پخش زنده
امروز: -
مدیر پایگاه میراثفرهنگی نیشابور گفت: سایت موزه شادیاخ نیشابور حصارکشی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی، هادی شریفان افزود: با هدف ساماندهی سایت موزه شادیاخ، ۴۷۰ متر حصار در اطراف آن کشیده شد که این اقدام علاوه بر بالا بردن امنیت سایت، زمینه را برای تملک و تثبیت مالکیت این مجموعه نیز فراهم میکند.
وی با بیان اینکه با اجرای حصارکشی، امکان توسعه کاوشهای باستانشناسی در آینده در این محدوده وجود خواهد داشت، افزود: طراحی نردهها با نهایت ظرافت و با حداقل عارضه بصری انجام شده و فونداسیون آن به صورت پیش ساخته و اتصالات این حصار هم به صورت پیچ و مهرهای است و جابجایی حصار در آینده نیز امکان پذیر است.
سایتموزه شادیاخ در حدود ۳ کیلومتری جنوب شرقی شهر فعلی نیشابور و در مجاورت آرامگاه عطار، یکی از مناطق مسکونی بوده که براساس شواهد باستان شناسی مربوط به دوره طاهریان تا ایلخانیان است.
این محوطه که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، یکی از مراکز باستانشناسی در نیشابور است که بخشی از بقایای شهر کهن نیشابور را در خود جای داده است.
شادیاخ یا شادی کاخ یا شادی یاخ یکی از محلههای شهر کهن نیشابور بوده که از اوایل سده سوم هجری مسکونی شده و تا زمین لرزه مخرب ۶۶۹ هجری اهمیت ویژهای داشته است.
این محله به سبب کاخی که عبدالله بن طاهر به نام شادیاخ در آن بنا نهاد، به این نام شهرت یافت و یکی از محلههای اشراف نشین نیشابور در گذشته و محل سکونت و زندگی امیران پادشاهان هنرمندان و نویسندگان بوده است.
کاوشهای باستانشناسی و دستیابی به معماری گسترده که در دورههای مختلف مورد استفاده و بازسازی قرار گرفته، سنگفرشهایی وسیع، ستونها و آجرها حکایت از وجود بناهایی با شکوه، زیبا و اشرافی دارد که با حمله مغول و زلزلههای پی در پی از بین رفته است.
کشف اسکلتهای انسانی در هم و متلاشی شده گویای آن است که امکان دارد زمانی شاید پیش از حمله مغول زلزلهای هولناک بخشهایی از شادیاخ را از بین برده باشد.