در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت شیخ مفید تا آتش سوزی در منا
امروز جمعه، بیست و هفتم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با سوم رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با شانزدهم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و هفتم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت شیخ مفید، فقیه و دانشمند بزرگ مسلمان
۱۰۲۹ سال پیش در چنین روزی، سوم رمضان سال ۴۱۳ هجری قمری «محمد بن نعمان»، ملقب به «شیخ مفید»، فقیه، متکلم و عالم بزرگ اسلامی درگذشت.
وی در فقه، اصول فقه، کلام، حدیث و تاریخ قرآن، سرآمد دانشمندان عصر خود بود. قبل از شیخ مفید، علم کلام از مرحله تالیف و تصنیف کتاب، فراتر نرفته بود، اما او با استفاده از مبانی علم کلام و اصول فقه، راه بحث و استدلال را گشود و این علوم را رواج داد. شیخ مفید از اندیشهای روشن و استعدادی سرشار برخوردار بود. وی در جلسات مختلف درسی، مسائل فقهی را برای اهل هر عقیده و مذهب با برهانهای قاطع اثبات میکرد و با پیروان هر مکتبی به مباحثه و مناظره مینشست. به دلیل پرثمر بودن این مناظرهها، دانشمندان مسلمان به او لقب " مفید " دادند، به ویژه آنکه تعداد بسیاری از عالمان مسلمان از مکتب پرفیض این عالم گرانقدر بهره برده اند. شیخ مفید همچنین صاحب تالیفات متعددی در فقه، اصول فقه و کلام است که بالغ بر دویست جلد میشود. کتابهای «الکلام فی دلائل القرآن»، «الارکان» و «کشف السرائر» از جمله آثار ارزشمند این فقیه بزرگ به شمار میرود.
تولد آناتول فرانس، نویسنده فرانسوی و خالق عصیان فرشتگان
۱۷۷ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم آوریل سال ۱۸۴۴ میلادی «آناتول فرانس» (Anatole France)، نویسنده و شاعر فرانسوی در پاریس متولد شد.
او از جوانی به ادبیات و نویسندگی علاقه مند بود و به کمک استعداد سرشارش در زمینه شعر و ادب، خیلی زود شهرت یافت. از این هنرمند فرانسوی آثار متعددی برجای مانده است که از بین آنها «جلد صدف» و «ملکه سبا» را میتوان نام برد. آناتول فرانس در سال ۱۹۱۴ به خاطر نوشتن کتاب «عصیان فرشتگان» جایزه نوبل را دریافت کرد و در سال ۱۹۲۴ میلادی درگذشت.
درگذشت آلکسی دوتوکویل، جامعه شناس فرانسوی و خالق دموکراسی در آمریکا
۱۶۲ سال پیش، در روز شانزدهم آوریل سال ۱۸۵۹ میلادی «الکسی دو توکویل» (Alexis de Tocqueville) نویسنده و جامعه شناس فرانسوی درگذشت.
وی در سال ۱۸۰۵ متولد شد و در زمینه فلسفه و حقوق تحصیل کرد. توکویل همچون پدرش به مناصب دولتی گمارده شد و تا تصدی سمت وزیر خارجه فرانسه پیش رفت. وی همچنین از سال ۱۹۵۹ به مدت دوازده سال نماینده پارلمان بود. این سیاستمدار و متفکر فرانسوی برای بررسیهای جامعه شناسانه خود به کشورهای مختلفی، چون ایتالیا، آلمان، انگلیس و آمریکا سفر کرد. از الکسی دو توکویل آثاری برجای مانده که از مهمترین آنها میتوان به: «رژیم سابق و انقلاب (فرانسه)» و «دموکراسی در آمریکا» اشاره کرد.
تولد چارلی چاپلین، کمدین و بازیگر هالیوود
۱۳۲ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم آوریل سال ۱۸۸۹ میلادی «چارلز اسپنسر چاپلین» (Charles Spencer Chaplin)، معروف به چارلی چاپلین، بازیگر، فیلمساز و از نامدارترین هنرمندان سینما در حومه لندن متولد شد.
وی زمانی که کودک بود، بر صحنه تئاتر ظاهر شد و به تدریج به شهرت رسید. چاپلین در اوایل جوانی به آمریکا رفت و از سال ۱۹۱۵ به کارگردانی و فیلمنامه نویسی روی آورد. وی در آمریکا به دلیل ساختن فیلمهای انتقادی و همدردی با فقرا و محرومین جامعه، از سوی دولت آن کشور با محدودیتهایی مواجه و در سال ۱۹۵۲ حکم تبعید وی از آمریکا صادر شد. چاپلین که ادامه کار در آمریکا را دشوار میدید، همراه همسرش به سوئیس رفت. چارلی چاپلین هیچگاه به بی بند و باریهای عالم سینما آلوده نشد و باوجود آنکه در حرفه خود از نوابغ بشمار میرفت، همواره از پلیدیها و فساد حاکم بر جامعه سینمای غرب انتقاد میکرد. بطور کلی فیلمهای چارلی چاپلین حاوی طنزی گزنده، آمیخته با اندوه است و انتقادات جسورانه او از مناسبات نابرابر اجتماعی و عشق به انسانیت در تمام آثارش به چشم میخورد. از جمله مشهورترین آثار این نابغه سینما، میتوان «جویندگان طلا»، «روشناییهای شهر» و «دیکتاتور بزرگ» را نام برد. فیلم دیکتاتور بزرگ اولین فیلم ناطق او است و چاپلین در آن، هیتلر را به سخره میگیرد. چارلی چاپلین در سال ۱۹۷۷ میلادی، در اوج محبوبیت درگذشت.
آتش سوزی در منا
۲۴ سال پیش، در روز شانزدهم آوریل سال ۱۹۹۷ میلادی انفجار یک کپسول گاز، باعث ایجاد آتش سوزی مهیبی در محل وقوف حجاج خانه خدا در سرزمین «منا» (Mena) در ۱۰ کیلومتری مکه شد.
در اثر این آتش سوزی ۳۴۳ تن از حجاج کشته و ۱۲۹۰ تن دیگر مجروح شدند و ۷۰ هزار چادر در آتش سوخت. این حادثه، دومین آتش سوزی بزرگ در منی پس از آتش سوزی دسامبر سال ۱۹۷۵ میلادی بود. در آن زمان نیز آتش سوزی باعث مرگ هزاران زائر خانه خدا و جراحت چندین هزار تن دیگر شد. وقوع چنین حوادت مرگباری باعث شد تا دولت عربستان در سرزمین منی، چادرهای نسوز نصب کند.
روز ملی دانمارک
۱۶ آوریل برابر با روز ملی دانمارک است.
کشور دانمارک در شمال اروپا بین دریای بالتیک و دریای شمال قرار گرفته است. مساحت دانمارک ۴۳/۰۹۴ کیلومتر مربع و جمعیت آن حدود ۵/۵۰۰/۰۰۰ نفر است . پایتخت دانمارک کپنهاک و واحد پول آن کرون است. حدود ۹۰ درصد مردم دانمارک پیرو مذهب پروتستان بوده و اکثریت آنها ملیت دانمارکی دارند و از نژاد سفید اروپایى هستند. زبان رسمی مردم، دانمارکی است. اورهوس، اودنسه و اولبورگ از شهرهای مهم این کشور هستند. حکومت دانمارک مشروطه سلطنتی با یک مجلس قانونگذاری است . این کشور دارای دو روز ملی یکی پنجم ژوئن و دیگری شانزدهم آوریل است.