واگذاری واردات واکسن کرونا به بخش خصوصی الزامات،چالشها و پیامدها
به نظر میآید بخش خصوصی هم در واردات واکسن به کشور با مشکل جدی روبهرو هستند و آنهم ازدستدادن زمان مذاکره برای خرید واکسن است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بحران پاندمی بیماری کرونا در دنیا، سرعت تسری آن در جوامع، نبود دارو و درمان موثر برای مبتلایان، آمار ابتلا و مرگ و میر بالا و جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، روانی و آسیب شناختی این پدیده، اهمیت هرچه بیشتر تقدم اقدامهای پیشگیرانه در مقابله با آن را مورد تاکید قرار میدهد.
علاوه بر رعایت موارد بهداشتی و فاصله اجتماعی لازم، یکی از موثرترین اقدامهای پیشگیرانه در خصوص چنین بیماری هایی، واکسیناسیون و ایمن سازی عمومی جوامع نسبت به این عوامل بیماریزا است. از ابتدای ورود این ویروس به کشورمان تلاشهای بی شماری از سوی نظام سلامت و درمان و دستگاههای سیاستگذاری و اجرایی کشور برای مقابله و مهار بحران انجام شده است.
با وجود این، به دلایل متعدد اکنون پیش بینیها از تداوم روند صعودی بیماری به رغم نوسانهای آماری آن، حکایت دارد. در چنین شرایطی گرچه تلاشهای موثر و شایان ذکری از سوی دانشمندان و پژوهشگران کشورمان برای تولید واکسن کرونا انجام شده و مراکز علمی متعددی موفق به ساخت واکسن ایرانی و سربلند از طی مراحل اولیه کارآزمایی بالینی شده اند، به رغم وعده مسئولان مبنی بر آغاز واکسیناسیون عمومی از اوایل بهار ۱۴۰۰، به دلیل شرایط ناشی از تحریم ها، هنوز تا تولید انبوه و امکان بهره مندی عمومی از واکسن تولید داخل فاصله داریم.
در این شرایط واردات واکسن از مراکز مورد اطمینان جمهوری اسلامی نیز با خلف وعدهها و تاخیرهای متعددی از سوی طرفهای قرارداد مواجه شده است، نهایت این که اکنون دولت برای تامین واکسن مورد نیاز داخل از منابع خارج از کشور، تا به دست آمدن واکسن داخلی، به بخش خصوصی متوسل شده و مجوز واردات واکسن کرونا از مراکز مورد تایید وزارت بهداشت را صادر کرده است. این که آیا چنین کاری چقدر تحقق پذیر است و چه آثار و تبعاتی خواهد داشت و با چه چالشهایی مواجه خواهد بود، موضوع مورد توجه این نوشتار است.