پخش زنده
امروز: -
طرح توسعه بیمارستان ولیعصر اراک با گذشت بیش از یک دهه همچنان در هاله ای از ابهام است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ این طرح ملی با 42 هزار متر زیربنا سرنوشتی پیچیده و بسیار عجیب دارد.
بیمارستان طلسم شده...
اگر تنها قدری واقع بینانه به موضوع نگاه کنیم متوجه می شویم که این پروژه از آغاز اجرا تاکنون که بیش از 12 سال از آن می گذرد، تغییر چند وزیر بهداشت، استاندار و مدیر ارشد بهداشت استان هم حریف اجرای کامل و بهره برداری از آن نشده و نتوانستند طلسم آن را بشکنند...!
اندر خم یک کوچه ایم...
واقعا گیر و گره کار کجاست که با توجه به این همه نیاز مبرم مردم استان مرکزی به ویژه کلان شهر اراک به ارائه خدمات درمانی در خور که بر کسی هم پوشیده نیست و البته مطالبه به حق مردم و مسئولان استان مرکزی هم هست، بیش از یک دهه از آغاز ساخت آن گذشته و هنوز اندر خم یک کوچه ایم...!؟
طرحی که نقشه های ساخت آن از ابتدای احداث تا کنون بارها تغییر کرده و البته سرنوشت پول و اعتباراتش هم همین طور.
اگر چه واکاوی شرایط ویژه ساخت این بیمارستان و علل تاخیر در اجرای آن در این مجال نمی گنجد، اما سعی می کنم در گزارش پیش رو با بررسی ابعاد مختلف موضوع به نتایجی واقع بینانه برسم.
آیا بیمارستان ولیعصر اراک واقعا طلسم شده؟
آیا حکایت سنگ بزرگ، علامت نزدن است؟
آیا مسئولان کشوری و استانی در این چند سال از توانایی لازم برای پیگیری تامین اعتبارات مورد نیاز برخوردار نبودند؟
آیا در انتخاب پیمانکاران متعدد سهل انگاری و دقت کافی نشده که یکی پس از دیگری عوض می شوند؟
آیا انتظارات مردم خیلی بالاست و اجرای چنین طرحی در بیش از یک دهه، زمان اندکی است؟
یا شایدم؛ بگذریم...!
پیربیمارستان هفتاد ساله...
بیمارستان ولیعصر اراک یکی از قدیمیترین بیمارستانهای ایران است که در سال 1329 تأسیس شد و از همان زمان تاکنون علاوه بر ارائه خدمات به مردم استان مرکزی، برخی نیازهای درمانی استانهای همجوار را هم پوشش داده است.
سال هاست به دلیل قرار گرفتن استان مرکزی در شاهراه ارتباطی شمال به جنوب کشور تعداد مراجعان از استانهای جنوبی به این بیمارستان بیش از حد معمول است و روند خدمات دهی به آنان با مشکل مواجه میشود، دقیقا به همین دلیل است که نیاز به گسترش خدمات سبب شد حدود 12 سال پیش توسعه آن در دستور کار قرار گیرد.
با این حال این بیمارستان با بخشهای مغر و اعصاب، ارتوپدی، اورژانس، بخش بستری، جراحی، دیالیز، نرولوژی، بخش عفونی، سوانح و سوختگی، آی سی یو و اتاق عمل همچنان در حال خدمات رسانی به مردم است.
استان مرکزی با 12 شهرستان بیش از یک میلیون و 400 هزار نفر جمعت دارد.
با این تعداد جمعیت، 16 واحد بیمارستانی با مدیریت دولتی، سه بیمارستان با راهبری حوزه مدیریت درمان تامین اجتماعی و سه بیمارستان خصوصی هم در اراک و ساوه خدمات لازم را به مردم ارئه می دهند.
698 پزشک عمومی، 485 پزشک متخصص و فوق تخصص و هزار و 726 کارشناس رشته های مختلف پیراپزشکی و مامایی هم در استان مرکزی فعالیت میکنند.
نوسازی بیمارستان با هدف ارائه خدمات بهتر...
با توجه به وسعت ارائه خدمات درمانی و فرسودگی این بیمارستان پیر، هیئت دولت وقت در سال 1385 در سفر سوم به استان مرکزی مصوب کرد بیمارستان جدید ولیعصر اراک در 13 طبقه احداث شود که البته مطالعات و عملیات ساخت آن به عنوان مرکز مادرتخصصی، درمانی و اورژانس از سال 87 و اجرای آن هم از سال 88 آغاز شد که البته اکنون با گذشت این همه سال آنطور که در هسته مرکزی شهر بر همگان مشهود است هنوز هم به بهره برداری نرسیده است.
طی این سال ها برای انتخاب پیمانکار طرح، مناقصه پشت مناقصه برگزار شد و هر یک به نوبه خود و بنا به دلایلی که از حوصله خارج است نتواستند با مطالبات کارفرما کنار بیایند و دوباره همان قصه تکراری تغییر پیمانکار و... که در نهایت به کندی روند چندین ساله ساخت تا به الآن منجر شده است.
قطب چهارم صنعت ایران، محروم از سرانه استاندارد تخت بیمارستانی...
استان مرکزی با وجود یدک کشیدن لقب استان صنعتی در جایگاه چهارم فهرست استان های صنعتی کشور قرار دارد، اما به گفته مسئولان بهداشتی از نظر سرانه تخت بیمارستانی یکی از محروم ترین استان های ایران است.
بیمارستان ولیعصر اراک در صورت شکسته شدن طلسم تکمیل طرح و راه اندازی، 500 تخت به تخت های استان مرکزی اضافه می کند که با توجه به نیاز مبرم مردم استان مرکزی به دریافت خدمات بهداشتی، کاری بس بزرگ در جهت خدمت به مردم است.
با این حال با گذشت این همه سال از آغاز اجرای پروژه هنوز حدود 70 درصد پیشرفت ساخت داشته است.
تزریق نشدن به موقع اعتبارات...
با گذشت بیش از یک دهه از آغاز اجرای طرح توسعه یا به عبارتی ساختمان جدید بیمارستان ولیعصر اراک مسئولان اجرایی متعددی در این سال ها تلاش کردند این پروژه را به سرانجام برسانند، اما هر بار و البته کم و بیش هر کدام در زمان خود، تزریق نشدن به موقع اعتبارات مورد نیاز را علت کندی اجرای طرح عنوان کرده اند.
حال که کرونا هم بیداد می کند و مردم استان مرکزی بیش از هر زمان دیگری به ارائه خدمات چنین بیمارستانی نیاز دارند تمام نشدن عملیات ساخت آن بیشتر از همیشه به چشم می خورد.
استاندار مرکزی شخصا پیگیر موضوع می شود...
دغدغه مسئولان استان مرکزی نسبت به کندی روند ساخت بیمارستان ولی عصر اراک، اسفند 98 کار را به مکالمه تلفنی استاندار مرکزی با رئیس جمهور و رئیس مجلس سابق هم کشاند.
دکتر روحانی در این گفت و گو به سید علی آقازداه برای اختصاص بودجه لازم به پروژه ولیعصر قول مساعد داد.
قول و وعدها هم کاری از پیش نبرد...
با وجودی که دکتر لاریجانی هم قول پیگیری موضوع را به استاندار مرکزی داد، اما انگار طلسم اتمام طرح به قدری سخت است که به این سادگی ها شکسته نمی شود وگرنه باید پیش از اینها افتتاح این پروژه 12 ساله و خدمات دهی بیماستان ولیعصر اراک به مردم را جشن می گرفتیم.
با این حال استاندار مرکزی بارها در گفت و گو با رسانه های استان از روند اجرای طرح توسعه بیمارستان ولیعصر اراک ابراز نارضایتی کرد.
سید علی آقازاده 12 تیرماه پارسال هم وقتی از طرح بازدید می کرد به خبرگزاری صدا و سیما گفت: پیمانکار وقت و مجریان طرح باید با توان بیشتر هرچه سریع تر این طرح بزرگ درمانی را تکمیل کنند.
دست های پنهان مانع اجرای سریع پروژه...
کریمی نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی سال گذشته در روزنامه وقایع استان مرکزی با ابراز گلایه از کندی روند ساخت این بیمارستان گفته بود دستهایی خارج از دانشگاه علوم پزشکی اراک قصد دارند پیمانکار وقت را حفظ کنند.
اگرچه ممکن است پیمانکار هم برای کندی اجرای طرح دلایل خود را داشته باشد، اما قرار نیست خدمت به مردم آن هم در شرایط اضطرار دستمایه عده ای خاص گردد و موجب کندی روند اجرای طرح و تکمیل آن شود.
اما این تلاش ها راه به جایی نبرد و بالاخره مسئولان خدوم استان مرکزی توانستند با تغییر پیمانکار، روند اجرای تکمیل طرح را به مسیر جدید هدایت کنند.
توسعه بیمارستان، اولویت نخست...
رییس دانشگاه علوم پزشکی اراک هم بارها از نیاز فوری بیمارستان ولیعصر اراک به اختصاص اعتبارات لازم خبر داده و پیگیری این موضوع مهم را در اولویت کارهای خود قرار داده است.
دکتر سید محمد جمالیان مهرماه پارسال اعلام کرد طرح در حال ساخت بیمارستان ولیعصر اراک به صورت اورژانسی نیازمند 20 میلیارد تومان اعتبار است.
اهمیت راه اندازی این بیمارستان تا آنجاست که دکتر جمالیان در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما تاکید کرد: این بیمارستان اصلی ترین پروژه حوزه بهداشت و درمان استان مرکزی و در عین حال تنها مرکز ترومای استان است که نه تنها به بیماران تروما و جرحی استان مرکزی بلکه به استان های همجوار هم خدمات لازم را ارائه می دهد و 30 درصد بیماران پذیرش شده آن از استان های اطراف هستند.
تورم، دیگر علت کندی روند اجرای پروژه...
جمالیان می گوید: این در حالی است که بیمارستان 70 ساله ولیعصر اراک 280 تختخوابه و بیمارستان جدید در حال ساخت هم 480 تختخوابه است و با حدود 70 درصد پیشرفت ساخت، پیش از این به علت تورم تحمیل شده به قرارداد در حالت رکود بسر می برد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک پنج ماه بعد یعنی پنج اسفند 99 در گفت و گو با خبرگزاری مهر پیش بینی کرده این طرح تا 15 ماه آینده یعنی حدوداً تیرماه سال 1401 وارد چرخه درمانی دانشگاه علوم پزشکی شود.
پیمانکار جدید کارنامه قابل قبولی دارد...
دکتر جمالیان با بیان اینکه پیمانکار جدید کارنامه قابل قبول و قوی تری دارد می گوید: این پیمانکار باسابقه و متعهد در حوزه بیمارستان سازی که سابقه ساخت و تکمیل چند بیمارستان را در کارنامه کاری خود دارد، با هم اندیشی اعضای کمیسیون مناقصه انتخاب شده است.
بد نیست بدانید با توجه به اهمیت موضوع و حرف و حدیت های فراوان پیرامون علل کندی روند تکمیل این پروژه عظیم ملی، کمیسیون مناقصه با حضور نماینده سازمان بازرسی کشور، نماینده سازمان برنامه و بودجه استانداری مرکزی، نماینده وزارت بهداشت، گروه مشاوران طرح، معاون توسعه، مدیران حراست، مالی، بازرسی، حقوقی، دفتر فنی و نماینده رئیس دانشگاه برگزار شده است.
نگاه ویژه دولت به ولیعصر یکی از 60 مرکز درمانی کشور...
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مرکزی هم 11 دی پارسال با اشاره به اینکه برای اجرای طرح توسعه بیمارستان ولیعصر اراک 2 هزار و 700 میلیارد ریال هزینه شده گفت: مسئولان ارشد کشوری و استان مرکزی با جدیت این طرح را رصد می کنند و امید میرود هرچه زودتر تکمیل و در اختیار مردم قرار گیرد.
رقیه یادگاری افزود: این بیمارستان یکی از 60 مرکز درمانی کشور است که در سال 1400 برای ارائه خدمت به مردم تعریف شده و دولت نگاه ویژه ای به آن دارد.
انتظاری از جنس نا امیدی...
مردم استان مرکزی و به ویژه کلان شهر اراک در این سال های رکود اجرای پروژه ساخت بیمارستان جدید ولیعصر هر بار خبرهایی درباره از سرگیری اجرای پروژه شنیده و خوشحال شدند، اما پس از مدتی دوباره همان ساختمان 13 طبقه ناقص را بدون پیشرفت قابل ملاحظه ای در ساخت دیدند و نا امید شدند.
اینبار اما مردم کلان شهر اراک امیدوارند داستان گذشته تکرار نشود و هرچه زودتر خبر خوش بهره برداری از بیمارستان جدید را از زبان مسئولان بشنوند.
نوید شکستن طلسم 12 ساله...
با انتخاب پیمانکار جدید عملیات تکمیل پروژه بیمارستان ولیعصر اراک از هشت فروردین ماه جاری آغاز شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی اراک می گوید: با تجهیز کارگاه توسط پیمانکار جدید و استقرار کامل عوامل و دستگاهها، کار ساخت و تکمیل این پروژه در سال جدید آغاز شده است.
سعیدرضا سلطانی ابراز امیدواری کرد این پروژه طبق قرارداد دانشگاه علوم پزشکی با پیمانکار جدید در موعد مقرر به پایان برسد.
او این را هم گفت که پیمانکار قبلی به دلایل مختلف با بدقولیهایی که داشت از ادامه فعالیت در این پروژه منع شد و اکنون پیمانکار جدید کار را انجام می دهد.
اجرای کامل طرح توسعه بیمارستان ولیعصر اراک از رویا تا واقعیت...!
حال باید منتظر ماند و دید که بالاخره طلسم بیمارستان جدید ولیعصر اراک پس از 12 سال با وعده جدید 15 ماهه مسئولان مبنی بر بهره برداری در تیرماه 1401 به حقیقت خواهد پیوست یا این هم مثل وعده های قبلی که مردم تاکنون شاهدش بوده اند رویایی بیش نخواهد بود...!
حرف آخر ...
بیش از یک دهه است که مردم استان مرکزی منتظر تکمیل بیمارستان جدید ولیعصر اراک هستند تا بتوانند از خدمات آن بهره مند شوند، اما معلوم نیست اینبار هم با تغییر پیمانکار، این پروژه به سرعت به پایان برسد...!؟
با این حال مسئولان حوزه سلامت معتقدند پروژه بیمارستان ولیعصر اراک یک پروژه مهم و تأثیر گذار در بخش سلامت مردم استان مرکزی و استان های همجوار است و امیدوارند در مدت پیش روی تعیین شده یعنی 15 ماهِ وعده داده شده بتوانند پروژه را وارد چرخه درمانی دانشگاه علوم پزشکی کنند.
آنچه مسلم است بیمارستان ولیعصر اراک یک پروژه ملی است و مهم ترین مرکز مراجعه تصادفات جرحی غرب کشور مخصوصا تصادفات جاده ای است و هر چه سریع تر به نتیجه برسد در روند بهبود وضعیت درمان استان مرکزی تاثیرگذار است.
اما آیا با وجود همه تلاش مسئولان باز هم میتوان امیدوار بود آنچه که در این بین فراموش نمیشود خواست و مطالبه به حق مردم است؟
آیا مردمی که سال هاست در شهری صنعتی با انواع آلودگی ها، بیماریها و الآن هم که اضافه بر آنها با کرونای مرگبار نیز دست و پنجه نرم کرده اند دوست ندارند بیمارستانی مدرن که جزء نیازهای ضروری و اولیه آنان محسوب می شود داشته باشند؟
آیا با انتخاب پیمانکار جدید به زودی شاهد افتتاح این پروژه ملی در اراک خواهیم بود یا نکند این رشته هم سر دراز دارد و باز هم باید به پیمانکارهای جدیدتر خیر مقدم بگوئیم و انتظار پشت انتظار...!!!
مردم صبور و قدرشناس استان مرکزی از مسئولان خدوم خود انتظار دارند با تلاش مجدانه داشتن آنچه که حق خود می دانند را به آروزیی دست نیافتنی تبدیل نکنند./
نویسنده: سید احمد طباطبایی