نگاهی به کودتای شکست خورده مالکان باشگاههای بزرگ اروپایی
یاداشت روز؛ سوپر لیگ فوتبال اروپا، از راه اندازی تا انحلال
سوپر لیگ فوتبال اروپا، با وجودی که نیامده پرپر شد اما فوتبال قاره سبز آبستن حوادث مهمی است که مالکان باشگاه های بزرگ مجری آن هستند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ، خبر راه اندازی و انحلال سوپر لیگ اروپایی چند روزی است که در نقل محافل ورزشی
شده است.
چند روز پیش ، ۱۲ باشگاه معتبر اروپایی به یکباره اعلام کردند رقابت جدیدی را با عنوان سوپر لیگ باشگاه های اروپا تاسیس می کنند. اعلام این خبر جنگ ناپیدای باشگاههای مطرح اروپایی با یوفا و فیفا را علنی کرد و باعث موضع گیری بسیاری از شخصیتهای ورزشی و سیاسی شد.
رئیس رئال مادرید، شروع کننده آتش جنگ
فلورنتینو پرز رئیس متمول باشگاه رئال مادرید اسپانیا اصلی ترین شخص برای راه اندازی پروژه سوپر لیگ اروپایی بود و آنیلی رئیس یوونتوس و جوئل گرلیز رئیس منچستر یونایتد نیز در این راه پرز را کمک کردند.
فلورنتیو پرز رئیس باشگاه رئال مادرید و رئیس سوپر لیگ فوتبال اروپا، در برنامه تلویزیونی "الچرینگیتو" که از تلویزیون اسپانیا پخش می شد به سوالات "جوزپ پدریرول" مجری برنامه پاسخ داد تا ابهامات فوتبال دوستان برطرف شود.
پرز گفت: باشگاههای بزرگ و معتبر لیگ های انگلیس، اسپانیا و ایتالیا از نظر مالی وضع بدی دارند، بنابر این به این نتیجه رسیدیم که با برگزاری سوپر لیگ اروپا به جای لیگ قهرمانان اروپا می توانیم درآمد از دست رفته را بازیابی کنیم.
رئیس رئال مادرید افزود: در رئال اوضاع اقتصادی بدی را پشت سر میگذاریم و خسارات زیادی به ما وارد شده است. حدود ۴۰۰ میلیون یورو تا به اینجا ضرر کردیم و هیچ کاری برای ما نشد. تاکنون فوتبال اروپا حدود ۵ میلیارد یورو خسارت مالی دیده است. فوتبال باید تغییر کند مثل هر صنعت دیگری در این جهان.
پرز در ادامه با ابراز ناراحتی از مسئولان فیفا و یوفا، تصریح کرد: شفافیت مهم است، ما در مورد درآمد لبرون جیمز ( بسکتبالیست مطرح آمریکایی ) اطلاع داریم و این اطلاعات مرتباً عمومی می شود، اما آیا کسی از درآمد رئیس یوفا اطلاع دارد؟ چرا کرونا روی درآمد آنها تأثیری نگذاشته است؟ من در مادرید و در شرکت خصوصی خودم دستمزدها را کاهش دادم تا با کرونا مبارزه کنم، اما آیا در یوفا چنین امری اتفاق افتاده است؟
ما با سران یوفا صحبت خواهیم کرد، موضع ما مشخص است، ما حاضریم در خصوص ۵ جای خالی سوپرلیگ با آنها به توافق برسیم، آنها از فرمت جدید لیگ قهرمانان صحبت می کنند درحالی که ما می خواهیم فوتبال را نجات دهیم.
آغاز کودتای بزرگ علیه فیفا و یوفا
با اعلام آغاز سوپر لیگ، ۱۲ باشگاه بزرگ اروپایی شامل شش نماینده از انگلیس (آرسنال، منچستر یونایتد، چلسی، منچسترسیتی، لیورپول، تاتنهام) سه نماینده از اسپانیا (رئال مادرید، بارسلونا، اتلتیکو مادرید) و سه نماینده از ایتالیا (اینتر، میلان، یوونتوس) به صورت رسمی از پیوستن به سوپر لیگ اروپایی خبر دادند و احتمال حضور باشگاههای دیگر مثل بایرن، پاریس، لیون و ... هم وجود دارد.
مالکان این باشگاهها برای درآمد زایی بیشتر دست به تشکیل این لیگ زده اند و اعتقاد دارند حضور در چمپیونزلیگ و بازی در برابر تیمهای کوچک بخش عظیمی از درآمد را نصیب باشگاههای کوچک می کند که آن درآمد به خاطر اعتبار حضور تیمهای بزرگ در این جام است
درآمد ۶ میلیارد یورویی از حق پخش برای تیمها و اختصاص بودجه ۵/۳ میلیارد یورویی برای تیمهای حاضر که تیم اول این لیگ به مبلغی نزدیک ۴۵۰ میلیون یورو دست پیدا میکند که تقریبا ۱۹ برابر جایزه تیم اول لیگا است، عاملی وسسه انگیز برای حضور درسوپر لیگ است . به غیر از آن تیمها به محض قبول حضور در سوپر لیگ ۴۵۰ میلیون یورو پول دریافت می کنند.
چند سالی بود که باشگاههای بزرگ دراین باره صحبت میکردند به طوری که اولین ایده برگزاری این مسابقات را فلورنتینو پرز رئیس باشگاه رئال مادرید در سال ۲۰۰۹ اعلام کرد، اما خیلی توفیری به دست نیامد تا اینکه بالاخره مسئولان ۱۲ باشگاه اروپا دل را به دریا زدند و با اعلام برگزاری سوپر لیگ عملا به جنگ یوفا و فیفا رفتند.
نحوه برگزاری سوپر لیگ
۲۰ باشگاه شرکت کننده که ۱۵ تیم اعضای موسس سوپر لیگ هستند و یک مکانیزم انتخابی برای ۵ تیم دیگر که سالیانه بر اساس دستاوردهایی که در فصل قبل داشته اند به این لیگ راه خواهند یافت.
بازیهای میان هفتگی در حالی که تمام باشگاههای شرکت کننده به رقابت در لیگهای داخلی خود نیز ادامه خواهند داد و حفظ تقویم مسابقات سنتی داخلی که همچنان در قلب بازیهای باشگاه حفظ خواهد شد.
آغاز سوپرلیگ از ماه آگوست در دو گروه ده تیمی که دو دیدار رفت و برگشت در خانه خود و خانه حریف برگزار خواهند کرد و سه تیم برتر در هر گروه مستقیما به یک چهارم نهایی صعود می کنند. تیمهای چهارم و پنجم دو گروه در دو بازی پلی آف رفت و برگشت تکلیف دو جایگاه باقیمانده در یک چهارم نهایی را روشن خواهند کرد. شکل دو بازی رفت و برگشت حذفی برای رسیدن به فینال در پایان ماه مه استفاده خواهد شد و فینال نیز در قالب یک مسابقه در زمینی بی طرف برگزار میگردد.
پس از برگزاری سوپرلیگ اروپایی مردان، کار شکل دهی سوپرلیگ فوتبال زنان نیز شروع خواهد شد تا به پیشرفت و توسعه فوتبال زنان کمک کند.
واکنشها به تاسیس سوپر لیگ اروپا
بلافاصله پس از اعلام رسمی راه اندازی سوپر لیگ ، یوفا در بیانیه ای مشترک با لیگهای اسپانیا، انگلیس و ایتالیا و همچنین فدراسیونهای فوتبال کشورهای اروپایی اعلام کرد «اگر این اتفاق رخ دهد، یوفا، اتحادیه فوتبال انگلیس، لیگ برتر، سری آ، فدراسیون فوتبال اسپانیا و ایتالیا و حتی فیفا و تمام انجمنهای زیر مجموعه برای متوقف کردن این ایده متحد خواهند شد.
این پروژه بدبینانه طرحی است که بر اساس منافع شخصی چند باشگاه و در زمانی بنا نهاده شده که ما بیش از هر موقعی به همبستگی احتیاج داریم. ما برای جلوگیری از این اتفاق تمام تدابیر موجود در همه سطوح اعم از قضایی و ورزشی را در نظر خواهیم گرفت.»
اتحادیه فوتبال انگلیس:«واضح است که این امر به فوتبال انگلیس و اروپا در تمام سطوح آسیب خواهد زد و به اصول رقابت آزاد و شایستگی ورزشی که اساسی ترین اصول ورزشهای رقابتی هستند، حمله خواهد کرد.»
واکنش لیگ برتر انگلیس: «طرفداران هر باشگاهی در انگلیس و در سراسر اروپا در حال حاضر میتوانند این رویا را داشته باشند که تیمشان ممکن است به اوج صعود کند و برابر بهترین تیمها بازی کند. ما باور داریم که سوپرلیگ این رویا را از بین خواهد برد.»
اخراج خوزه مورینیو سرمربی کارکشته و مشهور پرتغالی تاتنهام انگلیس شاید از اولین ترکشهای این حواشی بود ، بر اساس شنیده ها وی به دلیل مخالفت صریح برای حضور در سوپر لیگ اروپا از این تیم کنار گذاشته شد.
یورگن کلوپ سرمربی لیوپول هم به مالکان باشگاه هشدار داد که اگر قرمزها به سوپرلیگ بپیوندند، از سمت خود استعفا خواهد داد.
گروه هواداری تیم چلسی موسوم به Supporter’s Trust در بیانیه ای پیوستن آبیها به سوپرلیگ اروپا را غیرقابل بخشش خواند.
منچستر یونایتد از اتحادیه باشگاههای اروپا خارج شد و اد وودوارد از سمت خود در یوفا کناره گیری کرد.
هانس یوآخیم واتسکه، رییس باشگاه دورتموند نیز اعلام کرد دو تیم آلمانی، بایرن مونیخ و دورتموند، پیوستن به سوپرلیگ اروپا را رد کرده اند و همچنان در چمپیونز لیگ رقابت خواهند کرد.
باشگاه رئال بتیس در وب سایت خود نام سه تیم اسپانیایی اتلتیکو مادرید، رئال مادرید و بارسلونا، که به سوپرلیگ اروپا پیوسته اند را از جدول لیگا حذف کرده است! با وجودی که این این حرکت سویا، تیم رقیب، را صدرنشین لیگا کرده است.
آندره آ آنیلی، رییس باشگاه یوونتوس، که ریاست اتحادیه باشگاههای اروپا را بر عهده داشت نیز از سمت خود کناره گیری کرد و هر دوازده باشگاهی که برای تاسیس سوپرلیگ اروپا توافق کرده بودند، اتحادیه باشگاههای اروپا را ترک کردند.
پینتو داکوستا، رییس باشگاه پورتو، اعلام کرد که این باشگاه پیوستن به سوپرلیگ اروپا را نپذیرفته و با این پورتو عضوی از این لیگ نخواهد شد.
سر الکس فرگوسن، مربی اسطوره ای باشگاه منچستر یونایتد نیز گفت : «صحبت از سوپرلیگ یعنی فاصله گرفتن از هفتاد سال فوتبال باشگاهی اروپا. در زمان حضور من در یونایتد، ما در چهار فینال چمپیونز لیگ بازی کردیم و آن شبها واقعا خاصترین و استثنایی ترین شبها بودند.»
سوپر لیگی که فقط ۴۸ ساعت عمر داشت
موج بسیار گسترده مخالفت ها، موجب انصراف تیمهای تشکیل دهنده سوپر لیگ اروپایی شد و ۴۸ ساعت پس از اعلام تشکیل، این سوپر لیگ تیمهای ثروتمند اروپایی، از هم پاشید.
رسانههای انگلیس گزارش دادند پیش از اعلام آغاز سوپر لیگ اروپایی، معاون باشگاه فوتبال منچستر یونایتد، با بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس در این باره به صورت پنهانی گفتگو کرده بود.نخست وزیر انگلیس در پارلمان این کشور با ابراز خرسندی از تصمیم شش تیم انگلیسی در خروج از طرح تشکیل سوپر لیگ اروپایی گفت: به نظرم این تصمیم برای هواداران و جامعه فوتبال خبر خوشی است.
کمیته اجرایی یوفا در سوییس نیز تشکیل جلسه داد و اعلام کرد هر تیمی که به سوپر لیگ بپیوندد بلافاصله از تمامی رقابت های اروپایی حذف خواهد شد.
استدلال موافقان سوپر لیگ
باشگاه های موسس معتقدند یوفا و فیفا حق تیمهای بزرگ که گرداننده اصلی بازار فوتبال هستند را نمیدهد و به تیم های بزرگ لقمه ای نه در حد سهم واقعی داده می شود .
باشگاه داری هزینه های زیادی دارد و با در آمدهای کمی که یوفا به باشگاه های بزرگ اختصاص می دهد این باشگاه ها در شرف ورشکستگی قرار دارند. مدیران این باشگاه ها معقدند چرا باید درآمد باشگاه های بزرگ با باشگاه های کوچکتر یکسان باشد در حالی که هزینه های آنان به مراتب بیشتر است.
موسسان سوپر لیگ مدعی بودند فیفا و یوفا در دوران کرونایی هیچ کمکی به باشگاه های بزرگ نکردند و بیشتر تماشاگر بودند تا کمک کننده.
استدلال مخالفان سوپر لیگ
مخالفان طرح سوپر لیک و در راس آنان یوفا و فیفا مدعی شدند سوپر لیگ کودتایی علیه فوتبال و هواداران است و تیمهای بزرگ تلاش می کنند تا فضا را برای رشد و پیشرفت تیم های کوچک از بین ببرند و انحصار فوتبال را در اختیار بگیرند .
یوفا اعلام کرد سوپر لیگ غلبه پول بر هیجان است و این یک سودجویی آشکار و خودخواهانه است زیرا بازی مکرر بزرگان لذت فوتبال را از بین می برد .
فیفا نیز بر روی سوپر لیگ شمشیر بست و اعلام کرد از حضور بازیکنان این تیمها در رقابتهای بینالمللی نظیر یورو و جامجهانی جلوگیری خواهد شد.
سوپر لیک فعلا تمام ... اما....
با فشار شدید یوفا و فیفا و مخالفت بسیاری از شخصیت های ورزشی و حتی هواداران برخی تیم ها، پروژه سوپر لیگ نافرجام ماند و تنها پس از گذشت ۴۸ ساعت از اعلام رسمی، خبر انحلال آن نیز اعلام شد .
پس از کنارهگیری رسمی ۶ باشگاه لیگ برتری انگلیس از حضور در رقابتهای سوپر لیگ اروپا، برگزارکنندگان آن به طور رسمی تعلیق این لیگ را اعلام کردند.
شاید مهمترین نقش را در انحلال سوپر لیگ هواداران فوتبال داشتند چرا که آنها با فشار بر باشگاهها، موسسان را مردد کردند اما نباید یک نکته را فراموش کرد ، اقتصاد و پول و آنچه صنعت فوتبال مدرن نامیده شده است در دنیای فوتبال امروز حرف اول را می زند پس هنوز فوتبال اروپا ، آبستن حوادث بزرگ خواهد بود فقط باید صبر کرد و دید چه زمانی مالکان متمول تیم های بزرگ اروپا دوباره طغیان می کنند ... و دوباره سوپر لیگی جدید کلید می خورد...