پخش زنده
امروز: -
میزان محبوبیت زولبیا و بامیه این شیرینی مخصوص ماه روزه داری نباید باعث شود نکات به شدت منفی آن فراموش شود.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، زولبیا و بامیه به شکل عجیب و غریبی لذیذ است. هم ظاهر فریبنده و درخشانی دارد و هم اینکه بسیار شیرین است. این شیرینی مخصوص ماه مبارک رمضان بین کودکان بیشتر طرفدار دارد، اما بزرگسالان هم عاشق این شیرینی خوشمزه هستند.
بسیاری از مردم آنقدر به زولبیا و بامیه علاقه دارند که حتی در روزهای غیر از ماه رمضان هم به شیرینی فروشیها سفارش پخت این نوع شیرینی را میدهند.
اما اکنون که در ماه رمضان هستیم عرضه و تقاضا برای زولبیا و بامیه حتی بیشتر هم شده است. شاید همه گیری ویروس کرونا تا حدودی بر روی خرید و فروش این نوع شیرینی بین مردم تاثیر گذاشته باشد، اما هنوز هم مشتریان خودش دارد.
ظاهر فریبنده و طعم شیرین این شیرینی فقط یک طرف قضیه است. در طرف دیگر قضیه واقعیتهایی ناخوشایند درباره آن وجود دارد. اکنون بسیاری از مردم میدانند که زولبیا و بامیه تا چه اندازه مضر است و تا چه اندازه بر روی سلامتی تاثیرگذار است. میزان محبوبیت این شیرینی مخصوص ماه روزه داری نباید باعث شود نکات به شدت منفی آن فراموش شود. دلایل زیادی برای نخوردن زولبیا و بامیه وجود دارد.
هاله یارمحمدی متخصص تغذیه در این باره گفت: پراهمیتترین نکته درباره زولبیا و بامیه این است که ارزش غذایی چندانی ندارد. این نوع شیرینی نسبت به بسیاری از شیرینیها دارای قند بالا و چربی بسیار زیادی است و به شدت برای افراد ضرر دارد به خصوص برای افرادی که بیماریهایی نظیر دیابت و یا بیماری قلبی و یا چربی دارند.
این متخصص تغذیه عنوان کرد: هر دانه بامیه کالری بالایی دارد. ارزیابیها بر روی هر دانه آن نشان میدهد ۸۰ کالری در هر دانه بامیه موجود است و در برخی موارد که حجم و شکر آن حین طبخ بیشتر میشود این کالری بالاتر هم میرود.
یارمحمدی تاکيد کرد: زولبیا، اما بدتر است. این شیرینی لذیذ بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ کاری درون خود دارد و بسیار مضرتر است. و نکته دیگری که درباره زولبیا و بامیه باید گفت این است که حاوی چربی فراوانی هستند و مدت زمان زیادی طول میکشد تا هضم شوند. تخمین میزنم که حداکثر تا چهار ساعت هضم کردن آن زمان میبرد.
این متخصص تغذیه افزود: افرادی که روزه میگیرند در طول روز ذخیره قندی آنها مصرف میشود بنابراین باید در زمان باز کردن روزه این ذخیره قندی را دوباره برای بدن خود فراهم کنند، اما واقعا چه کسی به آنها گفته برای فراهم کردن این ذخیره قندی بهتر است زولبیا و بامیه بخورند؟ این شیرینی به شدت مضر است. چربی اشباع شده و قندهای تصفیه شده دارند. در هنگام طبخ این شیرینی ممکن است مواد سمی در آنها تولید شود که برای سلامتی افراد به شدت ضرر دارد.
یارمحمدی تصريح کرد: نکته بسیار مهم این است که زولبیا و بامیه از روغن جامد درست میشود و اين نوع روغن هم به خوبی مشخص است که تا چه اندازه مضر است. این نوع روغن سرطان زاست.
وی ادامه داد: بسیاری از شیرینی فروشیها انصاف و وجدان دارند و زولبیا و بامیه را در شرایط بهداشتی طبخ میکنند و روغنی را که یکبار مصرف شده دور میریزند، اما متاسفانه تعدادی از افراد سودجو برای طبخ زولبیا و بامیه بارها از یک روغن استفاده میکنند که این اتفاق شدت مضر بودن زولبیا را بیشتر میکند.
یارمحمدی یادآور شد: زولبیا و بامیه قند افراد را افزایش میدهند و باعث اضافه وزن هم میشوند. سیری ناشی از خوردن این شیرینی پرشکر نیز اتفاق بد دیگری است که در سیستم بدنی افراد رخ میدهد.
وی گفت: من نمیتوانم به عنوان یک پزشک متخصص صحبت میکنم، اما به عنوان یک متخصص تغذیه میدانم زولبیا و بامیه باعث ایجاد سرطانهای روده و لوزالمعده میشود. در ضمن ترش کردن معده عارضه دیگری است که در پی میل کردن زولبیا و بامیه ایجاد میشود.
يارمحمدی افزود: مضرات زولبیا و بامیه را میتوان به شکل دقیقتر و علمی تری توضیح داد، اما برای عامه مردم همین قدر توضیح کافی است. بر روی این نکته تاکید میکنم که خوردن زولبیا و بامیه حتی برای افراد سالم هم ضرر دارد چه برسد به افراد بیمار.