گزارش مکتوب ...
جوانانی که شاهکار کرده اند
جوانان استان فارس، همت بلند خود را به رخ کشیدند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، هنرمند همیشه خالق یک شاهکار هنری نیست، چون هنرِ مردان گزارش من، نه از نوع کنده کاری روی چوب است و نه رنگ آمیزی روی یک بوم نقاشی؛ بلکه از نوع همت بلند برای ایجاد اشتغال و رفع بیکاری جوانان هم سن خودشان است.
جوانانی که باور دارند آینده این مرز و بوم به دست آنها آبادتر میشود و با تلاشی دو چندان و ارادهای پولادین توانسته اند ایده را به عمل تبدیل کنند و چرخ فعالیتهای اقتصادی را از شهرها تا دور افتادهترین روستاها به حرکت در آوردند.
جوانان کارآفرینی که ایجاد اشتغال پایدار و توانمندسازی افراد بی بضاعت هنر آنها است.
جوانانی با همت بلندیاسین اسلام بخش کارآفرین و راهبر شغلی طرح نخ ریسی یکی از جوانانی است که با همت بلند توانسته برای بیش از ۳ هزار نفر اشتغالزایی و ۸۶۰ طرح در ۲۶ شهرستان استان فارس اجرا کند.
این جوان ۲۴ ساله استهباناتی که تا چند سال قبل از مددجویان کمیته امداد بوده است، میگوید: این طرحها در چارچوب الگوی راهبران شغلی کمیته امداد اجرا میشوند و افرادی که برای آنها اشتغالزایی شده از خدماتی در زمینه آموزش، هدایت، پشتیبانی و خرید محصولات بهره مند میشوند.
طرحی برای اشتغالزاییمحمد بذرافشان مدیرکل کمیته امداد فارس میگوید: از سال ۹۸ با اجرای طرح راهبران شغلی، به دنبال ایجاد اشتغال پایدار برای مددجویان استان هستیم.
وی تاکید میکند: در طرح راهبران شغلی، فردی که از او با نام هدایت گر و راهبر شغلی یاد میشود در واقع فعال اقتصادی و کارآفرینی است که در یک عرصه خاص تولیدی مشغول فعالیت است و پس از تائید صلاحیت و اهلیت فردی و حقوقی، زمینه همکاری کمیته امداد با وی فراهم میشود.
بذرافشان ادامه میدهد: این همکاری به این معناست که کمیته امداد در برخی عرصههای اقتصادی که مددجویان خواهان دریافت تسهیلات و ایجاد شغل هستند، آنان را به کارآفرین معرفی میکند و راهبر شغلی همه مراحل ایجاد اشتغال برای یک مددجو از جمله استعداد سنجی، مشاوره، انتخاب طرح، پیگیری وصول و پرداخت تسهیلات، اجرای طرح و در نهایت بازاریابی محصولات را بر عهده میگیرد.
جوان راهبریاسین اسلام بخش که با فعالیتهای گسترده در حوزه صنعت نخ ریسی توانسته یکی از راهبران شغلی موفق استان فارس باشد، میگوید: فعالیت در حوزه نخ ریسی را از ۲ قبل شروع کردام و توانسته ام در این مدت با ثبت شرکت یاسین صنعت پیشرو پارس برای ۲ هزار و ۵۰۰ مددجو و ۵۰۰ غیرمددجو اشتغال ایجاد کنم.
این جوان کارآفرین در خصوص چگونگی طرح هایش میگوید: چرخ نخ ریسی را تولید و مواد اولیه نخ ریسی که همان پشم گوسفند بومی است را تهیه و در اختیار مددجو قرار میدهم و نخ تولید شده را به صورت تضمینی از آنها خریداری میکنم.
او که چرخه فعالیتش با شرکتهای تولید فرش دستبافت و بافندگان صنایع دستی هم در ارتباط است، ادامه میدهد: محصولات تولید شده را پس از رنگرزی، برای بافت انواع فرش، گبه، گلیم و دیگر صنایع دستی در اختیار این شرکتها قرار میدهم.
این کارآفرین نمونه کشور، میزان درآمد متوسط ماهانه هر فرد نخ ریس را یک و نیم میلیون تومان اعلام میکند و میافزاید: تاکنون ۳ هزار دستگاه نخ ریسی تولید و در اختیار متقاضیان قرار داده ام.
ورود بانوان مددجو به چرخه اقتصادخانم شریفی یکی از چند هزار مددجوی کمیته امداد استان فارس است که چند ماهی است با آقای اسلام بخش همکاری میکند و توانسته در کنار کارهای خانه، برای خودش هم درآمدزایی داشته باشد.
او که در یکی از روستاهای خرامه ساکن است، میگوید: با چند مددجوی دیگر بدون دغدغه و نگرانی مواد اولیه را درب منزل دریافت میکنیم و نخهای تولیدی را همین جا تحویل میدهیم.
از مددجویی تا کارآفرینیعدهای از جوانان هستند که معتقدند سکوی پرش برای رسیدن به موفقیتها اراده و تلاش شخص است. یکی از این جوانان که در شیراز زندگی میکند و توانسته در سن ۳۲ سالگی به یک کارآفرین موفق تبدیل شود، محمد امین البرزی، موسس نخستین پژوهشگاه خصوصی صنعتی معدنی ایران است.
او یکی دیگر از مددجویان کمیته امداد است که در زمینه ایجاد اشتغال خوش درخشیده و توانسته در گام اول برای بیش از ۱۶۰ نفر شغل ایجاد کند.
البرزی که دارای تحصیلات دکترای شیمی مصالح ساختمانی است و در حوزه صنعت معدن فعالیت میکند، میگوید: این راه را بدون پشتوانه مالی و با تکیه به دانش و در ابتدا با فروش فناوری شروع کرده ام و اکنون به شرکتی به ارزش ۱۴۷ میلیارد تومان رسیده ام.
این کارآفرین مددجو میافزاید: از ۱۵ سالگی از خانواده جدا و همزمان با تحصیل، شروع به کار کرده و پس از اتمام تحصیلات در سال ۹۵ مجموعهای را راهاندازی کردم که نخستین پژوهشگاه خصوصی صنعتی معدنی ایران و متشکل از تعدادی هیئت علمی سطح دکترای دانشگاهی بود.
این جوان موفق شیرازی میافزاید: پس از گذشت مدتی تبدیل به هلدینگ صنعتی معدنی شدیم و هماکنون نیز مجموعه دارای سه معدن است و از طرف دیگر در آستانه تأسیس کارخانه فرآوردههای معدنی فلزی غیرآهنی هستیم.
او میگوید: در سیستم پژوهشگاه ۲۶ نفر به صورت مستقیم و ۸ نفر نیز به صورت غیرمستقیم فعالیت دارند.
این جوان پر تلاش شیرازی از همکاری شرکت خود با یکی از شرکتهای معادن ارسنجان خبر میدهد و میافزاید: در آن جا نیز ۱۳۰ نفر مشغول به کار شده اند.
این کارآفرین مددجو میافزاید: در بخش معادن نیز که در مرحله کسب پروانه بهرهبرداری و اکتشافات است، هنگام شروع به کار زمینه اشتغالزایی ۴۵۰ نفر ایجاد میشود و در صورت راهاندازی کارخانه نیز ۵۰ تا ۶۰ نفر جذب بازار کار میشوند.
نهادی برای حمایت
سید اسماعیل جوادی حقیقی، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد فارس با بیان این که در حال حاضر ۱۸۰ راهبر شغلی با کمیته امداد فارس همکاری دارند، خاطرنشان میکند: این کارآفرینان کار هدایت شغلی حدود ۴ هزار مددجوی این نهاد را در زمینههای صنعت، تولید، پوشاک و فرش بر عهده دارند.
وی میافزاید: این نهاد از کارآفرینان و صاحبان مشاغل و ایدههای نو در استان دعوت میکند در صورتی که طرحهای تضمینشده دارند به کمیته امداد مراجعه کنند تا پس از تأیید طرحها، به عنوان راهبر شغلی به مددجویان معرفی شوند.
رونقی که با تلاش و امید به دست میآیدمحمد امین البرزی که این روزها همچنان با تلاش و همت در صنعت معدن فعالیت میکند به دنبال اجرایی کردن طرحی در شهرستان آباده است که به گفته خودش در صورت اجرایی شدن آن، زمینه اشتغالزایی برای ۹۳۰ نفر ایجاد میشود.
این جوان نخبه و کارآفرین شیرازی یکی از آرزوهایش در زمینه ایجاد اشتغال را راه اندازی طرح خاک نسوز معرفی میکند و تاکید میکند: در صورتی که بتوانم موافقت نامههای اصولی این طرح را بگیرم با راه اندازی مرحله اول آن زمینه اشتغالزایی برای هزار نفر فراهم میشود.
او میگوید: این اقدامات تاکنون در کشور انجام نشده و حتی یکی از اختراعاتمان در سطح بینالملل مطرحشده است که نیازمند حمایت شرکتهای دانش بنیان است.
کار آفرینی تا آن سوی مرزهای فارس یاسین اسلام بخش هم که حالا عزمی جدی برای گسترش فعالیت هایش در زمینه اشتغالزایی دارد، میگوید: حوزه فعالیتم تنها استان فارس نیست و در ۱۱ استان ازجمله اصفهان، کهگیلویه و بویر احمد، کرمان، گلستان و خرسان جنوبی هم فعالیت دارم، ولی توسعه بیشتر آن منوط به حمایت بیشتر دولت و ارایه تسهیلات است.
این جوان کارآفرین استهباناتی که نگاهی مثبت و امیدوارانه برای صادرات محصولاتش دارد، میگوید: کشورهای همسایه بویژه افغانستان خریدار دستگاه نخ ریسی هستند و در مرحله اول ۱۰۰ دستگاه سفارش داده اند.
آقای اسلام بخش که سفارش افغانها را آماده کرده و به زودی چرخهای نخ ریسی تولید شده را به کشور افغانستان ارسال میکند در تکاپوی تامین زنجیره ارزش محصولات تولیدی و تهیه و تولید دیگر سفارشها است.
تک تک جوانانی که در گزارش به آنها پرداختم با امید و اراده در مسیری روشن قدم گذاشته اند که مقصدش آبادانی و اعتلای سرزمینشان بود. جوانانی که باور داشتند با همت بلند میتوان شاهکار کرد.
* فریبا غلامی
خبرگزاری صداوسیما مرکز فارس