نکاتی درباره بهداشت چشم
بهداشت چشم شامل مجموعهای از اصول سادهای میشود که کمک میکنند جلوی آسیب به بینایی گرفته شود.
به گزارش گروه وبگردي خبرگزاري صدا و سيما، بهداشت چشم به تمیز کردن چشم مربوط نمیشود و یک مفهوم پزشکی است که معنی فراتری دارد.
بهداشت چشم یا بینایی به اقدامات بسیار سادهای مانند مراقبت از وضعیت بدن در مقابل کامپیوتر یا توجه به نور در محل کار مرتبط است.
به عبارتی دیگر، بهداشت بینایی شامل تغییر در یک سری از عادتها میشود، مثلاً فاصله بین چشمهایتان و کتاب که به آن ارگونومی بینایی نیز گفته میشود.
این استانداردهای بینایی امروز اهمیت بیشتری هم پیدا کردهاند. در دنیای مدرن، ما تقریباً تمام روز را با موبایل و کامپیوتر سپری میکنیم، چه به دلایل کاری و چه صرفاً از روی عادت و سرگرمی.
همهی اینها میتوانند سلامت بینایی را با مشکلاتی روبرو کنند. بیشتر افراد معمولاً بعد از مدتی به عینک نیاز پیدا میکنند یا دچار مشکلی میشوند، مثلاً فشار چشم یا نزدیکبینی.
بهداشت چشم شامل قوانین سادهای میشوند که میتوانند کمک تان کنند جلوی مشکلات بینایی را بگیرید.
استانداردهای بهداشت بینایی در محل کار
امروزه بیشتر کارها ایجاب میکنند که فرد مقابل کامپیوتر بنشیند. بچهها نیز از سنین پایین ساعتهای طولانی به کتاب یا وایت بورد نگاه میکنند. یعنی طی تمام این ساعتها ما مدام به چشمهای خود فشار وارد میکنیم. ضمناً اغلب به وضعیت بدن خود توجهی نداریم و اجازه نمیدهیم چشمها استراحت کنند.
بهداشت چشم در زمان مطالعه یا نوشتن، شامل چند اصل ساده میشود که با رعایت آنها به مرور زمان متوجه میشوید در پایان روز دیگر چشمهایتان خسته و ناراحت نیستند. حتی شاید ببینید بیناییتان بهتر هم شده!
به وضعیت بدنیتان توجه کنید: این مسئله اهمیت ویژهای برای بچهها دارد، زیرا عادت به بد نشستن میتواند در آینده اثر بدی بگذارد. شما باید صاف روی صندلی بنشینید.
کف پاهایتان باید روی زمین باشد و نباید به جلو قوز کنید..
حفظ وضعیت درست بدن نیازمند این است که میز و صندلی کارتان نیز راحت و مناسب باشد. کارشناسان توصیه میکنند از صندلی استفاده کنید که ارتفاع آن قابل تنظیم بوده و میزتان نیز متناسب را کاری که روی آن انجام میدهید باشد..
یکی دیگر از اصول بهداشت چشم، نور مناسب است. اگر نور محیطتان کم باشد مجبور میشوید اخم کنید و اگر نور بسیار شدید باشد هم چشمهایتان اذیت خواهند شد. شما باید از نوری استفاده کنید که مستقیماً به چشمهایتان نخورد و روی کاغذ یا اسکرین مقابلتان بازتاب نداشته باشد.. یکی از مهمترین راههای مراقبت از سلامت چشمها، استراحت دادن به آنهاست. استراحت کردن حین مطالعه یا کار قطعاً لازم است، چون به ذهنتان اجازه میدهد عملکرد خود را بهتر کند و در مورد چشمها نیز همینطور است.
وقتی مدتی به یک شیء نزدیک نگاه میکنیم، چشمهایمان خسته میشوند؛ بنابراین توصیه میشود هر نیم ساعت به چشمها استراحت بدهیم، حتی به مدت یک دقیقه. قانونی هم در این باره وجود دارد به عنوان قانون ۲۰ - ۲۰ - ۲۰. بدین معنی که هر ۲۰ دقیقه یک بار به مدت ۲۰ ثانیه به جایی که ۲۰ فوت (۶ متر) از شما دورتر است، نگاه کنید.
اگر نور محیطتان کم باشد مجبور میشوید اخم کنید و اگر نور بسیار شدید باشد هم چشمهایتان اذیت خواهند شد. شما باید از نوری استفاده کنید که مستقیماً به چشمهایتان نخورد و روی کاغذ یا اسکرین مقابلتان بازتاب نداشته باشد. فاکتور مهم دیگر در بهداشت چشم، فاصلهای است که از چیزی که به آن نگاه میکنیم داریم. در مورد کتاب یا اسکرین، فاصلهتان باید دستکم به اندازهی طول ساعد دستتان باشد.
اما بهداشت چشم فقط مربوط به محل کار نیست. فعالیتهای عادی روزمره مانند تماشای تلویزیون نیز نیازمند رعایت بهداشت چشم هستند. فاصلهی شما تا صفحهی تلویزیون باید هفت برابر سایز تلویزیون باشد.. از مالیدن چشمها خودداری کنید: مالیدن چشمها با دستهای آلوده امکان ورود میکروبها و ویروسهای مختلف به بدن را افزایش میدهد.
در پایان
بهداشت چشم شامل اصول سادهای است مانند وضعیت درست بدن در مقابل کتاب یا کامپیوتر که به ما کمک میکند سلامت بینایی را حفظ کرده و از مشکلات بینایی در سالهای بعدی زندگی جلوگیری کنیم.
ضمناً مهمترین مسئلهای که باید همیشه آن را رعایت کنید، گوش دادن به توصیه چشمپزشک و مراجعه در زمان رویارویی با هرگونه مشکل چشمی است. چشمپزشک میتواند بهداشت چشمهایتان را ارزیابی کرده و توصیههای مناسب را به شما ارائه دهد.