جنسیت لاکپشتها چگونه تغییر میکند؟
تغییر جنسیت لاکپشتها چگونه صورت میگیرد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، لاکپشتهای دریایی سبز در مناطق مرجانی که از نظر وجود جلبکها غنی هستند، زندگی میکنند. بر اساس اطلاعات وبسایت دپارتمان محیط زیست و دانش ایالت کوئینزلند استرالیا، ۹ گونه مختلف لاکپشتهای دریایی سبز وجود دارند.
همه منطقه دیوار بزرگ مرجانی، منطقهای بسیار مهم جهت لانهگذاری لاکپشتهای دریایی سبز است. لاکپشتهایی که در سواحل استرالیا لانه دارند، از مناطق مختلف جهان به این کشور میآیند تا در سواحل استرالیا تخمگذاری کنند.
گرمایش زمین، تأثیر نامطلوب بر لاکپشتهای دریایی گذاشته است. گرمای هوا موجب میشود که تعداد لاکپشتهای مادهای که از تخمها متولد میشوند، بهطرز قابل توجه، بیشتر از تعداد لاکپشتهای نر شوند. پژوهشگران دانشگاه کوئینزلند، در تلاش هستند با کاهش دمای لانه لاکپشتها، احتمال تولد لاکپشتهای نر را افزایش دهند تا خطر انقراض این جانداران را کمتر کنند.
ملیسا استینز (Melissa Staines)، پژوهشگر فعال در این پروژه به بریزبن تایمز گفت: «مشکل بالقوهای که شاهد آن هستیم، این است که با تغییرات آب و هوایی، دمای هوا بالا میرود و به طبع آن، دمای ماسههای ساحل نیز بالا میرود و نرخ تولد لاکپشتهای ماده افزایش مییابد. شکلگیری لاکپشتهای نر در دمای کمتر از ۲۹ درجه سانتیگراد صورت میگیرد. از دمای ۳۲ درجه، شاهد بروز تنش گرمایی و مرگ در جنین لاکپشتهای نر هستیم و در دمای ۳۶ درجه، آنها به کلی نابود میشوند.»
استینز گفت: در پژوهش قبلی (سال ۲۰۱۸) مشخص شد که ۹۹ درصد لاکپشتهای تازهبالغ و جوان در شمال دیوار بزرگ مرجانی و نیز ۸۷ درصد لاکپشتهای بالغ، ماده بودند. لاکپشتهای سبز که موضوع این پژوهش بودند، در ۳۰ تا ۳۵ سالگی به بلوغ جنسی میرسند.
این بل (Ian Bell) از دپارتمان محیط زیست و دانش کوئینزلند که در پژوهش قبلی (سال ۲۰۱۸) نقش داشت، گفت: ممکن است تأثیر این کاهش شدید جمعیت لاکپشتهای نر را با تأخیر ببینیم. یعنی زمانی که این لاکپشتهای پیر میمیرند و تعداد نرهای جوان بالغ جهت جایگزینی آنها کافی نیست.
دکتر بل، افزود: تصاویر منتشر شده از تولد لاکپشتها در سواحل، ممکن است این پیام اشتباه را بدهد که جمعیت آنها در وضعیت مناسب است، در حالیکه چنین نیست.
او اظهار داشت: «چیزی که ما فکر میکنیم رخ خواهد داد، این است که شاهد تعداد زیادی تخم بارور نشده خواهیم بود. مادهها همچنان به محل تخمگذاری خواهند رفت و تخمهای زیادی خواهند گذاشت، اما این تخمها ممکن است که بارور نباشند. هنوز به آن نقطه نرسیدهایم. چیزی که به آن فکر میکنیم، این است که آیا شاهد این سقوط در ۱۰ سال آینده خواهیم بود؟»
استینز و گروه پژوهشی او از دانشگاه کوئینزلند، پروژهای را آغاز کردند که با کاهش دمای محیط، روند تولد لاکپشتها را از نظر جنسیت، متوازنتر کنند.
استینز گفت: «وقتی باران میبارد، شاهد کاهش دما هستیم. بنابر این، فکر کردم که اگر ما این روند را با استفاده از آب دریا بهطور مصنوعی تکرار کنیم، میتوانیم دمای ماسهها را پایین بیاوریم. امیدوار بودیم که دمای ماسهها تا ۲۹ درجه سانتیگراد پایین بیاید تا ترکیبی از لاکپشتهای نر و ماده را داشته باشیم.»
اگرچه تجهیزات این پروژه، به دلیل بارش شدید باران جابجا شد و پروژه ناتمام ماند، اما پژوهشگران توانستند به اطلاعات جالب درباره تأثیر کاهش دمای هوا بر جنسیت لاکپشتها دست پیدا کنند.