جوجهای که لب مرز میشمارند
آنچه در بین مردم رواج دارد شمردن جوجه آخر پاییز است، ولی این روزها جوجههایی هم هستند که لب مرز شمارش میشوند و آنهایی که بیمار شدهاند از صف خارج شده و پایشان به آن ور آب نمیرسد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان،
۱۹فروردینماه وزیر جهاد کشاورزی، در حاشیه جلسه کمیسیون کشاورزی مجلس و در جمع خبرنگاران از خروج غیرقانونی جوجههای یکروزه از مرزهای غربی کشور (بانه و سقز) و ضربه بزرگ این پدیده به تولید مرغ و تخممرغ خبر داد.
کاظم خاوازی همان روز اعلام کرد: قاچاق جوجههای یکروزه از کشور را با نهادهای مربوط ازجمله اطلاعات سپاه درمیان گذاشتهایم.
باز هم پای جوجه در میان بود، جوجههایی که یکی دو سال قبل، زنده به گور شدند تا جمعیتشان زیاد نشود و حالا سودای آن ور آب را در سر داشتند.
تامین جوجه یکروزه با قیمت و کیفیت مناسب یکی از دغدغههای اصلی مرغداران است.
بنابر اعلام مسوولان، افزایش قیمت و تامین جوجه یکروزه برای واحدهای مرغداری مشکلساز شده و هرروز واحدهای مرغداری برای تامین جوجه با قیمت مصوب یا حتی نرخ ۶هزار تومانی جوجه یکروزه در بازار آزاد با مشکل مواجه هستند.
این نرخ ظاهرا آن طرف مرز بسیار بیشتر هم هست که این جوجههای نحیف و نرم و نازک را در بسته بندیهای نامتعارف و در پوشش صادرات گوجه فرنگی و دیگر اقلام، تا لب مرز میبرد و گاهی میتوانند از کشور هم خارج شوند.
با توجه به ماندگاری حداکثر ۲تا۳ روزه جوجه یکروزه و شرایط سخت نگهداری آن، گفته میشود که جوجه یکروزه و تخممرغ نطفه دار با تجهیزات خاص و از طریق مرزهای زمینی کشور انجام میشود.
در واقع صرفه اقتصادی قاچاق جوجه یکروزه موجب شده تا قاچاقچیان سازو کار لازم برای قاچاق آن و کسب سود بیشتر را فراهم کنند.
این در حالی است که حتی خروج غیرقانونی هر محصول بهخصوص محصولات کشاورزی فسادپذیر یا جوجه یکروزه از کشور نیازمند فراهم کردن ابزار و تجهیزات خاصی است.
دفعه قبل که مرغ در کشور گران شد، پای نهادههای دامی به میان آمد که به قیمتی بالا به دست مرغدار میرسید و همین باعث گرانی این ماده پروتیینی شد.
این بار که مرغ نایاب و کمیاب شد و عید مردم در صفهای طولانی تهیه مرغ گذشت، تقصیر را به گردن جوجههای یک روزه انداختند.
اختلاف قیمت هزار و ۸۰۰تومانی نرخ مصوب و بازار آزاد هر قطعه جوجه یکروزه، انگیزه لازم برای صادرات این محصول حتی به شیوه قاچاق را فراهم کرده است و افزایش و نوسان نرخ ارز نیز موجب شده تا قاچاق جوجه یکروزه به صرفه باشد.
قاچاق ۲میلیونی جوجه یک روزه
بخشی از جوجهها را دلالان از استانهای مرکزی کشور تا لب مرز میآورند و آنجا در بین کمیونداران و کولبران توزیع میشوند تا هر کدام سهمی از قاچاق آن داشته باشند.
یکی از کولبران میگوید: جوجهها را در کارتنهایی روی هم میچینند که در هر کوله حدود ۹۰۰ جوجه جا میشود و ۹۰۰ هزار تومان به کولبرمی دهند تا جوجهها را از مرزهای صخرهای بگذراند و به آن طرف برساند.
او افزود: خیلی از جوجهها هم با ماشین و از گمرک به آن طرف مرز میروند که البته مسوولان گمرک این ادعا را رد کردند.
فرمانده مرزبانی کردستان میگوید: از ابتدای سال۱۳۹۹ تا اواخر فروردین ۲میلیون و ۳۴۰هزار قطعه جوجه یک روزه کشف و ضبط شده است.
سردار علیرضا مرزبانی اضافه کرد: ۱۷تُن تخم مرغ نطفه دار هم در این مدت توسط مرزبانان در هنگهای مرزی به ویژه بانه توقیف شد.
دست خالی مرغدار و جولان دلال
همین قاچاق باعث شده تا دست مرغدار خالی بماند، یکی از مرغداران ظرفیت جوجه ریزی واحد تولیدی خود را ۱۲۰هزار قطعه اعلام کرد و افزود: در حال حاضر تنها ۲واحد جوجه کشی امکان جوجه ریزی دارد.
وی گفت: دلالها، پول را یک ماه تا ۲۰روز زودتر میگیرند تا جوجه رزرو شود.
مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی کردستان میگوید: واحدهای جوجه کشی مستقیما محصول را به مرغدار نمیدهند و پای دلال در میان است و همین باعث میشود تا قیمت جوجه یک روزه بالا برود.
شهرام حنیفی تاکید کرد: سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده باید تحت هر شرایطی با این مساله برخورد کند.
مردم ببخشند
مرغ که کمیاب شد و صفهای طولانی برای رسیدن آن تشکیل شد، استاندار کردستان در نشست ستاد تنظیم بازار استان گفت: سود حاصل از قیمت مرغ به سود مردم نبوده، بلکه بجز دلالان و واسطهها، کاهش قیمت مرغ به جیب مردم نرفته و هیچ سودی عاید آنها نشده است.
بهمن مرادنیا خدمت به مردم را از وظایف خود دانست و گفت: اگر مردم در خرید گوشت مرغ اذیت شدند به بزرگی خودشان ما را ببخشند، حاضریم هزینه پرداخت کنیم تا مردم دچار مشکل نشوند.
وی با اشاره به لزوم رصد دقیق جوجهریزی در استان تاکید کرد: تعیین قیمتها بدون سیاست و تصمیمگیری درست منجر به ضرر تولیدکننده و بهم خوردن بازار خواهد شد.
مرغ هست!
پای مرغ که به میان آمد به سراغ مدیر عامل اتحادیه مرغداران کردستان هم رفتم که ۱۱ تعاونی و مرغداری را در شهرهای مختلف استان زیر پروبال خود گرفته است.
موسی شفیعی با رد کمبود مرغ (چیزی که همه شهروندان از چند روزمانده به عید و چند روز بعد از عید به آن انتقاد داشتند) افزود: علت اصلی کمبود مرغ در چند روز تعطیلی کشتارگاهها بوده که با آغاز بکار آنها دیگر کمبودی نداریم.
وی با بیان اینکه کردستان، چون تولید کننده بزرگ مرغ است، این محصول را به استانهای دیگر هم ارسال میکند، پای دلالها را به میان آورد و درباره موضع اول خود هم اظهار داشت: خروج مرغ زنده از استان بعضی روزها ممنوع است و با توجه به نیاز دیگر استانها ارسال نمیشود.
وی به افزایش هزینههای تولید از جمله کارگری و حمل و نقل اشاره و تاکید کرد: هزینههای تمام شده در هر هفته برای مرغدار تغییر میکند و بیشتر آنان به سود حداقلی راضی هستند.
در حال حاضر ۷۵۰واحد مرغداری موجود در کردستان با ۷۵درصد ظرفیت خود تولید میکنند؛ این را هم شفیعی گفت و یادآور شد: فروردین و اردیبهشت پارسال مرغداران استان بشدت آسیب دیدند چرا که تولید بسیار خوبی در بهمن و اسفند قبل از آن برای عید انجام داده بودند که با کاهش تقاضا بخاطر کرونا، تمام رشتههای آنها پنبه شد.
وی افزود: سه میلیون و ۵۰۰هزار قطعه جوجه ریزی در اسفند سال گذشته انجام شده که مرغهای تولیدی از ۲۰فروردین به بازار عرضه میشود.
به اینجای حرفهای مدیرعامل اتحادیه مرغداران کردستان که رسیدم یک مکث لازم بود، وقتی جوجههای پارسال ۲۰فروردین امسال به بازار آمده، چرا کمبود آن از روزها قبلتر از آن شروع شد؟ یعنی مسوولان وضعیت صفهای طولانی مرغ در روزهای کرونا را نمیدیدند تا کشتارگاهها را ملزم به کشتار کنند؟
قرارگاهی برای مرغها
۲۱فروردین اسم یک قرارگاه جدید رسانهای شد، قرارگاه استانی ساماندهی مرغ!
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در اولین نشست این قرارگاه گفت: اگر ثابت شود هر کدام از فعالان زنجیره تولید مرغ در استان به قاچاق جوجه یک روزه و تخم مرغ نطفه دار پرداختند پروانه فعالیت آنها تعلیق میشود.
خالد جعفری با اشاره به اینکه جو آرامی در بازار مرغ استان برقرار شده است، اظهار داشت: تدبیری که در سطح کشور برای تامین مرغ و ایجاد آرامش در بازار اندیشیده شد و اقدامات انجام شده هم نشان داد در این زنجیره توان تولید بالا است.
وی با اشاره به اینکه تولید جوجه یک روزه افزایش یافته است اضافه کرد: بیش از ۱۳۰میلیون قطعه جوجه یک روزه تا پایان فروردین در کشور پیش بینی شده است که تولید شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان یادآور شد: هر کدام از فعالان زنجیره تولید مرغ استان باعث قاچاق جوجه یک روزه و تخم مرغ نطفه دار شوند تا تعلیق پروانه فعالیت آنها پیش خواهیم رفت.
کارگروهی برای جلوگیری از قاچاق جوجه
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس گفت:کارگروهی در استانداری کردستان با حضور دستگاههای امنیتی، جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت تشکیل شده تا در شرایط کنونی کشور که با کمبود جوجه یک روزه مواجه هستیم از قاچاق این محصول جلوگیری کنند.
پرویز اوسطی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در خصوص قاچاق جوجه یک روزه و تخم مرغ نطفه دار از مرزهای کشور، گفت: متاسفانه شنیده می شود به صورت غیررسمی و قاچاق، جوجه یک روزه از مرزهای غربی کشور خارج می شود.
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بخشی از جوجه یک روزه مورد نیاز مرغداریهای برخی از کشورهای همسایه از طریق قاچاق تامین میشود، ادامه داد: برآورد دقیقی در زمینه خروج جوجه یک روزه به صورت کوله بری و قاچاق از ایران وجود ندارد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه کارگروهی در استانداری کردستان با حضور دستگاههای امنیتی، جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت تشکیل شده تا در شرایط کنونی کشور که با کمبود جوجه یک روزه مواجه هستیم از قاچاق این محصول مقابله کنند، عنوان کرد: حجم میزان خروج جوجه یک روزه به صورت قاچاق از کشور زیاد نیست اما در شرایط فعلی نباید این حداقل قاچاق نیز صورت بگیرد.
اوسطی با تاکید بر اینکه در شرایطی که وضعیت بازار مرغ و جوجه یک روزه مطلوب تر باشد و با مازاد تولید جوجه یک روزه مواجه باشیم میتوان مجوز صادرات رسمی این محصول را صادر کرد گفت: در حال حاضر متاسفانه سود صادرات غیررسمی جوجه یک روزه به جیب قاچاقچیان میرود.
افزایش ۲۶درصدی جوجه ریزی مرغ در کردستانرییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان هم به میزان جوجه ریزی در استان اشاره کرد و اظهار داشت: سال۱۳۹۸ میزان جوجه ریزی در استان ۴۴میلیون و ۲۷۶هزار قطعه بوده و این میزان در سال۱۳۹۹ به ۴۳میلیون و ۸۵۳هزار قطعه کاهش یافت.
محمدفرید سپری اضافه کرد: شیوع کرونا در سال گذشته تاثیر زیادی بر تولید به ویژه در صنعت مرغداری گذاشت با این وجود وضعیت جوجه ریزی نرغ در استان به نسبت سراسر کشور بهتر بوده است.
وی با اشاره به اینکه ۳.۶درصد جوجه ریزی کشور در سال گذشته مربوط به کردستان بوده است گفت: در فروردین امسال حدود ۲میلیون و ۵۰۰هزار قطعه جوجه ریزی در استان انجام شد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه در فروردین سال گذشته یک میلیون و ۹۸۰هزار قطعه جوجه ریزی در استان انجام شد، یادآور شد: در فروردین امسال میزان جوجه ریزی در استان نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته ۲۶درصد افزایش یافت.
مرغی که یک پا دارد
کردستان بعنوان قطب تولید مرغ در غرب و استان نهم در کل کشور هم از این افزایش قیمتهای سرسام آور بی نصیب نماند که منشاء آن کمبود و گرانی نهادهها است.
این رسم هرساله مرغی است که روی یک پایش میایستد و نرخش به یکباره بسیار بالا میرود و بعد به بهانه تنظیم آن را تا چند هزار تومان بالاتر از قیمت قبلی، گران میکنند و حالا با وجود چند بار گرانی، این بار کمیاب شده و برای مصرف کننده طاقچه بالا میگذارد.
آنطور که مسوولان میگویند زیرساختهای لازم برای تولید یک میلیون تن مرغ مازاد بر نیاز بازار در کشور وجود دارد و اگر بستر و شرایط لازم برای تولید مرغ وجود داشته باشد که عمدهترین آن تامین نهادههای تولید و بازار مصرف داخلی و صادراتی است میتوان از رقم تولید سالانه سه میلیون و ۲۰۰ تا سه میلیون و ۳۰۰هزار تُن مرغ نیز عبور کرد، البته اگر نظارت و مسوولیت بیشتر شود.