آیا دولت بایدن پرونده نقش عربستان درحملات 11 سپتامبر را به جریان می اندازد؟
بازماندگان حملات 11 سپتامبر خارج شدن اسناد مربوط به نقش دولت عربستان در این حادثه را از حالت طبق بندی شده خواستار شدند آیا دولت بایدن قصد دارد بر این موضوع تمرکز نماید؟
پایگاه اینترنتی فاکس نیوز روز پنجشنبه نوشت: گروهی از بازماندگان و اعضای خانواده قربانیان حملات یازده سپتامبر از آریل هاینز رئیس اطلاعات ملی آمریکا درخواست کردند اسناد اف بی آی را که درباره نقش دولت عربستان سعودی در این حمله تروریستی است، از حالت طبقه بندی خارج کند.
آنها انتشار گزارش 16 صفحه ای اف بی آی را خواستار شدند که به شکل خلاصه، تحقیقات اف بی آی را در مورد کمک کردن مقامات دولت عربستان سعودی به هواپیماربایان 11 سپتامبر، توضیح می دهد.
این خانواده ها در این نامه گفتند "حتی با اینکه به بیستمین سالگرد 11 سپتامبر نزدیک می شویم، با این واقعیت دردناک و دلخراش روبرو هستیم که دولت ما هنوز اطلاعات و اسناد اولیه مربوط به دخالت عوامل دولت سعودی را در حمایت از این حملات در اختیار ما قرار نداده است. این مسئله همچنین درباره اطلاعات آمریکا در مورد این که چگونه عربستان به ظهور القاعده از طریق کمپین پیش از یازده سپتامبر خود برای ترویج افراط گرایی و طرفداری از آمریکایی ستیزی در سطح جهانی کمک کرد، صادق است."
منابع امریکایی می گویند در حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 از جمله حمله به برجهای دوقلو در نیویورک
نزدیک به 3000 نفر کشته شدند. از 19 هواپیماربایی که در این حملات دست داشتند 15 نفرشان اتباع سعودی بودند وبر اساس اسنادی که بعدها منتشر شد سفارت عربستان در واشنگتن با برخی از آنها ارتباط داشته و به آنها کمک های مالی کرده است.
موضوع افشای پرونده دست داشتن عربستان در حملات 11 سپتامبر در طول 20 سال گذشته همواره یکی از موضوعات مهمی بوده که روسای جمهور امریکا در طول این زمان سعی داشته اند با مخفی کردن آن , از این پرونده در مسیر سیاست های اعمالی خود استفاده نمایند.
بوش پسر که به بهانه حملات 11 سپتامبر فرمان لشکرکشی به افغانستان در سال 2001 و سپس عراق درسال 2003 را صادر کرد, دستور داده بود گزارش 28 صفحه ای کنگره معروف به فایل 17 در باره نقش عربستان در این حملات محرمانه بماند. اما با انتشار سانسور شده این اسناد مشخص شد برخی از عوامل 11 سپتامبر با مقام های سعودی به ویژه بندربن سلطان سفیر وقت عربستان در واشنگتن در ارتباط بوده و از وی و همسرش کمک های مالی دریافت کرده اند.
باراک اوباما نیز در دوره دوم ریاست جمهوری خود, در جریان تصویب قانون جاستا در کنگره, گفت: این قانون را وتو خواهد کرد اما با این حال کنگره آمریکا برای پاسخ گویی به افکار عمومی این کشور سرانجام با ابطال وتوی باراک اوباما به قانون «جاستا» رسمیت بخشید.
بر اساس قانون جاستا خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر می توانستند از دولت عربستان به دلیل دست داشتن در این حملات شکایت کنند.
تصویب این قانون در کنگره در حالی بود که که عادل الجبیر وزیر امور خارجه سابق عربستان تهدید کرده بود اگر سعودی ها تحت پیگرد قانونی قرار گیرند کشورش دارایی های خود را که گفته می شود حدود 750 میلیارد دلار است از امریکا خارج خواهد کرد.
یکی از شعارهای انتخاباتی ترامپ پاسخگو کردن عربستان به حملات 11 سپتامبر بود اما او پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 2016, به جای افشای این پرونده سعی کرد از آن برای پیشبرد طرح معامله قرن و قراردادهای تسلیحاتی به میزان 450 میلیارد دلار استفاده نماید. ترامپ آل سعود را گاو شیرده توصیف کرد که فعلا زمان به مسلخ بردن آنها فرا نرسیده است.
اکنون بار دیگر پرونده 11 سپتامبر مطرح شده است و حال باید دید دولت بایدن در این باره چه اقدامی خواهد کرد؟ آیا او نیز با پیش کشیدن این پرونده سعی در فشار آوردن بر سعودی ها خواهد داشت یا اینکه آنها را در ارتباط با حملات 11 سپتامبر پاسخگو خواهد کرد؟
آیا بایدن قصد دارد از به جریان انداختن این پرونده, فشارها بر عربستان برای پایان دادن به جنگ یمن یا دست برداشتن از مخالفت با احیای برجام را پیش ببرد؟ یا اینکه قصد دارد پس از شکست در افغانستان و اعلام خارج کردن نظامیان امریکایی از این کشور, هزینه های 2 تریلیون دلاری این جنگ را از عربستان دریافت کند؟ به ویژه اینکه با توجه به نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر وپیدایش القاعده, اقدام درست این بود که امریکا باید عربستان را مواخذه می کرد نه اینکه به افغانستان یا عراق لشکرکشی نماید.
در مورد ارزیابی اول مبنی بر فشار بر عربستان برای پایان دادن به جنگ یمن می توان به یادداشت مشترک برنی سندرز و رو خانا نماینده مجلس نمایندگان از ایالت کالیفرنیا در واشنگتن پست اشاره کرد که روز جمعه منتشر شد .
در این یادداشت با استقبال از اعلام خروج نظامیان امریکایی از افغانستان آمده است فوری ترین کاری که آمریکا باید انجام دهد این است که باید از همه اهرم فشار خود برای تحت فشار قرار دادن عربستان سعودی برای پایان دادن به جنگ فرسایشی و محاصره یمن استفاده کند، جایی که سازمان ملل هشدار می دهد 400 هزار کودک امسال در صورت انجام نشدن اقدامات فوری از گرسنگی جان خود را از دست خواهند داد.
پیش ازاین هم نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی روز چهارشنبه نوشت دولت بایدن در نظر دارد فروش بسیاری از سلاح های تهاجمی به عربستان سعودی را که در زمان دولت ترامپ رئیس جمهور پیشین تصویب شده است، متوقف کند.
-------------------------------------------------
رضا محمدمراد