مخالفت با جامعه جاهلی؛ معرف شخصیت حضرت خدیجه (س)+ فیلم
حرکت بر خلاف جریان غالب جامعه جاهلی حجاز، کلید فهم شخصیت عمیق، مستقل، آزاده و خدامحور حضرت خدیجه کبری (س) است .
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ،
پژوهشگر تاریخ اسلام و نویسنده کتاب حضرت خدیجه (س)، همتای بیهمتا می گوید : حضرت خدیجه (س) میتواند نمونه و الگویی کامل برای زنان جامعه و نسل امروز باشد زیرا حرکت بر خلاف جریان غالب جامعه جاهلی حجاز، کلید فهم شخصیت عمیق، مستقل، آزاده و خدامحور خدیجه (س) است .
مرضیه محمدزاده افزود : حضرت خدیجه (س) به روایت تاریخ از یک طرف جامع زیرساختهای کرامت انسان یعنی عقلانیت (دوراندیشی) و آزادگی (اخلاق) است و از طرف دیگر جاذبههای معنوی در شخصیت و زندگی وی نمایان است.
وی گفت : جلوههای این ویژگیها هم در زندگی وی، قبل از همسری با پیامبر اکرم (ص) در تاریخ به ثبت رسیده است و هم در همسفری و معیّت با آن حضرت، کانون درایت، آرامش معنوی، صبر و پایداری بوده است، به طوری که در این راه هرگز کسی نتوانست در زندگی پیامبر (ص) به جایگاه خدیجه (س) نزدیک شود چه رسد که همپا و همتای او شود. به گواهی تاریخ آنچه مورخان از زندگی خدیجه (س) به ثبت رساندهاند تجلی عقلانیت، اخلاق و معنویت در شخصیت آن بانوی بزرگ است.
وی اظهار کرد: حضرت خدیجه (س) پیش از ازدواج با پیامبر (ص) نیز زنی استثنایی و نمونه در جامعه خود بود. او را بازرگان و متمکن، مظهر قداست، صاحب درایت و دوراندیشی معرفی کردهاند. بانویی که در عصر جاهلیت با فعالیت و مدیریت اقتصادی خود از طریق اشتغال به تجارت و استخدام مردان کارآمد و تولید ثروت چنان تندیس عفت، پاکدامنی، درستی و صداقت شد که معروف و مشهور به «سیده قریش» و «طاهره» شد .
این استاد دانشگاه اظهار کرد: لقب برتری نسبت به همه زنان عالم از جانب رسولالله (ص) به ایشان داده شد. پیامبر (ص)، خدیجه (س) را دوست میداشت و احترام میکرد و بر وی ثنا میگفت و او را از همه زنان عالم برتر میدانست و عظمت و شأن او را یادآور میشد. پیامبر (ص)، مقام خدیجه (س) را با القابی همچون «خیر نساء العالمین»، «فضل نساء الجنة» تکریم میکردند.
محمدزاده درباره امنیت روحی _ روانی پیامبر (ص) در کنار حضرت خدیجه (س) گفت: آن حضرت گلایه و شِکوههای خود را با وی در میان میگذاشت و خدیجه (س) ایشان را تسلی میداد و اینها همه حکایت از نقش معنوی خدیجه (س) در زندگی آن حضرت دارد.
نویسنده «حضرت خدیجه (س)، همتای بیهمتا» ادامه داد: نقش و تأثیر معنوی او در ادای رسالت چنان بود که پیامبر (ص) در موارد متعدد بر این نقش اشاره میکرد، به طوری که در این راه خدیجه (س) همتا و نظیر ندارد. ایشان میفرمود: «خَدِیجَةُ وَ أَیْنَ مِثْلُ خَدِیجَةَ صَدَّقَتْنِی حِینَ کَذَّبَنِی النَّاسُ وَ وَازَرَتْنِی عَلَی دِینِ اللَّهِ وَ أَعَانَتْنِی عَلَیْهِ بِمَالِهَا إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَمَرَنِی أَنْ أُبَشِّرَ خَدِیجَةَ بِبَیْتٍ فِی الْجَنَّةِ مِنْ قَصَبِ الزُّمُرُّدِ لَا صَخَبَ فِیهِ وَ لا نَصَب»: خدیجه (س) در صدر چهار زنی است که پیامبر (ص) آنان را بهترین زنان بهشت معرفی کردهاند.
این پژوهشگر تاریخ اسلام در ادامه بیان نقش حضرت خدیجه (س) در زندگی رسولالله (ص)، گفت: اگر بخواهیم برای این سخن که از دامان زن مرد به معراج میرود، مصداق کاملی بیابیم، آنگاه به خدیجه (س) و پیامبر (ص) خواهیم رسید.
محمدزاده با بیان اینکه حمایت گسترده از رسولالله (ص) در جهت گسترش دین جدید، یکی دیگر از نقشهای مهم حضرت خدیجه (س) است، افزود: درک منطقی خدیجه (س) نسبت به شخصیت و موقعیت پیامبر (ص) قبل از رسالت و پس از آن و نیز همراهی و حمایت گسترده ایشان به منظور توسعه دین به وضوح در گزارشهای تاریخی بیان شده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: ایشان ۲۵ سال در بحرانیترین شرایط با مال خود آن حضرت را یاری کردند. با گفتار و کردار از ایشان دفاع کردند. هنگامی که همه دعوت پیامبر (ص) را تکذیب کردند، خدیجه ایمان آورد و آن حضرت را تصدیق کرد. حمایت گسترده از رسول خدا (ص) برای گسترش اسلام، نقش مهم و اساسی وی در زندگی آن حضرت بود.