در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از به قدرت رسیدن پتر کبیر تا درگذشت هیچکاک
امروز پنجشنبه، نهم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با شانزدهم رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و نهم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( نهم ارديبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
به قدرت رسیدن پتر کبیر در روسیه
۳۳۹ سال در چنین روزی، بیست و نهم آوریل سال ۱۶۸۲ میلادی «پتر کبیر» (Peter the Great) در ده سالگی در روسیه به سلطنت رسید.
پتر، برادر فئودور، سومین تزار خاندان رومانوف بود و پس از رسیدن به مقام سلطنت، توسط خواهرش که نیابت سلطنت را به عهده داشت، از سلطنت خلع و به دهکدهای نزدیک مسکو تبعید شد. پس از مدتی پتر کبیر سپاهی عظیم فراهم آورد و به جنگ خواهر خویش رفت. پتر در این نبرد پیروز شد و مجدداً به سلطنت روسیه دست یافت. او از آن پس، با قاطعیت به سر و سامان دادن به امور داخلی کشورش پرداخت و در امور فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی روسیه، تحولات مهمی به وجود آورد. پتر همچنین سرزمینهای بسیاری را اشغال کرد و قلمرو حکومت خود را گسترش داد. او در سال ۱۷۲۵ درگذشت.
تولد هانری پوانکاره، دانشمند فرانسوی
۱۶۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم آوریل سال ۱۸۵۴ میلادی «هانری پوانکاره» (Henri Poincaré)، ریاضیدان و طبیعیدان فرانسوی در شهر نانسی متولد شد.
وی در ریاضی تبحر داشت و به مطالعه و تحقیق در این زمینه پرداخت. بررسیهای پوانکاره درباره آنالیز، نور، الکتریسیته و همچنین جبر، هندسه و حساب احتمالات، مهم و دقیق است. وی در فلسفه نیز صاحبنظر بود و از اساتید برجسته عصر خود به شمار میرفت. از پوانکاره کتب بسیاری در زمینههای گوناگون علمی بجای مانده که از بین آنها میتوان به «علم و فرض» و «مفروضات تکوینی» اشاره کرد. وی در سال ۱۹۱۲ میلادی درگذشت.
الفبای لاتین، جایگزین الفبای عربی در ترکیه
۹۳ سال پیش، در روز بیست و نهم آوریل سال ۱۹۲۸ میلادی در ترکیه الفبای لاتین رسما جایگزین الفبای عربی شد.
این اقدام در راستای روند اسلام زدایی و جایگزینی ارزشها و نمادهای غربی در جامعه ترکیه بود که مصطفی کمال معروف به آتاتورک از سال ۱۹۲۳ آغاز کرد. پس از اعلام انحلال حکومت ۶۲۳ ساله عثمانی، از اکتبر سال ۱۹۲۳ نظام جمهوری در ترکیه به رهبری آتاتورک موجودیت یافت. وی خلافت را برچید، لباس غربی را جایگزین لباس سنتی ترکها کرد، آموزش و تبلیغ دین اسلام را ممنوع نمود، خط را از عربی به لاتین تغییر داد و سرانجام با حذف ماده مربوط به رسمی بودن دین اسلام از قانون اساسی ترکیه، اصول لائیسم را بر کشور حاکم کرد و مقاومت مردم مسلمان ترکیه را به شدت سرکوب کرد. اینگونه اقدامات غربگرایانه آتاتورک، اگرچه به فرهنگ و تمدن اسلامی ترکیه لطمات فراوانی وارد کرد، اما نتوانست ایمان قلبی آنها به اسلام را مخدوش کند، بطوریکه روند اسلام خواهی در این کشور همچنان ادامه دارد.
شکست هیلتر در جنگ با شوروی
۷۶ سال پیش، در روز بیست و نهم آوریل سال ۱۹۴۵ میلادی در آخرین روزهای جنگ جهانی دوم، شکست بزرگ دیگری نصیب نیروهای متحدین شد.
با شکسته شدن خط دفاعی آلمان در ایتالیا، نیروهای متفقین در یک یورش همه جانبه، ایتالیا را تصرف کردند. ایتالیا تحت رهبری موسولینی با آلمان هم پیمان بود. درپی پیروزی متفقین در ایتالیا، حدود یک میلیون سرباز آلمانی مستقر در این کشور، خود را تسلیم متفقین کردند. این شکست بزرگ درحالیکه برلین زیر آتش نیروهای شوروی قرار داشت، هیتلر را از پیروزی در جنگ کاملا ناامید کرد.
درگذشت لودویگ ویتگنشتاین، فیلسوف اتریشی
۷۰ سال پیش، در روز بیست و نهم آوریل سال ۱۹۵۱ میلادی «لودویگ ویتگنشتاین» (Ludwig Wittgenstein)، فیلسوف اتریشی درگذشت.
وی در سال ۱۸۸۹ در وین پایتخت این کشور متولد شد و پس از تحصیلات مقدماتی در انگلیس در رشته مهندسی ادامه تحصیل داد. آشنایی او با برتراند راسل فیلسوف انگلیسی، ویتگنشتاین را به فلسفه علاقهمند کرد. وی پس از نگارش کتاب «رساله منطقی – فلسفی» ادعا کرد که همه مسائل فلسفی را حل نموده و در نتیجه فلسفه را کنار میگذارد. اما پس از چند سال به اشتباه خود پی برد و در سال ۱۹۲۹ درجه دکترای فلسفه خود را دریافت نمود و استاد دانشگاه کمبریج انگلیس شد. اما ویتگنشتاین در سال ۱۹۴۷ استعفا میدهد و بر روی تحقیق و نگارش متمرکز میشود. کتاب او تحت عنوان «پژوهشهای فلسفی» در واقع رد عقایدش در جوانی است. از دیگر کتابهای این فیلسوف انگلیسی میتوان از «درباره رنگ ها» و «در باب یقین» را نام برد.
درگذشت آلفرد هیچکاک، کارگردان مشهور قرن بیستم
۴۱ سال پیش در چنین روزی برابر با ۲۹ آوریل ۱۹۸۰ میلادی "آلفرد هیچکاک" (Alfred Hitchcock) کارگردان مشهور قرن بیستم درگذشت.
آلفرد هیچْکاکْ در ۱۳ اوت ۱۸۹۹ میلادی در خانوادهای یهودی در شهر لندن به دنیا آمد. وی تحصیلات خود را در یک مدرسه مذهبی گذراند و سپس در رشته مکانیک و برق به ادامه تحصیل پرداخت. در این هنگام بر اثر علاقه فراوانی که به کارگردانی و تهیه فیلمهای جنایى داشت، دوره کلاس کارگردانی را پشت سر نهاد و چند فیلم در انگلستان ساخت. وی در سال ۱۹۳۹ به امریکا رفت و به ساخت فیلم مشغول شد. هیچکاک در طی اقامت چهل ساله در امریکا، فیلم هایى ساخت که شهرت جهانی یافتند و او را به عنوان کارگردانی موفق، معرفی کردند. هیچکاک را به عنوان بزرگترین متخصص فن سینما در قرن اخیر میشناسند. خاصیت ذاتی سینمای وی آن است که بیننده را مجذوب کند. هیچکاک کارگردانی است که آثارش به خاطر روشنی و سادگی، در سراسر جهان، بیش از کارهای هر فیلمساز دیگری، در دسترس درک و بهره تماشاگر قرار دارد. این کارگردان معروف فیلمهای جنایی و دلهرهآور، در امریکا توانست محبوبیت زایدالوصفی به دست آورد و فیلمهای برجستهای همچون رِبهکا، سوءظن، طناب، طلسم شده، زندگی دوزخی و بیگانهای در ترن را بسازد. آلفرد هیچکاک سرانجام در ۲۹ آوریل ۱۹۸۰ میلادی در ۸۱ سالگی درگذشت.