روز بزرگداشت سعدی شیرازی، شاعر ایرانی و خالق گلستان و بوستان+فیلم
اول اردیبهشت ماه در تقویم ملی ایرانیان به عنوان روز سعدی شاعر و نویسنده پارسی گوی ایرانی نام گرفته شده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان؛ ابومحمد مشرفالدین مصلح بن عبدالله بن مشرف متخلص به سعدی شاعر و نویسنده پارسی گوی ایرانی قرن هفتم هجری است که اهل ادب به او لقب استاد سخن، پادشاه سخن، شیخ اجل و حتی به طور مطلق، استاد دادهاند.
وی در حدود سال ۶۰۶ ه. ق در شیراز، در خانوادهای اهل علم متولد شد.
سعدی پس از آموزش علوم مقدماتی عازم بغداد شد تا بر دانش خود بیفزاید.
او در طول عمر خود به سرزمینهای متعددی، چون عراق، شام، حجاز، ترکیه و آذربایجان سفر کرد و اندوختهها و تجربیات گرانقدری به دست آورد.
سعدی پس از بازگشت به زادگاهش شیراز، از این تجربیات در دو کتاب ارزشمندش «بوستان» (به نظم) و «گلستان» (به نظم و نثر) استفاده کرد.
او استاد غزلسرایی بود و در اشعار و نوشته هایش لطیفترین معانی را با سادهترین و فصیحترین و جذابترین الفاظ آورده است.
این شاعر و حکیم بزرگ ایرانی در حکمت و موعظه و آوردن امثال و حکَم بی نظیر بود. از دیگر آثار سعدی میتوان به «عقل و عشق»، «نصیحة الملوک» و «مجالس پنج گانه» اشاره کرد. این شاعر بلند آوازه فارسی گوی در سال ۶۹۱ ه. ق درگذشت.
سعدی تا پیش از نگارش بوستان و گلستان، شاعری نامآشنا نبود، اما نگارش این دو کتاب سرآغاز شهرت و بلندآوازگی او شد.
سعدی پس از سکونت در شیراز، زندگی خود را صرف سرودن شعر و مراقبه کرد و روزگار خود را با تقدیم شعری یا نصیحتی به امیران و رعایا و طرفداران خود و پذیرش هدایای آنها میگذراند.
وی در زمان حیات شهرت فراوانی داشت.
آثار او حتی در هندوستان، آسیای صغیر و آسیای میانه به زبان فارسی یا به صورت ترجمه در دسترس مخاطبانش قرار داشت.
او نخستین شاعر ایرانی است که آثارش به یکی از زبان های اروپایی ترجمه شده است.
بسیاری از شاعران و نویسندگان فارسیزبان از سبک وی تقلید کردهاند. حافظ از جمله شاعرانی بوده که تحت تأثیر سبک سعدی به سرودن غزل پرداختهاست.
در ادبیات معاصر نیز نویسندگانی مانند محمدعلی جمالزاده و ابراهیم گلستان از او تأثیر پذیرفتهاند. آثار سعدی بعدها به موسیقی هم راه پیدا کرد و بسیاری از غزلهای او را خوانندگانی چون تاج اصفهانی، محمدرضا شجریان و غلامحسین بنان خواندند.
آثار وی در کتاب کلیات سعدی، شامل گلستان به نثر، کتاب بوستان در قالب مثنوی و نیز غزلیات، گردآوری شدهاست. علاوه بر این او آثاری در سایر قالبهای ادبی نظیر قصیده، قطعه، ترجیعبند و تکبیت به زبان فارسی و عربی نیز دارد.
غزلیات سعدی، اغلب عاشقانه و توصیفکنندهٔ عشق زمینی است؛ هرچند که وی غزلیات پندآموز و عارفانه نیز سرودهاست.
گلستان و بوستان بهعنوان کتابهای اخلاقی شناخته میشوند و علاوه بر فارسیزبانان، بر اندیشمندان غربی از جمله ولتر و گوته نیز تأثیرگذار بودهاند.
تاریخ مرگ سعدی را در منابع گوناگون، یکی از سال های ۶۹۰ تا ۶۹۵ هجری قمری ذکر کردهاند.
اما مورد اعتمادترین روایت که سعید نفیسی طرح میکند، این است که وی در ۲۷ ذیحجه سال ۶۹۰ هجری درگذشته و در همان خانقاهی که اقامت گزیدهبود، به خاک سپرده شده است.
آرامگاه سعدی معروف به سعدیه محل دفن سعدی، شاعر برجستهٔ پارسیگوی است. این اثر را محسن فروغی طراحی کردهاست.