بر گفته مدیر کل شیلات خوزستان، آلایندهها یکی از عوامل ضرر و زیان حرفه صیادی در خوریات بندر ماهشهر هستند که منجر به کاهش ذخایر آبزیان در این منطقه شده اند. به همین علت تعدادی از صیادان مجبور به صیادی در مناطق دیگر شده اند که این موضوع نیز پیامدهایی در پی خواهد داشت.
حال باید منتظر ماند و دید سازمان شیلات چه تصمیماتی در خصوص نحوه انجام صید لنگری خواهد گرفت و در صورت تداوم ممنوعیت این روش صید، چه راهکارهای جانشینی برای امرار معاش صیادان بیکار شده در نظر گرفته میشود.