کاهش بارشها و فقر گیاهی مراتع همدان
مدیرکل منابع طبیعی همدان با اشاره به کاهش چشمگیر بارشها، گفت : امسال مراتع استان کفاف چهار ماه چرای دامها را نخواهد داد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان ، اسفندیار خزائی با بیان اینکه افزایش درجه حرارت و کاهش بارندگی باعث شده مراتع از لحاظ رویشی جلوتر از فصل قرار بگیرند، افزود : افزایش حرارت و کاهش بارندگی موجب شده است گیاهان به بذر نشسته و بیوماس گیاهی مراتع کاهش یابد.
کاهش نزولات جوی در کاهش علوفه ، بذردهی و کاهش زادآوری مرتع تأثیر زیادی دارد و دامدارانی که میخواهند دامهای خود را در مراتع چرا کنند با مشکل روبرو خواهد کرد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه وضعیت مراتع به دست عوامل انسانی تشدید میشود، افزود: چرای بیش از ظرفیت مراتع و زودهنگام و فشار دام میتواند خسارت وارده به مراتع را بیشتر کند، از طرفی با توجه به اینکه در بخش کشاورزی دیمزارهای استان وضعیت خوبی ندارند و تولید علوفه و کاه و کلش این مزارع کاهش دارد ، باید برای تأمین علوفه دامها چاره اندیشی شود.
خزائی درباره کوچ عشایر اضافه کرد : کوچ عشایر انجام میشود ، اما در کنار آن برنامههای آموزشی ، تروجی و احیایی نیز پیش بینی شده به طوریکه در حال حاضر ۲۰۰۰ هکتار عملیات اجرایی و احیایی و قرق منابع در استان در دست اجراست.
مدیر کل منابع طبیعی استان همدان با تأکید بر اینکه خشکسالی خسارت زیادی به مراتع و طبیعت وارد نمیکند چرا که گیاهان قدرت حفظ و بقا در شرایط خشکی را دارند.
وی گفت : آنچه خسارت خانمانسوزی به طبیعت میزند خشکسالی نیست بلکه آتش سوزی بلای خانمانسوز طبیعت و مراتع است.
وی با بیان اینکه از همین الان برنامهریزیهای لازم برای کنترل و پیشگیری از آتش سوزی در مراتع استان صورت گرفته است افزود : در فروردین امسال ۲۰۰ همیار طبیعت در استان ثبت نام کردند.
خزائی با اشاره به ایجاد "آتشبر" در جنگلها ، بیان کرد: در جنگلها با ایجاد آتشبر تدبیری شده تا همانند سال گذشته عملکرد خوبی در زمینه کنترل و پیشگیری از آتش سوزی داشته باشیم.
پارسال میزان آتش سوزی مراتع در استان نسبت به سال ۹۸ که ۲۱۳ هکتار بود، با کاهش چشمگیری روبرو شد بهطوریکه ۸۴ هکتار از مراتع استان دچار حریق شد.
پیشتر هم رییس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت : مراتع استان تولیدی برابر ۱۲۰ هزار تن علوفه قابل بهره برداری دارند که تنها جوابگوی حدود ۵۴۸ هزار و ۲۹ واحد دامی در مدت چهار ماه براساس پروانه چراهای صادره است.
هم اکنون جمعیت دامی وابسته به مراتع استان یک میلیون و ۳۱۵ هزار و ۲۷۲ واحد دامی برآورد شده است که بیش از ۲.۵ برابر ظرفیت دامی مراتع استان همدان است.