به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای ایرج حریرچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: به دلیل رعایتهای دو سه هفته اخیر موارد ابتلای سرپایی کاهش و به ۱۹ هزار نفر رسیده و سرعت رشد موارد بستری نیز کاهش یافته و در برخی استانها منفی شده است.
وی گفت: امشب یا فردا وضع تعدادی از شهرها از قرمز به نارنجی تبدیل میشود.
آقای حریرچی افزود: دوشنبه ۶ اردیبهشت بدترین روز دوران کرونایی کشور با ۴۹۵ فوتی، ۳۷۰۰ بستری و ۲۱ هزار مبتلا در ۱۴ ماه اخیر بود و در این دوره هیچ گاه به کانال ۴۹۰ فوتی وارد نشده بودیم.
وی گفت: پیش بینی میکنیم روند مرگ و میر در حداقل تا دو هفته آینده صعودی باشد.
معاون کل وزیر بهداشت با بیان اینکه روند کاهش تعداد بستریها بسیار شکننده است، افزود: آنچه که رعایت میشود با آن چه بر اساس مصوبات باید اجرا شود تفاوت دارد و شیوه نامههای بهداشتی دقیق اجرا نمیشود.
آقای حریرچی گفت: تصمیم گیری و تصمیم سازی در بخش سلامت را باید به مسئولان مربوط بسپاریم و از ۴۵۳ فرماندار و استانداران استانها میخواهیم به توصیه رئیس شبکه بهداشت مناطق خود و رئیس دانشگاههای علوم پزشکی استانها دقیقاً عمل کنند.
وی افزود: اگر به ساده انگاری دچار شویم؛ دوباره موارد سرپایی و بستری افزایش مییابد.
آقای حریرچی گفت: بر اساس پیش بینی دانشگاه واشنگتن، تعداد مرگ و میر در کشورمان تا ۲۵ اردیبهشت به حدود ۷۸۰ نفر میرسد و کاهش آن در اوایل خرداد با حدود ۲۰۰ فوتی در روز است.
وی افزود: دلیل کاهش تعداد مرگ و میر در پیک آبان گذشته؛ اعمال دقیق طرح کنترل هوشمند ترددها و مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا و اجرای طرح شهید سلیمانی در همه ابعاد بود.
معاون کل وزیر بهداشت گفت: برای جلوگیری از ورود ویروس هندی به کشور از سپاه پاسداران برای کنترل مرزهای شرقی کمک گرفته ایم و در مرزهای جنوبی نیز اقدامهای بسیار جدی انجام میدهیم.
آقای حریرچی افزود: همه باید دست به دست هم دهیم و به وزارت بهداشت اعتماد کنیم و انتقادها از مسئولان کنونی بهداشت و درمان کشور را به پایان این دولت موکول کنیم.
وی با بیان این که دولت آینده نیز با ویروس کرونا درگیر خواهد بود، گفت: اثرات سیاسی- اجتماعی- اقتصادی کرونا دو تا سه سال آینده باقی خواهد ماند.
آقای حریرچی افزود: امیدواریم تا پایان پاییز با واکسیناسیون مناسب کشور؛ وضع را به حالت قابل کنترل برسانیم.
وی با بیان این که بهترین واکسن؛ نخستین واکسن در دسترس است، گفت: همه واکسنهای داخلی و خارجی داخل کشور استانداردهای لازم را دارند و هیچ کس نباید به خودش اجازه دهد اصالت واکسیناسیون را زیر سؤال ببرد، زیرا وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو به هیچ وجه معیارهای علمی و اخلاقی را در تأیید واکسنها زیر سؤال نمیبرند.
معاون کل وزیر بهداشت افزود: مردم هر واکسنی که تأمین شد با روش گفته شده بلافاصله تزریق کنند.
آقای حریرچی گفت: قراردادهای خوبی برای خرید واکسن امضا کرده ایم، اما تا کنون حدود یک میلیارد و ۵۰ میلیون واکسن برای بیش از هفت میلیارد و ۸۰۰ میلیون نفر در جهان تولید شده است و در تأمین واکسن به شدت مسأله احتکار و انحطاط اخلاقی در دنیا وجود دارد.
وی افزود: اکنون اتحادیه اروپا برای ۴۷۰ میلیون نفر جمعیت خود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دُز یعنی چهار و نیم برابر جمعیتش با شرکت فایزر قرارداد بسته است تا برای سالها مشکل واکسن نداشته باشد و برخی کشورها نیز تا چهار برابر و یک کشور تا هفت برابر جمعیت خود واکسن سفارش داده است.
آقای حریرچی گفت: یکی از واکسنها در آمریکا که هنوز گواهی تزریق عمومی نگرفته است برای تزریق به مردم هند پیشنهاد داده شد، اما آمریکاییها این واکسن را نمیدهند و برای کمک به دیگران فقط شعار میدهند.
وی افزود: هیچ مقاومتی برای واردات واکسن وجود ندارد و هر کسی میتواند به تعداد کم یا زیاد واکسن وارد کند از آن استقبال میکنیم، البته تا زمانی که واکسن داخلی تولید شود.
معاون کل وزیر بهداشت گفت: واکسیناسیون سراسری در کشور به طور حتم با واکسنهای داخلی انجام میشود، اما درباره واکسنهای داخلی تأکید ما گذراندن مراحل علمی در فاز سوم بر اساس معیارهای علمی دنیاست.
آقای حریرچی افزود: اکنون برای واکسن رازی، انستیتو پاستور و کوو برکت ایران؛ ظرفیت تولید صنعتی و نیمه صنعتی ایجاد شده است.
وی گفت: انتهای تابستان؛ واکسنهای داخلی فاز سوم خود را طی میکنند و پس از دریافت اجازه تزریق عمومی در پاییز افراد زیر ۵۵ سال که بیماری زمینهای نیز ندارند واکسیناسیون میشوند.
آقای حریرچی افزود: هیچ واکسنی در بازار سیاه وجود ندارد که بتوان به آن اعتماد کرد و کسی برای خرید واکسن در این عرصه پول خود را دور نریزد.
وی گفت: اکنون قیمت واکسن اسپوتنیک؛ ۹ و هفت دهم دلار و گرانترین واکسنها ۳۰ تا ۴۰ دلار قیمت دارند.
معاون کل وزیر بهداشت تأکید کرد: دولت وظیفه دارد تک تک مردم ایران را رایگان واکسیناسیون کند.
آقای حریرچی گفت: واکسیناسیون در کشور با اولویتهای علمی و بسیار شفاف انجام میشود و در این زمینه ژن خوب، آقازاده و ... نیز نداریم و همه بر اساس ترتیب واکسن دریافت میکنند.
وی افزود: نمک به زخم مردم نخواهیم زد که یکی بتواند با پول واکسن بخرد و بسیاری از مردم عادی این توان را نداشته باشند.
آقای حریرچی گفت: اتفاقاً افرادی که خانههای کوچک دارند و با وسایل نقلیه عمومی مانند مترو تردد میکنند خاصتر از کسانی هستند که خانههای بزرگ دارند و با وسایل شخصی خود عبور و مرور میکنند.
وی افزود: سه شنبه و چهارشنبه روش تزریق واکسن کرونا به بیماران خاص اعلام میشود و برای افراد ۱۵ تا ۶۴ سال و کودکانی که بیماری خاص دارند به طور جداگانه روش واکسیناسیون اعلام میشود.
معاون کل وزیر بهداشت گفت: بخش قابل توجهی از کسانی که به تالاسمی و هموفیلی مبتلا هستند و دیالیز میشوند واکسیناسیون شده اند.
آقای حریرچی افزود: تا کنون بیش از ۷۰۰ هزار واکسن تزریق شده که چهار هزار نفر دچار عارضه شده اند و ۹۷ درصد عارضهها نیز جزئی بوده است.
وی گفت: از این ۷۰۰ هزار تزریق واکسن؛ ۷۰ نفر علامت قابل توجهی داشته اند که یک صدم درصد از تعداد واکسیناسیون در کشور است.
آقای حریرچی افزود: واکسنهایی که در دنیا تزریق میشود به طور قابل توجهی تعداد مرگ و میر، بستری و ابتلا را کاهش میدهد.
وی با بیان این که در چهار هفته اخیر؛ میزان تردد در مقایسه با شرایط عادی فقط سه و نیم درصد کاهش یافته است گفت: مردم بدانند تا چند ماه آینده کرونا همراه ماست و باید ترددهایشان را کاهش دهند، زیرا اکنون تعداد افراد جوانتری که بر اثر کرونا میمیرند افزایش یافته است.
آقای علیرضا بیگلری رئیس انستیتو پاستور ایران نیز گفت: واکسن پاستور در مرحله فاز سوم است و هنوز اجازه تزریق عمومی را دریافت نکرده و وارد تولید صنعتی نشده است.
وی افزود: با توجه به این که این واکسن در فاز یک و دو عملکرد خوبی داشت؛ امیدواریم در مرحله سوم نیز نتایج قابل قبولی داشته باشد، البته پیش داوری نمیکنیم.
آقای بیگلری با بیان این که اکنون خطرناکترین کار؛ دورهمیهای خانوادگی و حضور در تجمع هاست، گفت: افراد از اظهارنظرهای غیرکارشناسی درباره ویروس کرونا و واکسنها پرهیز و مردم به توصیههای وزارت بهداشت توجه و اعتماد کنند.
وی افزود: در فاز سوم آزمایش واکسن پاستور به بیش از ۲۴ هزار نفر در هفت استان تحت نظارت و بررسی هشت دانشگاه علوم پزشکی تزریق میشود.
رئیس انستیتو پاستور ایران گفت در مرحله کارآزمایی بالینی به ازای هر پنج نفر یک نفر به جای واکسن؛ دارونما دریافت میکند.
آقای بیگلری افزود: با توجه به نوترکیب بودن واکسن پاستور؛ این واکسن کاملاً بی خطر است و قطعاتی از ویروس کرونا روی پروتئینی سوار شده است که سیستم ایمنی بدن را بهتر تحریک کند.
وی گفت: این واکسن را برای سنین ۱۸ تا ۸۰ سال استفاده میکنیم و برای سنین پنج تا ۱۸ سال نیز اجازه مطالعه دریافت کرده ایم.
آقای بیگلری افزود: امیدواریم هفته دوم یا سوم خرداد تحلیل اولیه درباره فاز سوم واکسن پاستور را انجام دهیم و بر اساس اضطرار؛ احتمال صدور مجوز تزریق عمومی از سوی وزارت بهداشت وجود دارد.
وی گفت: موجب افتخار است که در اوج تحریمها توانسته ایم دو واکسن داخلی را به مرحله فاز سوم مطالعه برسانیم.
رئیس انستیتو پاستور ایران افزود: همه واکسنهای دنیا در مواجهه با جهشهای ویروسها باید بازمهندسی شوند، زیرا ویروسهای جهش یافته بر واکسنها تأثیر میگذارند، اما اگر از ترس جهش ویروس؛ واکسن نزنیم کار بسیار غلطی است، زیرا هر واکسنی از میزان مرگ و میر میکاهد.
آقای بیگلری گفت: درباره واکسنها اظهارنظرهای نادرست موجب پرهیز افراد از دریافت واکسن میشود که نمونه آن اظهارنظر نادرست چند پزشک درباره واکسن اسپوتنیک بود.
وی افزود: اکنون مشخص شده است که اسپوتنیک جزو بهترین واکسنهای دنیاست، اما در آن زمان که اظهارنظرهای نادرستی مطرح شد؛ این واکسن روی دست ما مانده بود.
آقای بیگلری گفت: اکنون بر سر تزریق واکسن اسپوتنیک دعواست و همه میخواهند از این واکسن تزریق کنند.
هادی ابول نژادیان رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز در این برنامه گفت: خوزستان از بهمن وارد پیک سوم شد، اما از اواخر اسفند روند کاهشی بیماری آغاز شد و تا اوایل فروردین ادامه یافت، البته از ابتدای فروردین بیماران سرپایی و از ۱۰ فروردین تعداد بیماران بستری افزایش یافت و اکنون ۲۱۰۰ بیمار کرونایی در بیمارستانهای خوزستان بستری هستند.
وی افزود: از این تعداد ۴۲۰ نفر در بخش مراقبتهای ویژه درمان میشوند و ۹۶ درصد تختهای آی سی یو و ۸۰ درصد تختهای عادی اختصاص داده شده به بیماران کرونایی خوزستان اشغال است.
آقای ابول نژادیان گفت: از نظر تجهیزات و دارو؛ مشکلی در استان خوزستان وجود ندارد و کارکنان بهداشت و درمان این استان واکسیناسیون شده اند.