به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از دهلی نو؛ همزمان با روز سعدی سخن سرای نامی ایران، نشست علمی مشترکی به صورت مجازی و با همکاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی، مرکز تحقیقات زبان فارسی دهلی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان و با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان این دانشگاه برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این برنامه علیرضا منظوری توکلی رییس دانشگاه آزاد اسلامی کرمان در زمینه جایگاه سعدی در ادبیات فارسی، نگاه جامعه شناسانه و تربیتی سعدی به مسایل انسانی و راهکارهای مناسب با بهره گیری از قرآن وفرهنگ اسلامی سخنانی ارائه کرد.
وی این نشست مشترک را تجربه مناسبی از همکاریهای علمی فرهنگی میان دانشگاه آزاد اسلامی کرمان و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی خواند وابراز امیدواری کرد این همکاریها گسترش یابد.
محمد علی ربانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نیز گفت: سبک سعدی به علت جاذبههای ادبی و معنایی در تاریخ ادبیات فارسی چنان جایگاهی پیدا کرد که نه تنها در تاریخ ادبیات فارسی بلکه در سایر ملل وسبکهای ادبی آنان از جمله هند تاثیر شگرفی داشته و بسیاری از شاعران و عارفان هندی تحت تاثیر سعدی واندیشههای وی آثار خود را ارائه کردند.
وی افزود: آثار و اندیشههای تاثیرگذار سعدی در هند سرمایه مشترک و حائز اهمیتی است که میتواند مبنایی برای همکاریهای فرهنگی و علمی میان دو کشور باشد.
پروفسور علیم اشرف خان از گروه ادبیات دانشگاه دهلی نو نیز از تاثیر گلستان سعدی و مثلوارههای آن در میان شاعران فارسیگوی و اردوزبان هند سخن به میان آورد.
سید کلیم اصغر از گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اسلامی دهلی، سعدی را از معدود شاعران بزرگی برشمرد که از مقبولیت بسیاری در هند و شبه قاره برخوردار بوده و آثارش به ویژه گلستان سعدی قرنها به عنوان کتاب درسی استفاده میشد.
وی با تاکید بر این نکته که اشعار سعدی حاوی پند و اندرز در تمام مسایل روزمره زندگی بشری است، گفت: در شبه قاره هند نیز اندیشمندان هندی با اشعار سعدی آشنا هستند و با تاکید بر این نکته که شخصیت سعدی جهانی است، گفت: هندیها اعتقاد راسخی به بوستان و گلستان دارند و آن را همیشه مطالعه میکنند.
سخنران دیگر این وبینار داریوش کاظمی از گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی کرمان بود که درخصوص انیس جلیس سعدی «پژوهشی در نمادشناسی ادبیات عرفانی» ارائه کرد و اشعار و غزلیاتی را در این خصوص خواند.
احسان الله شکراللهی رییس مرکز تحقیقات فارسی دهلی نو با اشاره به روابط فرهنگی طولانی میان ایران و هند و اهمیت روابط فرهنگی در این میان به نقش و جایگاه شعر عارفانه سعدی در هند پرداخت.