عوارض لاغری زیاد چیست؟
لاغری زیاد میتواند به همان اندازه اضافه وزن برای سلامتی مشکل ایجاد کند؛ اگر فردی کم وزن باشد، بدن مواد مغذی لازم برای ساختن استخوانها، پوست و موهای سالم را دریافت نمیکند.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ خانم مهدیه زمانی متخصص تغذیه افزود: اگر فردی در رژیم روزانه خود به اندازه کافی مواد مغذی دریافت نکند، ممکن است مشکلاتی مانند نازک شدن پوست، ریزش مو، خشکی پوست و ... در او بروز یابد.
وی گفت: اگر فردی انرژی کافی از رژیم غذایی خود برای حفظ وزن وسلامت بدن دریافت نکند، ممکن است مواد غذایی کافی برای مقابله با عفونتها دریافت نکند. در نتیجه، ممکن است فرد به طور مکرر بیمار شود و بیماریهای شایع مانند سرماخوردگی میتواند بیش از حد معمول طول بکشد و دریافت نکردن کالری کافی برای حفظ عملکرد بدن باعث میشود فرد احساس خستگی کند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی آزاد ادامه داد: دریافت ناکافی موادمغذی به ویژه آهن میتواند باعث کم خونی شود و زنانی که کم وزن هستند، ممکن است قاعدگی منظم نداشته باشند یا اولین قاعدگی در نوجوانان به تاخیر بیفتد و حتی قاعدگی نامنظم یا عدم قاعدگی میتواند باعث ناباروری شود.
خانم زمانی تصریح کرد: نوجوانان برای رشد به مواد مغذی کافی نیاز دارند و کمبود وزن و دریافت ناکافی کالری باعث میشود آنها رشد نکنند و یکی از عوارض لاغری بیش از حد پرکاری تیروئید است که میتواند عوارض خطرناکی را برای سلامت بدن به وجود آورد.
به گفته این متخصص تغذیه، آرتریت روماتوئید از بیماریهای خود ایمنی است که بر اثر عوارض لاغری بیش از حد به وجود میآید و در این بیماری سیستم ایمنی بدن بـه پوششی کـه در مفاصل وجود دارد، حمله کرده و التهاب آن را بسیار بیشتر میکند و سوخت و ساز بدن هم افزایش مییابد.
وی افزود: زنان هر چه لاغرتر باشند، تراکم استخوانهای آنها نیز کمتر اسـت، چربی ساخت استروژن را که بدن برای سالم نگه داشتن استخوانها نیاز دارد سوخت رسانی میکند و کمبود استروژن میتواند استخوانها را ضعیف و شکننده کند. یکی از راههای پیشگیری از شکستگی استخوان در خانمهای میانسال آن اسـت کـه مقداری وزن اضافه کنند.
خانم زمانی افزود: کمبود مواد مغذی به دلیل رژیمهای غذایی کم کالری یا جذب ناکافی مواد مغذی بدن دچار ضعف ایمنی میشود و تامین کافی و یکنواخت مواد مغذی برای بدن کمک میکند سلامت رودهها و عملکرد ایمنی، پشتیبانی شود. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض ویروسهای فصلی و باکتریها قرار میگیرند و ضمنا ممکن است مستعد ابتلا به بیماریهای جدیتری مانند سرطان شوند.
وی ادامه داد: هیچ رژیم غذایی نمیتواند در مدت زمانی کوتاه چربیهای انباشته شده در بدن را کاهش دهد، از آنجایی که ۶۰ درصد بدن ما از آب تشکیل شده است، رژیمهای خیلی کم کالری مانند رژیمهای پروتئینی که به عنوان سریعترین راه برای کم کردن وزن از آنها نام برده میشود، تنها میتواند به خروج آب بدن کمک کند و وزن را سریع پایین بیاورد، اما بعد از مدت کوتاهی روند کاهش وزن متوقف میشود و حتی با ادامه رژیم تغییری ایجاد نمیشود.
خانم زمانی گفت: افراد اگر میخواهند به عوارض لاغری بیش از حد دچار نشوند، باید از مشورت پزشک بهره ببرند تا آنها بهترین روشهای تعادل وزن را در اختیار قرار دهند و به بیماریهای مزمن هم دچار نشوند.