افطار روزه چگونه بهتر است؟
چگونه روزه خود را افطار کنیم که بهتر باشد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، متخصص تغذیه بالینی، به بایدها و نبایدهای برنامه غذایی در ماه مبارک رمضان اشاره کرد و درباره خوردنیهای افطار و سحر، توضیحاتی ارائه داد.
مینا عبداللهی، با اشاره به اینکه در ماه مبارک رمضان با رعایت اصول درست تغذیه، میتوان روزهداری صحیح توأم با ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی را تجربه کرد، افزود: معمولاً تعداد وعدههای غذایی در هنگام روزهداری از ۳ وعده اصلی و ۲ تا ۳ میانوعده، به ۲ وعده اصلی و ۱ میانوعده کاهش مییابد. بنابر این، مواد مورد نیاز بدن باید از راه تعداد وعدههای غذایی کم، دریافت شود.
او اظهار داشت: باید توجه کرد که هر روز پس از افطار (یک تا چند ساعت بعد) دو یا سه عدد میوه مصرف شود. همچنین، میتوانید بهجای یک عدد میوه، نصف لیوان آبمیوه طبیعی مصرف کنید.
عبداللهی، گفت: میزان مایعات مصرفی روزهدار، ۶ تا ۸ لیوان در روز توصیه میشود که بهتر است بین دو وعده غذایی تقسیم شود. از مصرف زیاد قهوه و نوشابههای گازدار خودداری کنید، زیرا موجب افزایش دفع مایعات و تشنگی میشوند.
او افزود: پرخوری و مصرف بیش از حد غذاهای پرچرب و شیرین، مانند نان خامهای، زولبیا، بامیه، حلوا و شلهزرد، توصیه نمیشود. از غذاهای آبپز، کبابی یا بخارپز، بهجای غذاهای سرخشده، استفاده کنید. از نانهای سبوسدار، مانند نان سنگک، استفاده کنید.
متخصص تغذیه بالینی، گفت: از مصرف انواع دسر و شیرینیهای حاوی شکر زیاد در برنامه افطار و سحر، خودداری کنید. بهجای مصرف زولبیا و بامیه، از خرما استفاده کنید.
عبداللهی درباره وعده افطار، اظهار داشت: افطار را باید با یک وعده غذایی ساده، مانند یک صبحانه معمولی، آغاز کرد و بهتر است روزه با خرما و چای کمرنگ، شیر یا آب ولرم، باز شود و بهتدریج، مواد غذایی سبک، مانند نان و پنیر و سوپ، مصرف شود.
او افزود: مصرف مواد غذایی شیرین، اما با شیرینی طبیعی، هنگام افطار بسیار ضروری است؛ بنابر این، مصرف خرما، کشمش یا افزودن یک قاشق چایخوری شکر به شیر، مفید است. از غذاهای زودهضم، مانند حلیم بدون روغن، پوره سیبزمینی، انواع خورش یا خوراک کمچرب، انواع سوپ یا آش رقیق، در افطار استفاده شود.
عبدالهی، درباره وعده سحری نیز اظهار داشت: سحری، سبک باشد و از مصرف غذاهای چرب و پر حجم پرهیز شود. در این وعده، باید غذاهایی انتخاب شوند که قند خون را به آهستگی افزایش میدهند. بنابر این، بهترین مواد غذایی سحری، نان سبوسدار، سبزی، حبوبات، میوهها و مواد غذایی دارای پروتئین است.
او افزود: هنگام سحر، سعی شود از مواد غذایی دارای الیاف، مانند غلات کامل، حبوبات (جو، عدس، لوبیا)، ماکارونی، سیبزمینی و سبزیها بهجای قند، مربا و نانهای بدون سبوس، استفاده شود.
متخصص تغذیه بالینی، گفت: هنگام سحر، بهتر است از مصرف مواد قندی و شیرین پرهیز شود، زیرا این مواد میتوانند در طول روز با افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون، ایجاد گرسنگی را به دنبال داشته باشند. در وعده سحری، از میوههای آبدار، سبزی و سالاد، استفاده شود.
عبداللهی، اظهار داشت: توصیه میشود از مصرف زیاد نمک خودداری کنید، زیرا موجب احساس تشنگی در روز خواهد شد. در وعده سحری، ۱ تا ۲ لیوان آب بنوشید و از آب خوردن زیاد هنگام سحر، بهمنظور جلوگیری از تشنگی در طول روز، پرهیز کنید.
او افزود: بهتر است که پس از خوردن وعده سحری نخوابید، زیرا وضعیت درازکش، موجب برگشت مواد غذایی به مری و ترش کردن میشود. این کار در درازمدت، سبب سوزش سر دل و بیماری رفلکس در افراد مستعد، خواهد شد. مصرف غذاهای سرخشده نیز باید محدود شود، زیرا موجب اختلال در هضم، سوزش سر دل و افزایش وزن میشود.