با بهرهبرداری از این واحد معدنی ۱۴ میلیون تنی، برای ۴۵۰ نفر به طور مستقیم و برای ۲ هزار نفر به طور غیرمستقیم اشتغالزایی شده است.
برای ساخت این واحد معدنی پنج میلیون دلار سرمایه گذاری ارزی و ۲۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری ریالی شده است.
فعالیت این واحد معدنی برای کشور سالانه بیش از ۸۰ میلیون دلار ارزآوری به همراه دارد.
این معدن سالانه قادر به استخراج ۱۰ هزار تن مس کاتدی است.
محصول این کارخانه به عنوان صنعت مادر مورد استفاده صنایع پایین دستی از جمله کارخانههای تولید لوله و کابل و پروفیلهای مسی قرار میگیرد.
افتتاح این واحد معدنی به عنوان صنعتی سبز همچنین موجب رشد منطقه کمتر توسعه یافته طارم سفلی استان قزوین میشود.
به گفته سید کرامت الله حسینی مدیرعامل معدن مس کاتدی طارم سفلی ارزش فعلی این واحد معدنی به سه هزار میلیارد تومان میرسد.
مدیرعامل این واحد معدنی همچنین از عرضه سهام این واحد در آینده نزدیک در بورس خبر داد.
حسینی میگوید: پروژه صنعتی، معدنی مس طارم را در یک منطقه توسعه نیافته اجرا کردیم و با تولید ۱۰ هزار تن مس کاتدی در دوره اول امیدواریم زمینه اشتغال ۴۵۰ نفر به صورت مستقیم و تعداد یک هزارو ۵۰۰ تا ۲ هزار نفر به صورت غیر مستقیم مهیا شود.
او میافزاید: این طرح بزرگ معدنی در زمانی که زیرساختهای لازم در منطقه نبود شروع شد و امروز با کمک همه مسئولان استان و با پشتکار و پیگیری لازم آن را به مرحله تولید رسانده ایم.
حسینی اضافه میکند: کارخانه تولید اسید را که نیاز مجموعه صنعتی معدنی مس طارم است کلید میزنیم و امیدواریم در شش ماه آن را به بهره برداری برسانیم.
بگفته وی یکی از نیازهای اساسی ما به محصول اسید است که در حال حاضر از استان کرمان و با هزینه حمل و نقل زیاد آن را تامین میکنیم که این روش مخاطرات خاص خود را دارد لذا با احداث کارخانه تولید اسید با ظرفیت ۲۲۶ تن در روز قادر خواهیم بود نیاز مواد اسیدی را در جوار کارخانه تهیه کنیم و ساخت این کارخانه هم اشتغال ۴۰ نفر را ایجاد میکند.
جاده دسترسی به معدن را هدیه دهیدمدیرعامل مس طارم همچنین ضمن درخواست از رئیس جمهور برای حمایت از معدن کاران خواستار کمک به احداث جاده دسترسی به معدن میشود و میگوید: ۱۶ کیلومتر از جاده دسترسی نیازمند زیرسازی و روکش آسفالت است که از رئیس جمهور درخواست میکنیم آن را به عنوان هدیه روز جمهوری اسلامی ایارن به مجموعه همکاران ما در مس طارم اهدا کنند تا با انگیزه بیشتری برای توسعه کارخانه اقدام کنیم.
البته اقای روحانی رئیس جمهور با این درخواست موافقت کرد و به وزیر صمت و استاندار قزوین دستور داد این موضوع را پیگیری و عملیاتی کنند.
رشد ۵۰ درصدی ظرفیت استخراج معادنمعاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت درمراسمافتتاح این کارخانه در قزوین میگوید: ظرفیتهای استخراج معادن در کشور طی چند سال گذشته نسبت به دوره قبل ۵۰ درصد رشد داشته است.
اسدالله کشاورز میافزاید: صنعت معدن کمترین وابستگی را به خاج از کشور دارد و در شرایط تحریم به چرخیدن چرخهای اقتصاد کشور کمک زیادی کرده است.
کشاورز اضافه میکند: ۶ هزار معدن فعال در کشور وجود دارد که ظرفیت تولید آنها تا بیش از ۵۰۰ میلیون تن انواع مواد معدنی است.
کشاورز با اشاره به افتتاح بزرگترین کارخانه معدن مس کاتدی بخش خصوصی کشور در طارم سفلی قزوین میگوید: با افتتاح این کارخانه، تعداد کارخانههای تولید مس کاتدی به چهار واحد در کشور افزایش یافت.
او نیاز صنایع پایین دستی کشور به مس کاتد را ۱۳۰هزار تن در سال عنوان و اعلام کرد: مازاد تولیدات این بخش به کشورهای خارجی صادر میشود و از محل تولید این محصول معدنی ارزآوری خوبی نیز نصیب کشورمی شود.
بگفته کشاورز فقط فعالیت واحد معدنی طارم سفلی برای کشور سالانه بیش از ۸۰ میلیون دلار ارزآوری دارد
معاون وزیر صمت میگوید: در سالی که بنام "تولید، پشتیبانی و مانع زدایی ها" نامگذاری شده است یکی از بزگترین اهداف وزارت صمت همزمان با رشد فعالیتهای معدنی ایجاد صنایع پایین دستی و موضوع فراوری است تا بتوانیم از خام فروشی در کشور جلوگیری کنیم.
کشاورز میگوید: معادن بهترین جایگزین اقتصادی برای رهایی کشور از وابستگی به نفت و شکست تحریم هاست.
او اضافه میکند: در منطقه طارم سفلی در استان قزوین هم معادن آلومیت و در جنوب طارم، معادن مس با اندیس ۱۰۰ و طلا شناسایی شده که استخراج آنها هزینه سنگینی دارد و باید با تکنولوژی جدید بتوانیم هزینههای بهره براری را کاهش دهیم تا سرمایه گذاری در آن مقرون به صرفه باشد.
معاون معدنی وزارت صمت میگوید: استان قزوین از نظر ذخایر معدنی فلزات بسیار غنی است و در رنکینگ متوسط کشوری قرار دارد لذا از استاندار و نمایندگان انتظار میرود زمینه همکاری دستگاههای اجرایی بویژه منابع طبیعی و محیط زیست برای فعال شدن این معادن را فراهم کنند.
بگفته کشاورز بخشی از معادن در مناطق حفاظت شده قرار دارد که باید با کمک و همکاری محیط زیست و منابع طبیعی بتوانیم ضمن صیانت از اراضی طبیعی به فعال شدن این معادن هم کمک کنیم.
معدن، بهترین جایگزین اقتصاد بدون نفت کشاورز معتقد است: برای رهایی از وابستگی به اقتصاد نفتی بدون تردید، معدن بهترین گزینه است و در سالهای تحریم هم تنها پشتیبان اقتصاد کشور همین معادن بود.
او با بیان اینکه در حال حاضر در رنگینگ جهانی نیز در بخش معدن در ردیف ۱۰ کشور شاخص جهان هستیم. اظهار میدارد: در برخی معادن از جمله گچ در ردیف اول و در مس رتبه چهارم جهانی را از نظر ذخایر معدنی و تولید داریم و اگر از این ظرفیت بخوبی استفاده کنیم ارزآوری قابل توجهی خواهیم داشت.
جلوگیری از خام فروشی دراولویتاستاندار قزوین در همین باره میگوید: جلوگیری از خام فروشی و حمایت از سرمایه گذاران معدنی در قزوین در اولویت است.
هدایت الله جمالی پور میافزاید: مهمترین رویکرد و سیاست امسال ما در استان حمایت از سرمایه گذاریهای جدید در بخش معادن، جلوگیری از خام فروشی و عمل به وعدههای باقیمانده است.
جمالی پور اضافه کرد: معدن مس طارم از زمره معادن مهم کاتدی کشور وچهارمین کارخانه کشور است که از نظر میزان ذخایر با بیش از ۱۴ میلیون تن که کارشناسان آن را تا ۳۰ میلیون تن پیش بینی میکنند در ردیف اول قرار دارد که این ذخایر تا ۳۰ سال میتواند نیاز کارخانه را تامین کند.
او میگوید: ساخت مجتمع بزرگ معدنی مس طارم به تحول اقتصادی و اشتغال منطقه کمک میکند.
استاندار میافزاید: در حوزه معدنی اتفاقات خوبی در حال شکل گیری است و ما نیز با تاسی از رهنمودهای رهبری که خام فروشی در معادن را منع کردند امیدواریم با ایجاد صنایع فرآوری بتوانیم این معادن را با ارزش افزوده بیشتر استفاده کنیم.
جمالی پور اضافه میکند: در معدن مس طارم صنایع فرآوری راه اندازی میشود و در کنار آن بخشهای دیگر فعال میشود تا به ظرفیتهای دیگری دست یابیم.
استاندار قزوین حمایت از معدن کاران را رسالت و اولویت خود میداند و میگوید: معدن مس طارم موانعی داشت که برای حل آنها از جمله انتقال برق، گاز و احداث جاده دسترسی اقدام لازم صورت گرفت و ما با جدیت کمک میکنیم تا این معدن بسرعت تکمیل شود و در مدار کامل تولید قرار گیرد.
حمایت از سرمایه گذاراناو میگوید: همه مسئولان استان قزوین در خدمت سرمایه گذاران هستند و با ظرفیتهایی که در بخش کشاورزی، صنایع شوینده، قطعات خودرو، لوازم خانگی در استان وجود دارد و نیز به علت نزدیکی به پایتخت و دسترسی به بازارهای مصرف میتوانیم با مدیریت منطقی و رفع موانع جایگاه بهتری در تولید ایجاد کنیم.
معدنکاران مشارکت اجتماعی را جدی بگیرندجمالی پور همچنین میگوید: یکی از کارهای مهمی که صنعتگران و معدن کاران باید انجام دهند جلب مشارکت اجتماعی و عمومی است و مردم مناطق محدوده معادن خود را باید از مزایای احداث کارخانه برخوردار کنند تا مردم تعلق خاطر بیشتری به این مجموعهها داشته باشند.
تامین نیازهای توسعهای منطقهای از جمله آب، برق، گاز، خدمات ورزشی، آموزشی، فرهنگی، درمانی و جاده از سوی صنعتگران و معدن کاران میتواند موجب رضایت ساکنان روستایی شود که در کنار معادن زندگی میکنند و بدون تردید تعامل دو سویه را بالا میبرد و در توسعه مناطق تعیین کننده است.
یکی از عوامل موفقیت سرمایه گذاران داشتن تعامل با مردم است و هر چقدر این تعامل بیشتر شود موفقیتها بالا میرود و باید کمک شود تا روابط صمیمانه بیشتری میان مردم و معدن کاران برقرارو موانع از پیش پای تولیدکنندگان برداشته شود.
نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی: خدمات اجتماعی در مناطق کمتر توسعه یافته باید با جدیت پیگیری شود
فاطمه محمد بیگی میگوید: این امر موجب کاهش مهاجرت و حاشیه نشینی میشود.
نماینده قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی میگوید: ساخت کارخانه مس طارم میتواند آغاز دوره رفع محرومیتها از این منطقه باشد و امیدواریم شاهد رفع بیکاری و شکوفایی اقتصادی مستعد و با ظرفیت منطقه طارم باشیم.
محمد بیگی میافزاید: سال گذشته مسئولان قولهای متعددی به مردم طارم دادند، اما هنوز عملیاتی نشده است که امیدواریم سال ۱۴۰۰ موعد عمل به تعهدات باشد.
محمد بیگی یادآورشد: منطقه طارم سفلی هنوز جادههای مناسبی ندارد و زیرساختهای خوبی در این بخش وجود ندارد و برای بهبود کیفیت آب شرب هم باید اقدام شود تا از مهاجرت کاسته شود.
او میگوید: در مجلس شورای اسلامی برای تامین اعتبارات و پیگیری لازم برای رفع محرومیت در منطقه طارم پیگیریهای انجام خواهد شد و بسیار خوشحالیم که ساخت کارخانه مس در این منطقه اجرا شد تا شاهد تسریع در توسعه این منطقه باشیم.
نماینده قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی اضافه میکند: با افزایش خدمات اجتماعی در منطقه میتوان از مهاجرت بی رویه و گسترش حاشیه نشینی جلوگیری کرد.
حمایت از صنایع جنبی معادنتوسعه معادن در اولویت برنامههای سازمان صمت استان قزوین است.
رئیس سازمان صمت استان قزوین هم میگوید: با تعیین تکلیف معادن راکد و بهره گیری از سرمایه گذاران با دانش و متخصص، زمینه توسعه فعالیتهای معدنی در استان را در سال ۱۴۰۰ محقق میکنیم. عزیزالله افضلی میافزاید: باید کسانی که در بخش معدن علاقمند هستند تشویق کنیم تا در کنار احداث و استخراج معدن بتوانند به صنایع جانبی نیز توجه کرده و آن را در زنجیره تولید قرار دهند.
افضلی اضافه میکند: کشور ایران در ردیف ۱۰ کشور معدنی جهان است و ما میتوانیم از این ظرفیت بهتر استفاده کنیم لذا باید احداث کارخانجات معدنی در کنار معادن مورد توجه جدی قرار گیرد.
او با بیان اینکه رویکرد ما جلوگیری از خام فروشی است میگوید: از سرمایه گذاران دعوت میکنیم در استان حضور پیدا کنند و تعهد میدهیم مجموعه مدیران استان همه جانبه از آنان حمایت کنند.
وجود ۲۶۰ معدن در استان قزویندر استان قزوین ۲۶۰ معدن فعال و غیر فعال و جود داردکه بگفته رئیس سازمان صمت استان قزوین اگر مشخص شود معادن غیر فعال به علت سوء مدیریت است رویکرد ما خلع ید و ابطال پروانه معدن و واگذاری به سرمایه گذاران جدید است که این رویکرد امسال با جدیت پیگیری خواهد شد.
او میگوید: عزم جدی مسئولان استان در واگذاری معادن به افراد دارای اهلیت فنی، تخصصی، علمی و مالی است و هر متقاضی که نتواند معادن را در موعد مقرر به بهره برداری برساند لغو مجوز میشود.
استان قزوین با در اختیار داشتن ظرفیتهای معدنی فراوان و کانیهای فلزی بهویژه مس، با احداث کارخانه مس کاتد خود را در ردیف استانهای مسخیز کشور قرار داد.
تنها معدن مس کاتدی کشور که با سرمایه گذاری بخش خصوصی و حمایتهای دولتی در منطقه طارم سفلی قزوین احداث شده پس از مس کرمان میتواند یکی از مهمترین ظرفیتهای کشور در زمینه این فلز سرخ بهشمار رود و زمینه ساز اشتغال برای صدها نفر در استان قزوین و منطقه باشد.
سیدکرامت حسینی مدیرعامل معدن مس کاتدی طارم سفلی درباره علت تاخیر زمان راهاندازی این کارخانه میگوید: کار ساخت این طرح بزرگ از سال۸۶ در منطقه طارم سفلی با مشارکت بخش خصوصی آغازشد.
شرکت مس طارم قرار بود حداقل دو سال قبل افتتاح شود که به علت تحریمها و مشکلات تبادلات ارزی افتتاح ان به تعویق افتاد.
حسینی میگوید: امیدواریم با راهاندازی این کارخانه تغییر و تحولی در کانیهای فلزی در استان قزوین بهوجودآید.
بگفته اودر صورت سرمایه گذاری در مرحلههای بعد و اکتشافات معدنی ۱۰هزار تن دیگر به ظرفیت معدن این کارخانه اضافه خواهد شد.
وی یکی دیگر از دلائل علت تاخیر در افتتاح کارخانه مس طارم را معارضان محلی ذکر میکند و میگوید بخشی از آن در استان قزوین و بخشی دیگر آن در استان زنجان بود که خوشبختانه طی جلساتی که با اداره منابع طبیعی، استانداریهای قزوین و زنجان برگزار شد این مشکلات حل شد و جای نگرانی نیست.
محمد فلاح کشاورز نجفی یکی ازکارگران کارخانه معدن مس طارم که خودش اهل طارم هست به ما میگوید: بسیار خوشحالم که این کارخانه در منطقه ما راه اندازی شده است.
او میافزاید: بنده در سالهای گذشته در یکی از واحدهای تولیدی قزوین مشغول بکار بودم که با راه اندازی این کارخانه به منطقه خودم یعنی طارم برگشته ام و شرایط خیلی برایم بهتر شده است.
فلاح کشاورز نجفی اضافه میکند: چند نفر دیگر از کارگران این کارخانه هم شرایطی مثل من را داشتند که پس از بازگشت به طارم و کاردر کارخانه مس که امکانات رفاهی خوبی هم برایمان فراهم شده است بسیاری از مشکلات مارا (مانند اجاره بهای سنگین در قزوین) رفع کرده است.
آثار مس در قزوینالبته بهرهبرداری از معادن مس در استان قزوین قدمتی دیرینه دارد، حتی قدمت بهرهبرداری از مواد معدنی در منطقه قزوین با کشف کورههای ذوب مس در حوالی روستای سگزآباد بوئین زهرا با قدمتی حدود چهار هزار و ۹۰۰سال پیش از میلاد به اثبات رسیده است.
آثار متعددی از کانیهای فلزی از قبیل: سولفیدها و کربناتهای مس، سولفید سرب و روی و آثاری از اکسیدهای آهن در مناطق مختلف استان قزوین وجود دارد.
از مهمترین مناطق تمرکز این مواد معدنی میتوان به مناطق طارم سفلی، تاکستان، الموت و جنوب بوئین زهرا در استان قزوین اشاره کرد.