در این مطلب شما با ۱۳ نکته حقوقی مهم در هنگام خرید و فروش زمینهای کشاورزی قولنامهای آشنا خواهید شد.۱-اولین نکته مهم همان احراز هویت فردی و گواهیهای اثبات مالکیت فروشنده است.
۲-در انتهای قولنامه مهر و امضای دهیاری و اعضای شورای روستا حتما باید ضمیمه شود.
۳-از اداره کشاروزی، برای انتقال ملک استعلام گرفته که مصادرهای نباشد و مشکلات حقوقی اراضی نداشته باشد و کاربری ملک به طور دقیق احراز گردد.
۴-از اداره منابع طبیعی استعلام بگیرید برای اینکه زمین مرتع نباشد، دولتی نباشد، و حریم جنگل یا رودخانه و سد و... نباشد و مشکلات دیگر حقوقی مربوط به منابع طبیعی نداشته باشد.
۵-برخی از این زمینها دارای سند تک برگ یا منگوله دار و یا برگه مخصوص گواهی مالکیت هستند هستند و برخی هم قولنامهای هستند، که وضیعت آن باید در توضیحات قولنامه ذکر شود
۶-ذکر این جمله که ((چنانچه هر گونه فسادی در معامله مشخص شود فروشنده متعهد است علاوه بر فسخ فلان مبلغ را به عنوان خسارت به خریدار پرداخت کند))
۷-بهتر است تعهد محضری از فروشنده برای محکم کردن معامله دریافت شود.
۸-جهت محکم کاری:تحقیق محلی از اهالی روستا، همچنین دریافت امضا از مالک زمین مجاور و یا امضا از مالک قبلی میتواند در محکم کردن خرید شما کمک کند. (این کار باعث شفافیت برخی موارد میشود مثلا غصبی نبودن، فروش مال غیر و مالک نبودن، بدهیهای احتمالی زمین، توقیفی نبودن، مدعیهای دیگر و...)
۹-در مورد حق پشیمانی یا مدعی شدن شخص دیگر و یا قابل انتقال نبودن ملک در قولنامه توضیح دهید (مثلا حق پیشمانی ده درصد از مبلغ کل بدون تشریفات قانونی)
۱۰-بین طرفین شرط شود که چنانچه هر یک از چکها به هر علت در موقع ارائه به بانک پرداخت نشود، بیع و قرارداد به خودی خود منفسخ خواهد شد و فروشنده میتواند ملک را به دیگری منتقل کند در این حالت صرفا مبلغ پرداختی خریدار به کسر ۱۰ درصد قابل استرداد خواهد بود "
۱۱-اگر زمین یا باغ دارای سند باشد قبل از عقد قرارداد، توسط دفترخانه از اداره ثبت، در مورد توقیفی نبودن ملک و یا ممنوع المعامله نبودن مالک و یا وکیل، استعلام کنید.
۱۲-در مورد کلیه متعلقات از جمله داشتن یا نداشتن چاه و داشتن مجوز و باطل شدن یا نشدن آن مجوز صریحا در قولنامه بنویسید و بهتر است در مورد مجوز ازاداره آبیاری استعلام به عمل آورید.
۱۳- زمینهایی که لب جاده هستند باید فاصله حریم قانونی را داشته باشند که در مورد آن میتوان از اداره راه استعلام لازم را دریافت کرد که مثلا در طرح توسعه و راهسازی جاده نباشد
در پایان ذکر این مورد ضروری است که مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای خارج از بافت شهری و روستایی باید مطلع باشند که چنانچه به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون مربوطه، اقدام به تغییر کاربری نمایند، مرتکب جرم شده اند.