روزه داری و اهميت تغذیه در سنین مختلف
در ماه مبارک رمضان نیز پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل و تامین انواع مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانهروی توصیه میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، توصیههای تغذیهای روزه داری در شرایط خاص و گروههای ویژه براي حفظ سلامتي بدن و انجام فرايض ديني است.
نوجوانان
نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده و توان جسمی کامل دارند و به عبارت دیگر وزن و قد متناسب با سن خود را دارند، بر اساس تکلیف دینی باید با انجام برخي از نکات مي توانند روزه داري را انجام دهند.
ازمصرف زیاد مواد قندی و شیرین در وعده سحری اجتناب نمایند، چون مصرف این مواد سبب افت قند خون گردیده و توانایی یادگیری آنها را در طول روز کاهش میدهد.
نوجوانانی که سال نخست روزه داری را آغاز میکنند به علت گذراندن دوران رشد به توجهات بیشتری نیاز دارند. رعایت تنوع و تعادل در استفاده از تمامی گرو ههای غذایی بسیار مهم و ضروری است. منابع خوب پروتئینی (انواع گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات) باید در برنامه غذایی آنها گنجانده شود.
از دریافت کافی گروه شیر و لبنیات حداقل در دو وعده سحر و افطار در این افراد مطمئن شوید.
نوجوانان علاقه خاصی به خوردن انواع هله هولهها و مواد غذایی کم ارزش دارند که فقط پر کننده معده هستند و بخصوص در ایام روزه داری نباید مصرف شوند.
از منابع غذایی آهن و روی، ویتامین A و ویتامین B۱۲ از جمله انواع گوشت، حبوبات، تحم مرغ، شیر و لبنیات، انواع خشکبار و مغزها که در رشد و خونسازی نقش دارند، در ایام روزه داری به مقدار کافی مصرف نمایند.
مادران باردار و شیرده:
در سه ماهه اول بارداری به ویژه ۸ هفته نخست بارداری که سلولهای مغزی جنین در حال شکل گیری است، روزه داری به خصوص در ایامی که ساعات آن طولانی است و به حدود ۱۶ ساعت میرسد، ممکن است صدمات جبران ناپذیری به رشد جنین بزند.
در سه ماه سوم بارداری نیز بخش عمده انرژی جنین از قند خون (گلوکز خون مادر) تامین میشود و روزه داری با ایجاد ترکیبات کتونی حاصل از سوخت چربیهای بدن برای تامین انرژی میتواند به سیستم عصبی جنین لطمه بزند.
بنابر این در سه ماه اول و سوم بارداری روزه گرفتن توصیه نمیشود. در سه ماه دوم بارداری با نظر پزشک و متخصص تغذیه اگر مادر کم وزن نباشد، جنین او با توجه به سن جنینی رشد خوبی داشته باشد، فشار خون طبیعی داشته باشد، کالری و مواد غذایی کافی دریافت نماید و بیماری خاصی نداشته باشد قادر به روزه گرفتن است.
در مادران شیرده نیز از آنجا که در ۶ ماهه اول شیردهی تنها منبع غذایی نوزاد، شیر مادر است و دیده شده که روزه داری سبب اختلال در شیردهی و به دنبال آن اختلال در وزن گیری کودک میگردد، بهتر است در این ایام از روزه داری خودداری كنند.
در ۶ ماهه دوم شیردهی و با شروع تغذیه کمکی و به شرط اینکه مادر شیرده از برنامه غذایی صحیح پیروی نماید و منحنی رشد کودک طبیعی باشد، گرفتن روزه منعی ندارد.
در این دوره رژیم غذایی مادر باید غنی از پروتئین و ریزمغذیها از جمله آهن، کلسیم و انواع ویتامینها باشد. بنابر این در صورتی که مادر شیرده مایل به گرفتن روزه در ماه مبارک است باید نکات زیر را رعایت کند:
در وعده سحر و افطار و شام منابع پروتئین مانند گوشت یا مرغ یا ماهی یا تخم مرغ و یا حبوبات و هم چنین انواع سبزی و سالاد و میوه را در رژیم غذایی خود بگنجاند.
برای تامین کلسیم، بخشی از پروتئین و ویتامینهای گروه B به میزان ۲ تا ۳ لیوان شیر و یا معادل آن از ماست و پنیر روزانه استفاده کند.
پس از افطار و تا قبل از خواب و تا سحر حداقل ۸ لیوان آب و مایعات مصرف کند که به دلیل کم آبی بدن حجم شیر مادر کم نشود.
از انجام کارهای سنگین و خسته کننده در طول روز خودداری کرده و استراحت کافی برای حفظ انرژی داشته باشد.
سالمندان:
قدرت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریها با افزایش سن و سالمندی کاهش مییابد بنابراین سالمندان اگر روزه میگیرند باید بیش از پیش مراقبت سلامت خود باشند.
به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ لازم است سالمندان سالم برای روزه گرفتن ضمن رعایت موارد زیر با پزشک مشورت كنند:
کم آبی و کاهش قند خون ممکن است موجب سرگیجه، از حال رفتن و سقوط شود که برای سالمندان خطر آفرین است.
علاوه بر آن کم آبی بدن، خشکی دهان و گلو زمینه را برای ابتلا به بیماری کووید ۱۹ فراهم میکند. بنابر این باید به توصیههای مربوط به پیشگیری از افت قند خون و کاهش مایعات بدن بیشتر توجه شود.
سالمندان عموما از مشکلات دهان و دندان رنج میبرند لذا مصرف میوه رنده شده، لبنیات خصوصا " شیر کم چرب، استفاده از انواع سوپها و آشها در افطار و سحر و نوشیدن آب و چای کمرنگ در فاصله افطار تا سحر برای آنان مفید و مورد تاکید است و میتواند تعادل آب و مواد معدنی را نیز برقرار کند.
سالمندان دارای بیماریهای زمینهای مانند فشارخون بالا، بیماری قلبی – عروقی، سرطانها و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلای به بیماری کووید- ۱۹ هستند.
بنابراین توصیه میشود حتما به پزشک مراجعه کرده و به توصیههای پزشک عمل كنند.