پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برای جمهوری اسلامی ثبات منطقهای مهم است و اجازه نخواهد داد رژیم غاصب صهیونیستی بیش از این امنیت منطقه را به خطر بیندازد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ آقای سعید خطیب زاده در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران که به صورت آنلاین برگزار شد، در تشریح گاه شمار سیاست خارجی در هفتهای که گذشت، گفت: هفته پیش دکتر ظریف به اندونزی رفت. همچنین دور دوم کمیسیون مشترک برجام برگزار شد. اول اردیبهشت هم وزیر خارجه پاکستان به تهران سفر کرد. دیروز هم وزیر خارجه عازم قطر شد و امروز هم در شرف رسیدن به عراق هستند. همچنین امروز هیئت ایرانی برای شرکت در کمیسیون مشترک برجام به وین میرود.
وی درباره اظهارات سفیر عربستان در سازمان ملل که اتهاماتی علیه ایران مطرح کرده بود، تصریح کرد: مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفتگوهای درون زا میگذرد و هر چه این فضا از طریق گفتگوها شکل بگیرد برای صلح و ثبات در پهنه نیلگون خلیج فارس مفیدتر خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره دو شهروند ایرانی که در ترکیه با مشکلاتی رو به رو شدند گفت: حقوق شهروندان برای ما مهم است و با جدیت این موضوع را پیگیری و با دوستان در ترکیه تماس گرفتیم. مرزبانان دو کشور جلسهای داشتند و تهران یادداشت خود را همان روز به سفیر ترکیه برای پیگیری داده است. این موضوعی است که بسیار برای روابط حسنه دو کشور بد است.
وی در پاسخ به سوالی درباره هجمههای سنگینی که علیه دستگاه دیپلماسی انجام میشود که بی سابقه است، اظهار داشت: متاسفانه شاهد یک موجی هستیم که شاید تعبیرش این باشد که سیاست خارجی در راستای اهداف انتخاباتی برخی جریانات دارد مورد سوء استفاده واقع میشود و فرقی هم بین این جناح و آن جناح نیست. برای خود من هم اهداف برخی اقدامات جای سوال دارد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: این موضوع در ماموریتهای ما خللی ایجاد نخواهد کرد؛ وزارت خارجه یک دستگاه حاکمیتی است و در چهار دهه گذشته در چارچوب نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران وظایف و ماموریتهای خودش را پیگیری کرده است البته هماهنگی و اجماع قدرت را زیاد میکند و ما همه را به همراهی برای حفاظت و تامین منافع عالیه مردم دعوت میکنیم.
آقای خطیب زاده درباره اهداف سفر آقای ظریف به قطر و عراق نیز گفت: این سفر در چارچوب دیپلماسی رمضان انجام میشود. ما روابط خوبی با این دو کشور داریم؛ البته به کشورهای دیگر هم سفر انجام میشود. در هر دو کشور موضوعات دوجانبه جهان اسلام و همکاریهای بین المللی و منطقهای در اولویت است و این سفرها ارتباطی با طرفهای ثالث ندارد، البته ما نقش این دو کشور را در تحولات اخیر ارج مینهیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره هدف سفر آقای ظریف به عراق و کردستان عراق و اینکه چقدر اهداف اقتصادی مد نظر است، اظهار داشت: یکی از شرکای اصلی اقتصادی ما عراق است؛ در حوزه صادرات گاز و برق و تامین نیازهای زیربنایی عراق و همچنین ارتباطات استانی با استانهای مرزی (اقلیم) کارهای جدی صورت میدهیم.
خطیب زاده گفت: نه تنها در سطح رسمی و دولتی بلکه در سطح خصوصی و شرکتها روابط به طور فزاینده رو به گسترش است. چون سیاست حسن همسایگی را داریم عراق برای ما اولویت بالایی دارد. ضمن اینکه صلح و ثبات عراق را صلح و ثبات خودمان میدانیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره اینکه یک مقام آمریکایی گفته برای خروج دوباره آمریکا از برجام هیچ تضمینی وجود ندارد، گفت: در نظام بین الملل بالاترین تضمینها مربوط به شورای امنیت سازمان ملل است؛ تضمینهایی است که در معاهدات و قراردادها نوشته میشود. اما همه این تضمینها هم مانع از آن نمیشود که کشورها به تعهدات خودشان عمل کنند یا نه؛ برجام بالاترین تضمین بین المللی را دارد که قطعنامه ۲۲۳۱ است.
وی تصریح کرد:، اما ایالات متحده نشان داده که تعهد کتبی که هیچ اگر معاهده هم داشته باشد، کما اینکه در عهدنامه مودت ایران و آمریکا که در کنگره تصویب شده بود دولت آقای ترامپ اعلام خروج کرد. اینکه آمریکا به حقوق بین الملل پایبند باشد سوابقشان درخشان نیست. جمهوری اسلامی ایران در قبال بدعهدیهای طرف مقابل سکوت نکرد و مسیر کاهش تعهدات خود را طی کرد و این همواره یک جاده دو طرفه است که همه باید بخاطر داشته باشند.
آقای خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره حادثهای که در یک نفتکش در سواحل سوریه رخ داد و برخی نهادهای غیردولتی گفتند این کشتی متعلق به ایران بوده است و وزیر نفت سوریه گفته احتمال میدهند حمله پهپادی منشاء آتش سوزی بوده است، گفت: من هم این گزارشهای پراکنده را شنیدم؛ درخواست گزارشهای دقیقتر داریم، اما آنجه دولت سوریه میگوید باید مورد استناد خبرگزاریها قرار بگیرد تا وقتی که بدانیم دقیقا چه اتفاقی افتاده است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نامه ظریف به رهبر انقلاب و اینکه در دولت بعدی چه اتفاقی برای برجام خواهد افتاد تصریح کرد: درخصوص انجام تعهداتمان در قبال ملت ایران یک ساعت هم نباید تعلل کنیم؛ چه برسد به چند ماه.
وی تاکید کرد: موضع دستگاه حاکمیتی وزارت خارجه این است که تا روز آخر این دولت و ادامه اش در دولت بعد همین مسیر را طی خواهد کرد. دیپلماتهای جمهوری اسلامی دیپلماتهای نظام هستند و در این چارچوب عمل میکنند. اینکه چند ماه آینده حساس است به دلیل تغییرات در نظام بین الملل و سطوح مختلف است. ولی هیچ بعید نیست ما همواره با این شرایط حساس رو به رو باشیم.
اقای خطیب زاده گفت: من فکر میکنم حتما باید توجه کنیم که رفت و آمدها در سطوح تصمیم گیر دولتی تاثیری در پیگیری منافع مردم که به این دولت آن دولت وابسته نیست، ندارد.
وی همچنین درباره اقدامات ایذایی رژیم صهیونیستی گفت: همانظور که قبلا هم گفته شده است و مقامات عالیه و نظامی کشورمان گفته اند هیچ یک از اقدامات رژیم اشغالگر قدس بی پاسخ نخواهد بود. این رژیم حیات و مماتش را در بحران آفرینیها میداند. برای جمهوری اسلامی ثبات منطقهای مهم است و اجازه نخواهد داد این رژیم غاصب بیش از این امنیت منطقه را به خطر بیندازد.
آقای خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا بدون لغو تحریمهای اشخاص ممکن است ایران به تعهدات برجامی برگردد، خاطرنشان کرد: تمامی تحریمها بر اساس بازگشت به وضعیت روز اجرایی شدن برجام باید برداشته شود؛ در خصوص برخی از این تحریمها در کمیسیون مشترک برجام اختلاف نظراتی وجود دارد. آمریکاییها اعلام کرده اند برخی از این تحریمها برجامی نیست و برچسب دیگری دارد.
وی افزود: من به طور عمومی نمیتوانم مذاکراتی را که پشت درهای بسته میشود باز کنم، اما به طور جدی براساس دستورالعمل نظام، تیم کارشناسی ما در وین مذاکره میکند و تمام این مذاکرات گام به گام و روزانه با جزئیات به تهران گزارش میشود و در بازگشت تیم به تهران آقای عراقچی جزئیات را به مقامات عالیه انتقال میدهد و دستور العملهای جدید را میگیرد.
اقای خطیب زاده در پایان گفت: از مردم مومن ایران میخواهیم در شبهای پیش رو خادمان خود را از دعای خیر محروم نکنند.