به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، در روابط زناشویی، بحث و دعوا به قول معروف، چاشنی روابط زوجین محسوب میشود.
در این روابط و تعاملات با همسرمان، کلمات نقش اساسی را ایفا میکنند، چه این که نوع بد دیالوگ برقرار کردن باعث حساسیتهای زیاد در زندگی مشترک شده و روابط را به سمت دعوا و کشمکشهایی میبرد که گاه در داوری و مشاوره بین زوجین دیده میشود که بدون هیچ دلیلی بوده و تنها یک سری سوءتفاهم است.
البته در روابط زناشویی بحث و دعوا به قول معروف چاشنی روابط زوجین محسوب میشود، اما گاه پیش میآید که نوع صحبت کردن و حرفهایی که رد و بدل میشود، آسیبهای جدی در ذهن طرفین ایجاد میشود و حتما نیاز به حضور یک مشاوره خانواده در این طور مواقع احساس میشود.
بنابر این، زوجین باید حواسشان جمع باشد در هنگام بحث و دعوا یا ناراحتی یا حتی در مواقعی که احساس می کنند حال روحی خوبی ندارند، به کار بردن یک سری عبارات در روابط با همسر، ممنوعه است و باعث خراب شدن زندگی مشترک میشود، حس غرور زن و مرد را از بین میبرد و پردههای حیا را کنار میزند.
بنابر این، باید به زبان آوردن این جملهها را در فرمول ذهنی خود ممنوع کنیم و به خاطر داشته باشیم که اصل داشتن یک خانواده سالم ابتدا احترام به همسر و سپس فرزندان است.
۱- استفاده از الفاظ «چاق»، «زشت»، «غرغرو» و غیره، ممنوع
نکته اول این است که در نظر داشته باشیم استفاده از برخی الفاظ بار تحقیر و توهین و تخریب شخصیت طرف مقابل را دارد. مثل این که به همسرتان بگویید «احمق»، «زشت»، «چاق»، «لاغر مردنی»، «بی ادب» یا هر چیز دیگری که شخصیت او را هدف بگیرد و باعث ناراحتی و کم اعتماد به نفسی او از خودش شود.
باید در نظر داشته باشیم که همسرمان همان انتخابی است که ابتدا داشتیم. پس با همه کم و کاستیها و خوبی و بدیها او را پذیرفتیم و اگر هم به لحاظ اخلاقی و فیزیکی تغیری در او میبینید، میتواند با الفاظ درست مثل این که «عزیزم تصمیم به باشگاه رفتن دارم، پیشنهاد می کنم تو هم اینکار را بکن» یا «اگر چیزی تو را اذیت می کند که باعث تندمزاجی تو شده بگو تا من هم کمکت کنم».
اگر هم موقع دعوا یا ناراحتی حرفی میزنید که به تمسخر شبیه میشود، این اخلاق را کنار بگذارید و چیزهایی که ناراحتتان میکند، در زمان آرامش مطرح کنید نه حین دعوا!
۲- «تو» گاهی توهین حساب میشود
همیشه استفاده از لفظ «تو» باعث صمیمت نیست، گاهی اوقات بهتر است از جملات زیباتر و احساسی تری برای خطاب قرار دادن همسرتان استفاده کنید، مثل «عزیزم»، «عشقم»، «زندگی من» و جملاتی از این دست که برخی تصور میکنند اگر بگویند باعث لوسشدن طرف مقابلشان میشود.
بنابر این، یک هفته امتحان کنید و صحبت هایتان را با یک جمله مثبت و یک صفت زیبا با همسرتان آغاز کنید.
۳- «تو خیلی زود ناراحت میشی؟!»
یکی از جملاتی که باعث عصبی شدن طرف مقابلتان میشود، این است که انتظار داشته باشید هر حرفی بزنید و او ناراحت نشود و بعد هم بگویید «چرا سریع ناراحت میشی، جنبه داشته باش؟!» با گفتن این جمله تنها آتش ناراحتی را بیشتر کرده اید و انتظار دارید پس از آن چه بشنوید؟
حتی گاه دیده میشود که در برابر همه حرفهایی که میزنید، طرف مقابل واکنش دارد یا ندارد، خودتان کم محلی میکنید و توجهی به حرفها و خواستههای همسرتان نمیکنید. این دیگر عذر بدتر از گناه است و باعث یک دور باطل در روابط ناسالم زناشویی میشود.
به جای پرخاشگری، لفاظیهای نادرست و کم محلی بهتر است با آرامش ناراحتی خود را بیان کنید و بعد هم اجازه دهید طرف مقابلتان حرف بزند، وگرنه با کم محلی یا پرخاشگری، یک زندگی مشترک سالم ادامه پیدا نخواهد کرد.
۴- بدگویی از خانواده همسر، ممنوع
هر زن و شوهری نسبت به خانواده خود ممنوعیتهایی دارد، مثل این که دوست ندارد حرفهایی بدی درباره پدر و مادر و خواهر و برادرهایش بشنود.
برخی از زوجین در حین ناراحتی یا برای دست گذاشتن روی نقطه ضعفهای هم مدام نسبت به مادر یا اقوام همسرشان بدگویی می کنند، در حالی که مردان عموما علاقه زیادی به مادرانشان دارند و بدگویی را یک زنگ خطر محسوب میکنند. البته زنان و مردان هر دو نسبت به خانواده هایشان حساسیت دارند.
بهتر است اگر ناراحتی هم از خانواده یا مادر و پدر همسر خود دارید، به جای توهین و تحقیر، به راحتی صحبت کنید و علت ناراحتی خود را بیان کنید، اما از توهین و تحقیر برای ناراحتی همسرتان استفاده نکنید، چرا که این توهینها در یک سیکل معیوب به خود شما باز خواهد گشت و پردههای حرمت را از بین میبرد.
۵- مرز گفتگو درباره گذشته چقدر است؟
گذشته هر فردی برای خودش شخصا مهم است و هر فردی هم تا جایی که لازم است درباره آن میبایست با همسرش پیش از ازدواج صحبت کند، اما این که برخی افراد پس از ازدواج نیز این سیستم را ادامه میدهند و روابط زندگی مشترکشان شک میکنند، مسألهای است که میبایست در جای دیگری و به تفصیل درباره آن صحبت کرد.
به طور خلاصه باید گفت که در نحوه و نوع صحبت کردنها مرز گفتگوهایمان باید دقیق و مشخص باشد و در ارتباط با گذشته همسر اگر نقطه ضعف یا مشکلی هم وجود دارد، نباید درباره آن صحبتی کرد، چرا که قبلا آن را میدانسته و درباره آن به توافق رسیده اید. اگر چیزی در ارتباط با گذشته همسرتان برایتان اذیت کننده است، بهتر است با یک مشاور خانواده در میان بگذارید.
۶- شغل همسرتان را مسخره نکنید
یکی از خط قرمزهای زندگی مشترک شغل همسرتان است، به ویژه در ارتباط با خانمها باید تأکید کرد که این مسأله را برای خودشان در ابتدای ازدواج حل کنند و هیچ گاه به همسرشان نگویند: «من از شغل تو خوشم نمیآید» یا «این چه درآمدی است که داری و درآمد من از تو بیشتر است»، یا «اگر با کسی دیگر ازدواج میکردم شغل و درآمد بهتری داشت»
اینها باعث از بین رفتن غرور مردان میشود، به ویژه در بین دوست و آشنا و مهمانیها خیلی مهم است که این نکته را رعایت کنید.
۷- همسرتان را با دیگران مقایسه نکنید
یکی دیگر از نقاط حساس صحبت کردن در روابط زناشویی مقایسه کردنهای بی جا و بی دلیل است. مثلا این که زن به شوهرش میگوید: چرا تو مثل فلان بازیگر هیکل قوی و تنومندی نداری»، یا مرد به زنش میگوید: «تو چاق شدی و چرا به ظاهرت اهمیت نمیدهی یا مثل فلان فامیلت باش که لاغر است و ...»
اینها حالت تحقیر دارد و نباید هیچ گاه زیبایی و اندام همسرتان را با هیچ مرد یا زن دیگری مقایسه کنید و از او بخواهید که مثل دیگری باشد.
۸- باز مشغول وقت گذرانی برای خودت یا خانواده ات هستی؟
مردها وقتی به خانه میآیند، اکثرا تمایل دارند یک زمانی را به استراحت و تنهایی یا صحبت و وقت گذرانی با خانواده خود بگذرانند، بهتر است همین که همسرتان کاری برای خودش میکند، به او نگویید: «باز که تلویزیون میبینی و به ما اهمیت نمیدی»، یا «چقدر با موبایلت وقت میگذرونی یک کم هم به بچهها برس».
به جای استفاده از جملات منفی، اگر تمایلی به وقتگذرانی با همسرتان دارید، بهتر است مثبت صحبت کنید و از او بخواهید که همراهتان باشد.
نکته دیگر این که بهتر است هیچ گاه نسبت به تماسهای تلفنی یا پیامهای بین همسرتان و دوستان و خانواده او تجسس نکنید و با جملاتی مثل این که «اگر بفهمم با کسی صحبت می کنی که خوشم نمیآد، حسابت را میرسم» یا «چقدر با مادرت صحبت می کنی» و غیره، حرمتهای بین خود را از بین نبرید و با کنجکاویها و تجسسهای بی دلیل، دعوا به پا نکنید.
۹- «همه مردها یا همه زنها مثل هم هستن»
یک جمله کلیشهای که بین زنان و مردان قدیمی مطرح بوده و نسل به نسل هم منتقل میشود: «همه زنها یا همه مردها مثل هم هستند» است که الان هم در اختلافات زوجین زیاد شنیده میشود.
بهتر است دست از کلیشهها بردارید و به روابط خودتان فکر کنید که چطور است یا این که «تو هم مثل اونایی» دقیقا مثل چه کسانی؟ این جملات نشان از کلیشههای منفی طرف دارد که نسبت به همسرش مطرح میکند. حتی اگر تصوراتی از مردانی به غلط در زندگی خود دارید، بهتر است آن را مطرح نکنید و آن را به شریک زندگی خود نسبت ندهید.
گاه نیز پیش میآید که یک دوستی با شما درد و دل میکند و حرفی از روابط خود با همسرش می زند که اتفاقا دچار مشکل هستند و بعد هم آن را شما به همسرتان میگویید و در نهایت میگویید که «واقعا همه مردها مثل هم هستند» یا «شما مردها چرا همه این اخلاق بد را دارید» این جملهها تأثیرگرفته از یک روابط معیوب اطراف است. بهتر است زندگی خودتان را متأثر از دیگران نکنید.
۱۰- تو چقدر خرابکار هستی، از پدرت یا مادرم یاد بگیر!
گاه پیش میآید که همسرتان در کارهای خانه میخواهد به شما کمک کند، اما به اندازه شما مهارت ندارد یا این که مثل فلان فامیل خود کار فنی و تکنسینی بلد نیست.
این جملهها گفتنش ممنوع است: «بهتر است از فلان فامیلت یاد بگیری یا پدر من کار فنی را بیاموزی»، «تو چرا هیچ سررشتهای از این کارها نداری» یا «حتی در کارهای منزل هم نمیتوانی کمک کنی»، همه اینها به همسرتان القا میکند که یعنی «تو بی عرضه هستی» و او اشتباه کرده که با تو ازدواج کرده است!
۱۱- «هر طور راحتی»!
تحقیقات نشان داده اند که عبارت «هر طور راحتی» و معادلهای آن در فرهنگهای مختلف بیشتر از هر عبارت دیگری اعصاب افراد را به هم میریزد و باعث تنش و دعوا میشود. این جمله که نشان از ناراحتی ما دارد، بهتر است با یک جمله مناسب در ارتباط با نوع ناراحتی ما جایگزین شود. مثل این که «فلان مسأله من را ناراحت میکند و بهتر است در رابطه با آن صحبت کنیم».
این نکات را باید در نظر داشت تا توجه کنید گوش زنان و مردان به لحاظ شنیدن و درک کردن مباحث با هم متفاوت است و گوش یک زن مثل یک مرد نمیشنود و برعکس، خیلی از مردها یا زنان هستند که یک جمله را یک تریلی تفسیر میکنند و طاقت مقایسه یا تحقیر کردن و تحقیر شدن را ندارند.
مردان اغلب از جملات مبهم فراری هستند و دو پهلو صحبت کردن را درک نمیکنند یا این که مدتها به آن فکر میکنند. بنابر این، اگر انتظار دارید که همسرتان دقیقا آن چیزی که در ذهنتان است، اما بر زبانتان طور دیگری میآید، درک کند، اشتباه فکر کرده اید.
با زبان خوش و نرم صحبت کردن، بدون درگیر شدن با مشکلات خانوادگی، بدون بحث درباره روابط عشقی گذشته یا مردان و زنان دیگر و بدون مقایسه، در زندگی مشترک، بسیار مؤثر است.
برخی جملات اشتباه دیگر
برخی جملات دیگر که در روابط زناشویی اثر منفی و معکوس میگذارد، شامل «خسته ام کردی دیگه»، «دیدی، حالا به حرفم رسیدی»، «حتما باید میرفتی اشتباه میکردی، به حرف من میرسیدی»، «همه مردها سر و ته یک کرباسن»، «همه زنها غرغرو هستن»، «کاش مثل فلان مرد بودی»، «مرد باش»، «زن مهربونی باش»، «به نظرت فلانی از من خوشگلتره؟»، «به نظرت فلانی مثل من جذابه؟»، «حالم از این همه تلویزیون دیدن یا موبایلت به هم میخوره»، «از دوستات خوشم نمیآد» و غیره است.
در نهایت، برای داشتن یک روابط قوی و مثبت زناشویی، بهترین حالت، ساختن یک زندگی خوب است. اینکه هر زن و شوهری ابتدای ازدواج با هم خوب صحبت میکنند، طبیعی است. اینکه در ادامه روابط نیز به همان اندازه ابتدای زندگی به هم احترام بگذارند و زیبا صحبت کنند، با ارزش است.
بنابر این، دقت کنید، اشتباهات ویرانگر را مرتکب نشوید، همسرتان را نصحیت نکنید، بلکه یک دوست خوب برای او باشید، دوستانه و مهربان رفتار کنید تا کلام شما نیز اثرگذار شود.