به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خبرگزاري فرانسه، شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا در بیانیهای تمدید دوره ریاست جمهوری در سومالی را که ۱۲ آوریل پس از ماهها بن بست سیاسی و امنیتی در مورد برگزاری انتخابات توسط پارلمان تصویب شد، محکوم کرد.
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا که مسئول رسیدگی به مسائل صلح و امنیت در این اتحادیه است، در بیانیه خود که یک نسخه از آن روز جمعه به خبرگزاری فرانسه رسید، همچنین از رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا میخواهد فرستاده ویژهای را برای سومالی به منظور یافتن راه حلی که برای همه طرفین قابل قبول باشد، منصوب و اعزام کند.
سومالی از نیمه دوم سال ۲۰۲۰ به دلیل نبود اجماع سیاسی و ناتوانی در برگزاری انتخابات در اواخر سال ۲۰۲۰ و اوایل سال ۲۰۲۱ طبق برنامه پیش بینی شده، در یک بحران سیاسی عمیق فرو رفت.
روز ۱۲ آوریل، نمایندگان به قانونی رأی دادند که دوره ریاست جمهوری محمد عبدالله محمد معروف به فارماجو را که ماه فوریه به پایان میرسید، دو سال دیگر تمدید کرد و برگزاری انتخاباتی با رأی گیری مستقیم را در سال ۲۰۲۳ پیش بینی میکند.
در این بیانیه آمده است: «شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا اقدامات مجلس نمایندگان در دوازدهم آوریل را که دوره ریاست جمهوری را تمدید کرد، محکوم میکند، پارلمان بدین ترتیب برگزاری انتخابات را عقب انداخت و کاری کرد که به وحدت و ثبات کشور آسیب برسد. شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا همچنین نگرانی عمیق خود را در مورد تأثیر احتمالی اوضاع کنونی بر وحدت ارتش سومالی و دستگاه امنیتی ابراز میکند.»
رئیس سنای سومالی متنی را که نمایندگان به آن رأی دادند و فردای آن روز به امضای رئیس جمهور فارماجو رسید، مغایر با قانون اساسی خوانده بود. چند شریک این کشور، در رأس آنها آمریکا و اتحادیه اروپا، برگزاری انتخابات را در سریعترین زمان ممکن خواستار شدند.
این کشور قرار بود اواخر ۲۰۲۰ تا اوایل ۲۰۲۱ انتخابات با مراجعه به آراء عمومی برگزار کند که نخستین انتخابات آن پس از انتخابات پارلمانی سال ۱۹۶۹، درست پیش از کودتای محمد زیاد باره در همان سال، به شمار میرفت.
اما برگزاری این انتخابات به علت مخالفتهای سیاسی متعدد و به خصوص به دلایل امنیتی با مانع روبرو شد.
به منظور برون رفت از بن بست، توافقی ۱۷ دسامبر سال گذشته بین رئیس جمهور فارماجو و پنج رهبر منطقهای منعقد شد که در آن برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی به صورت رأی گیری غیرمستقیم پیش بینی شده بود: بدین ترتیب که هیئتهای ویژه که از سوی رؤسای قبایل مختلف انتخاب میشدند، میبایست نمایندگان پارلمان را انتخاب میکردند که آنها سپس رئیس جمهور را انتخاب کنند.
شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا معتقد است این توافق پایدارترین مبنا و راه برای برگزاری انتخابات معتبر و شفاف در سومالی در زمان مناسب است.