گزارش مکتوب؛
شهر در تب کرونا
موج چهارم کرونا با بی مبالاتی برخی ها هر روز طغیان گرتر از دیروز.
ساعت ۱۰ صبح است. دست کم بیست نفر، جلوی در بیمارستان جمع شده اند چند نفری هم زیر سایه درختهای همان حوالی، منتظر ورود هستند. با حراست صحبت میکنم کمک میکند تا اکیپ خبریمان از در پشتی وارد بیمارستان شویم .
قرار است از وضعیت بیماران کرونایی و فعالیتهای کادر درمان گزارشی تهیه شود.
ابتدای ورود یکی از پرستاران با لباسی ویژه و دو جفت دستکش لاتکس مخصوص ما را ملبس میکند و مجدد برایمان موارد حفاظتی را توضیح میدهد.
در گذر ازسالنهای تو در تو وارد بخشی میشویم که چند پرستار با لباسهای محافظ، پشت پیشخوان در فاصلهای ۲ متری از بیماران دارای علایم حاد تنفسی ناشی از کرونا ویروس مراقبت میکنند.
توصیف این فضا کار سادهای نیست. مسئولیت اخلاقی، انسانی پرستارانی که جان بر کف از هیچ کوششی برای بهبود بیماران کوتاهی نمیکنند.
شادی یکی از پرستاران نظرمان را جلب میکند: میگوید یکی از بیماران جوان بدحال با نام امیر هوشیاری خود را بدست آورده و حالش رو به بهبود است.
با خانواده این بیمار تماسی میگیرد تا این خبر را به آنها برساند.
تلفنی با خانواده بیمار صحبت میکنیم میگویند: در طول ایام عید مسافرتی داشتند که این خود بهانهای برای تجربه لحظههای بسیار سخت برایشان شده است.
علی آقا یکی دیگر از بیماران است که روزهای سختی را در بیمارستان پشت سر میگذارد با احتیاط نزدیک تختش میشوم .
از احوالش جویا میشویم از دورهمی که چندین نفراز اعضای خانواده را راهی بیمارستان کرده و از روزگار سخت خودش به من میگوید از اینکه ریه هایش از دستگاه اکسیژن ساز کنار تختش جان میگیرد.
علی آقا میگوید: کرونا شوخی بردار و فقط برای همسایه نیست همه در معرض خطریم وبرای حفظ جان عزیزانمان باید آن را جدی بگیریم.
علی آقا میگوید: برای دومین بار است که مبتلا به کرونا شده و تصور میکرد با یکبار ابتلا دیگر مبتلا نخواهد شد.
شد، آنچه نباید میشد
بر اساس رنگ بندی جدید اعلام شده در نرم افزار (اپلیکیشن) ماسک در روزهای گذشته شهرستانهای زنجان، ابهر، خرمدره، خدابنده وشهرستان سلطانیه نیز در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفت.
همچنین بر اساس این نرم افزار، وضعیت شهرستان ایجرود از زرد به نارنجی تغییر یافت.
بنابر این هم اکنون طارم، ایجرود و ماهنشان در وضعیت نارنجی قرار دارند.
هم اکنون ۱۴ شهر زنجان در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند.
براساس اعلام دبیرخانه ستاد دانشگاهی پیشگیری و کنترل ویروس کرونای دانشگاه علوم پزشکی زنجان آمار جان باختگان مبتلا به کرونا ویروس در استان به هزار و ۲۴۰ نفر رسیده است.
تاکنون ۲۲ هزار و ۴۲۵ نفر به علت ابتلا و یا مشکوک بودن به این ویروس درمراکز درمانی استان نمونه برداری یا بستری شده اند.
هم اکنون ۷۴۶ نفر در استان زنجان به علت ابتلا به ویروس کرونا در مراکز درمانی بستری هستند.
رعایت پروتکلهای در زنجان۴۰ درصد کاهش دارداستاندار زنجان، در جلسه ستاد استانی مقابله با کرونا در محل استانداری زنجان گفت: رعایت پروتکلهای در استان طی فروردین ماه بیش از ۴۰ درصد کاهش دارد.
فتح الله حقیقی با بیان اینکه تعداد بیماران کرونایی سرپایی در استان سه برابر و بستریها هم ۶ برابر شده است، افزود: پی سی آر مثبت هم چهار برابر شده است.
استاندار زنجان ادامه داد:رعایت پروتکلهای بهداشتی در اسفند ماه از ۹۰ درصد امروز به ۵۰ درصد رسیده است.
وی با بیان اینکه وضعیت استان زنجان در خصوص بیماری کرونا خطر ناک است، گفت: تنها راه برون رفت و رهایی از این بیماری شوم رعایت بهداشت فردی و اجتماعی است.
دور همیها از مهمترین دلایل افزایش شیوع ویروس کرونارییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان یکی از دلایل افزایش شیوع ویروس کرونا به ویژه نوع جهش یافته آن را دورهمیها برشمرد و گفت: با اعمال محدودیتها به ویژه دورهمیهای شبانه کاهش مییابد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در زمان حاضر در شهرهای قرمز استان محدودیتها اعمال شده است مجموعه مدیریت استان سعی دارد با انجام این کار و تشدید آن زنجیره بیماری قطع شود.
بیماران بهبود یافته از کرونا ممکن است دوباره مبتلا شوند
معاون بهداشت و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی زنجان میگوید: با بررسیهای صورت گرفته متاسفانه تعداد زیادی از مبتلایان در استان برای بار دوم مبتلا به کرونا شده اند و علت آن این است که در ابتلای اول یا آنتی بادی در بدن فرد ایجاد نشده و یا میزان آنتی بادی تولید شده برای محافظت فرد در برابر حمله ویروس بعدی کافی نبوده است.
دکتر صائینی ادامه میدهد: آنتی بادی در صورت تولید شدن در بدن فرد مبتلا به کووید ۱۹ بین ۳ تا ۶ ماه دوام دارد و بعد از آن امکان ابتلای دوباره وجود دارد.
جدال سخت فرشتگان سلامت با کرونا
خانم مرادی با ۱۷ سال سابقه پرستاری میگوید: مدتهاست فرزندانم را تنها از طریق نرم افزارهای موبایلی در فضای مجازی میبینم و دلم برای تنها نوه ام لک زده، اما چه کنیم که اگر نباشیم خدا میداند تکلیف این بیماران بدحال کرونایی چه خواهد شد؟
او که خود پاییز سال گذشته در فرایند پرستاری از بیماران، مبتلا به کرونا شده بود از مردم میخواهد با خود مراقبتی و رعایت دستورالعملهای بهداشتی و در خانه ماندن بیماری را از خود و اطرافیانشان دور کنند.
خانم مقدمی یکی دیگر ازپرستارانی است که برای لحظاتی هر چند کوتاه هم کلامش میشویم میگوید:کرونا که اوج میگیرد ترس و دلهره، مردم را تاحدی خانه نشین میکند، آمارها که فروکش میکند باز هم عادی انگاری است و فراموشی روزهای سخت گذشته، که اگر این گونه نبود حالا حال و روزمان به این شکل نبود.
کرونا سوار بر موج چهارم
متاسفانه این روزها خبرهای خوبی به گوش نمیرسد. نقشه شهرهای ایران که سفید و آبی و اندکی زرد بود حالا صورتش از کم توجهی مردمانش سرخ است. رنگ کرونایی زنجان هم این روزها قرمز است و آمار بستری هایش که مدتی تک رقمی بود باز هم دو رقمی شده و هر روز بالا و بالاتر میرود و حکایت از خیز کرونا و دو برابر شدن آمار مبتلایان و بستریها دارد.
وزیر بهداشت در زنجان: پیک چهارم کرونا، نتیجه رعایت نکردنهای دستور العملهای بهداشتی است
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامگاه روز گذشته در زنجان با بیان اینکه سه موج سخت کرونایی را کشورمان با همت و تلاش کادر درمان پشت سرگذاشته است گفت: از پیک چهارم کرونا هم با کمک و رعایت پروتکلها توسط مردم عبور خواهیم کرد.
دکتر نمکی افزود: پیک چهارم کرونا، نتیجه رعایت نکردنهای دستور العملهای بهداشتی است.
به گفتهی وی هفته آینده، یکی از سختترین هفتهها در ایام کرونا خواهد بود.
وی افزود: هیچ کدام از کادر درمان از کار و خدمت رسانی دست نکشیده اند و پر تلاش در حال خدمت هستند.
دکتر نمکی گفت:با هر فوتی بیماران کرونایی ما اندوهگین میشویم، اما دست از تلاش برنمی داریم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه باید همچنان به شدت دستورالعملهای بهداشتی را در اجتماعات رعایت کرد گفت: برای لیالی قدر باید تدابیری اندیشیده شود که نه پروتکلها بشکند نه مردم از فضیلت این مراسم مرحوم شوند.
بهشت زهرا امروز شلوغتر از دیروزبرای تکمیل گزارش سری هم به بهشت زهرا میزنیم همانجا که حالا پررفت و آمدترین روزهای سالش را میگذراند و با مهمان ناخواندهای به اسم کرونا روزهای شلوغی دارد
در شلوغی بهشت زهرا پریشانی و چشمان پر اشکش نظرم را جلب میکند به سویش میروم .
میگوید:تو رو خدا به مردم بگویید بیشترمراقب باشند تا مثل ما پشیمان نشوند .
او میگوید: ما کرونا را جدی نگرفتیم همین شد که عزیزترین کس مان ستون خانه مان را از دست دادیم
مسئول بهشت زهرا می گوید: بعد از عید تعداد متوفیان کرونایی دوباره افزایش یافتند .
وی میگوید: کارکنان این سازمان در جدال با کرونا روزهای سخت و طافت فرسایی را سپری کردند و شبانه روزی در خدمت شهروندان بودند.
مسئول بهشت زهرا میگوید: با وجود افزایش آمار مرگ و میر بعضی از مردم خیلی کرونا را جدی نمی گیرند و با تعداد زیادی در مراسم خاکسپاری مشارکت میکنند.
کرونا؛ تهدید یا فرصت؟
در حالیکه کرونا فرصتی را پدید آورد که از کنار هم بودن لذت ببریم، ولی بهانههای واهی این فرصت را از بیشترمان گرفت.
یکی از جامعه شناسان زنجانی میگوید: کرونا با همه بدی هایش یک خوبی داشت و آن اینکه افراد خانوادهها را به هم نزدیکتر کرد تا مردمی که برای بودن با افراد خانواده وقت نداشتند حالا فرصت دارند با هم گفتگو کنند، کتاب بخوانند، با هم بازی کنند و آلبوم خاطرات را ورق بزنند و خوشیها را با هم مرور کنند.
دکتر بیانلو از پدید آمدن فرصتی برای تغییر سبک زندگی و شناخت فرصتهای از دست رفته گذشته میگوید، از اینکه استرسها و افسردگیهای امروز که خیلیها از آن شکایت دارند، ناشی از به بطالت و پوچی گذراندن ساعات و نداشتن برنامه ریزی درست برای روزهای در خانه ماندن و تعریف نکردن قواعد و هنجارهای جدید است.
در پایان باید گفت اگر تک تک ما خود را مسئول سلامت جامعه بدانیم آنوقت است صدای شکستن زنجیره کرونا را که حالا سختتر شده را خواهیم شنید و آنوقت است که میتوانیم باز هم تجربه شیرین میهمانی و میزبانی را تکرار کنیم و باز هم در گذر از جادهها از تماشای زیباییهای دنیا لذت ببریم.
گزارشی از زهرا نصیری