به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز کیش، با اینکه مدتها بود پروازها در فرودگاه کیش انجام میشد و مسافران به کیش سفر میکردند، اما کیش در رنگ بندی کرونا جزو مناطق آبی و زرد بود.
قبل از نوروز و حتی هفته اول سال نو هم کیش زرد بود، اما به یکباره با جهش آمار ابتلا به کرونا کیش قرمز شد.
این تغییر رنگ متاثر از شیوع گسترده کرونا در کشور و به تبع آن جزیره کیش بود چرا که مردم با سفرهای نوروزی و برخی هم با رعایت نکردن دستورالعملهای بهداشتی در سفر، موجب شیوع گسترده کرونا شدند.
روزهای پایانی سال بود که خبری در رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه هر کسی میخواهد سفر برود بهتر است با خودروی شخصی برود و محدودیتی هم برای ورود و خروج به شهرهای مختلف اعلام نشد همین تصمیم گیری کلان موجب شد مردم با خیال آسوده تری سفر کنند.
اما در همین مدت رهبر معظم انقلاب اعلام فرمودند نوروز ۱۴۰۰ هم مانند نوروز ۱۳۹۹ به سفر نمیروند و به مصوبات ستاد ملی کرونا احترام میگذارند.
وقتی پیام ایشان در شبکههای سراسری پخش شد و در شبکه بین المللی خبر هم چندین نوبت زیر نویس شد یعنی حدیث مفصل خواندن از این جمله و موضع گیری مجمل.
حالا چرا برخی افراد بی توجه به مصوبات ستاد ملی کرونا سفر میروند و زحمت کادر درمان را بیشتر میکنند و حاضر نیستند از تفریحات خود صرف نظر کنند موضوعی تامل برانگیز است.
البته ناگفته نماند ستاد ملی کرونا که آگاه به شرایط شیوع بیماری در کشور است بهتر بود با تدبیری جدیتر سفرها را محدود میکرد تا دوباره دقیقه ۹۰ از کرونا گُل نخوریم آن هم از کرونای جهش یافته که سرعت انتشار و قدرت درگیری آن به قول خود ستاد کرونا ۷۰ برابر بیشتر است.
کیش گردشگر و آسیب پذیر
هر چه روند شیوع کرونا در کشور صعودی میشد تقاضای سفر به کیش هم بیشتر میشد تا جاییکه بلیت از شهرهای دیگر به مقصد کیش تنها در یک مسیر به مرز یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هم رسید و خیل گسترده مسافران به جزیره پاک و آفتابی کیش سرازیر شدند، اما نا گفته نماند جعفر آهنگران سرپرست سازمان منطقه آزاد کیش در جلسه افتتاح طرحهای عمرانی به صورت ویدئو کنفرانسی به رئیس جمهوری گفت: میزان سفر به کیش در نوروز ۱۴۰۰ پنجاه درصد مسافران در نوروز ۹۸ بود.
همین آمار جای شکر دارد که اگر بیشتر از اینها بود کیش شاید این روزها از قرمز هم پررنگتر میشد.
به هرحال مسئولان سازمان منطقه آزاد کیش که برخی از آنان عضو شورای سلامت هم هستند با گفتگو و جلسات پی در پی با متولیان بهداشت و سلامت کیش به این نتیجه رسیدند که کیش مانند سایر مناطق کشور در نوروز ۱۴۰۰ تعطیل نباشد، اما دستورالعملهای بهداشتی با دقت بیشتری رعایت شود و نظارتها هم سفت و سختتر باشد.
مثلا پروازها با ۶۰ درصد ظرفیت انجام شد و برنامههایی که موجب تجمع مردم میشد برگزار نشد.
خب این بخشی از کار بود که تقریبا هم انجام شد.
البته تصاویری از داخل هواپیماهای مملو از مسافر هم در فضای مجازی منتشر شد و یا به دست خبرگزاری صدا و سیما رسید، اما این همه ماجرا نبود برخی شرکتهای هواپیمایی شاید تخلف میکردند، اما به طور معمول بیشتر پروازها با ۶۰ درصد ظرفیت انجام شد و تعدادی از مسافران که در بازارها و اماکن تفریحی و گردشگری بودند در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما اعلام کردند که رعایت دستورالعملهای بهداشتی به غیر از موارد محدودی مطلوب بود.
با آنکه آمار ورودی مسافران کیش ۵۰ درصد سال ۹۸ بود باز هم به گفته سید علیرضا علوی رضوی سخنگوی ستاد نوروزی کیش در بازه زمانی ۲۸ اسفند ۱۳۹۹ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۰، نزدیک به ۱۰۰ هزار گردشگر وارد جزیره کیش شدند که از این تعداد ۹۱ هزار و ۷۷۷ نفر از مسیرهای هوایی به کیش سفر کردند.
۷ هزار و ۱۷۵ نفر هم از مسیر دریایی با اتوبوسهای دریایی به کیش آمدند.
علوی نوروز امسال را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: ضریب اشغال واحدهای اقامتی در تعطیلات نوروز امسال بطور میانگین به ۷۳ درصد رسید. البته در یک یا دو روز، پیک ضریب اشغال هتلها به ۹۸ درصد هم رسید.
به گفته علوی رضوی، حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد گردشگران که نتوانستند از امکانات هتلها استفاده کنند از خانههای اقامتی دوستان و آشنایان و خانههای مسافری استفاده کردند.
یک نکته مهم
مسیح الله صفا مدیر عامل جامعه هتلداران کیش که اول فروردین ۱۴۰۰ مهمان خبر بود در خصوص رعایت شیوه نامههای بهداشتی در هتلهای کیش به یک نکته مهم اشاره کرد و آن گند زدایی هتلها دو نوبت در روز بود.
البته صفا که تجربه طولانی در مدیریت هتلداری دارد از نبود مدیریت و نظارت بر رعایت دستورالعملهای بهداشتی بر منازل اجاره شبانه گلایه کرد.
البته سرهنگ جمالی فرمانده انتظامی ویژه کیش که او هم مهمان خبر بود به نابسامانی منازل اجاره شبانه اشاره کرد.
به هرحال رفت و آمد مسافران در این منازل قطعا به تکمیل زنجیره کرونا و شیوع آن کمک کرد.
اشاره به این نکته هم ضروری است بسیاری از مبتلایان این روزهای کرونا در کیش یا از سفر بازگشتند یا مهمان نوروزی داشتند و یا در دورهمیها حضور یافتند؛ و این نشان میدهد سفر عامل اصلی گسترش کروناست و باید پیش از نوروز تدابیر جدی تری اندیشیده میشد.
خانم دکتر فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در چندین ارتباط تصویری با خبر کیش بارها تاکید کرد که سفرهای نوروزی، استان هرمزگان و کشور را زمینگیر میکند و این حد رفت و آمد به صلاح سلامت جامعه نیست.
اینکه مردم یک پای قضیه هستند و باید دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنند بر کسی پوشیده نیست، اما همگان میدانیم که یک دست صدا ندارد و مسئولان هم باید با احتیاط مسافر پذیرش میکردند.
مسئولان که هیچ، مردم هم که هیچ کلا هیچی به هیچی و عاقبت این هیچها میشود همین شیوع گسترده بیماری و مرگ.
وقتی دکتر حریرچی معاون وزیر بهداشت قاطعانه در شبکه بین المللی خبر در پاسخ به سوال مجری میگوید نمیتوانم از فردی که اعتقادی به ممنوعیت ومحدودیت سفر نداشت نام ببرم یعنی گل آلود بودن آب را باید از سرچشمه جستجو کرد.
اینکه بگوییم حالا گذشت و الان باید چگونه کرونا را مهار کنیم تحلیل روزهای ابتدایی شیوع کرونا بود نه اینکه با گذشت ۱۵ ماه میزبانی از این میهمان ناخوانده مدام تجربههای تلخ را تکرار کنیم و وقتی اوضاع بحرانی شد تصمیم بگیریم محدود یا ممنوع کنیم.
نیم نگاهی هم به کادر درمان
اگر مرگ و میرهای کادر بهداشت و درمان اندکی آن هم اندکی کاهش یافته است به دلیل آن است که برخی از آنان واکسن زده اند، اما همچنان این مدافعان خط اول مبارزه با کرونا در معرض خطر هستند.
برخی از آنان پدر هستند، برخی مادر، برخی تازه عروس و برخی تازه داماد، برخی از آنان جوانند امیدهای فراوانی برای ادامه زندگی دارند. همگی چشم انتظار دارند آیا به این فکر کرده ایم، برای کادر درمان دیگر نایی باقی نمانده است؟
اما همچنان ایستاده اند و تاوان بی مبالاتی مردم و بی تدبیری مسئولان را میدهند.
این جامعه درد آشنا، باید درمان گر باشند، امید به بیماران بدهند، صبور باشند، شجاع و جسور باشند، دلتنگی برای خانواده هایشان را مهار کنند و خیلی چیزهای دیگر.
هرگاه هم که کرونا اوج میگیرد از وزیر بهداشت گرفته تا فرد فرد کادر بهداشت و درمان آماج حرف و سخن قرار میگیرند که چرا چنین شد و چنین نشد، اما واقعا فکر کردیم وقتی وزیر بهداشت التماس میکند، وقتی ستاد ملی کرونا خواهش میکند، وقتی کادر درمان با بغضهای فروخورده از مردم تمنا میکنند، وقتی شورای سلامت منطقه بارها و بارها تقاضا میکند چه کسی گوش میدهد؟
مردم یا مسئولان؟ به واقع گوش شنوا کم است که اگر بود چنین نمیشد.
حجت الاسلام سلمهای سخنگوی نهاد امامت جمعه کیش با اشاره به جمله رهبر معظم انقلاب که فرمودند در زمینه کرونا مقلد وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا هستیم گفت: نهاد امامت جمعه کیش کاملا مصوبات شورای سلامت را میپذیرد و اجرا میکند چرا که سلامت افراد از همه چیز مهمتر است.
ناگفته نماند حجت الاسلام و السملین سیدین امام جماعت جوان مسجد حضرت زینب، به علت خدمت به بیماران کرونا مثبت یکی از نخستین قربانیان کرونا در کیش و شهید مدافع سلامت بود و شهادت ایشان قلب مردم کیش را داغدار کرد.
برای کم شدن این داغها و حسرتها باید شیوه نامههای بهداشتی را رعایت کنیم چرا که اجرای قانون شفا تنها راه مقابله با کروناست.
سخنگوی شورای سلامت کیش که در این مدت شیوع کرونا دائم اوضاع را رصد میکند هم باید همیشه و همه جا در دسترس باشد، مدام اطلاع رسانی کند، مدام در برنامههای تلویزیونی و رادیویی و خبری حضوریابد و آخرین تحولات کرونایی را تشریح کند، آیا خسته نمیشود؟ خانواده ندارد؟ نیاز به استراحت ندارد؟
کمی به این لایههای زیرین تبعات شیوع کرونا در جامعه نگاه کنیم شاید خود را موظفتر بدانیم.
آیا رئیس بیمارستان از پُر شدن تختهای بیمارستان نگران نمیشود؟ معلوم است که میشود باید در شهری خدمت کند که تنها یک بیمارستان دارد و در این روزها که گاهی آمار مبتلایان به کرونا از ۳۰ نفر هم فراتر میرود نگران اوضاع بیمارانش باشد.
با وخامت حال بیماران اوضاع روحی او و تیمش هم وخیم میشود.
اینجاست که باید با پوست و گوشت خود لمس کنیم که جامعه پیکره واحد است و چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار.
مردم همراه ترند یا مسئولان؟
گاهی مردم، گاهی مسئولان با کادر درمان همراه ترند، اما اینطور که به نظر میرسد هم مردم وهم مسئولان باید مطابق دستور ستاد ملی کرونا عمل کنند همان که رهبر انقلاب، بارها تاکید کردند.
تاریخ گواهی میدهد بیماریهای همه گیر با مشارکت همه مردم و مسئولان مهار شده است در غیر اینصورت دوره اپیدمی طولانیتر، ویروس وحشیتر و جهش یافتهتر میشود و مردم هم تلفات بیشتری میدهند.
اگر نوروز را در خانه میماندیم، اکنون مادران، پدران و جوانان بیشتری زنده بودند و ایران این چنین داغدار فرزندانش نمیشد.
گروهی در خانه ماندند و حتی روز طبیعت هم از منزل خارج نشدند، اما دوربینهای خبر تصاویری را ثبت کردند که نشان از بی توجهی و عادی انگاری مردم داشت.
باورتان میشود هنوز برخی افراد در سواحل کیش قلیان میکشند آن هم خانوادگی و یا دسته جمعی، ناظران بهداشت و سلامت که نمیتوانند ثانیه به ثانیه کیش را وجب به وجب رصد کنند اصلا امکان پذیر نیست ما باید خودمان بپذیریم که همه در مهار کرونا نقش داریم.
در گروههای فضای مجازی خطاب به سخنگوی شورای سلامت هزار تذکر منتشر میکنند در صورتی که تلاش مرکز توسعه سلامت و بیمارستان کیش بر هیچ کس پوشیده نیست.
اگر مسئولان کیش با برگزاری کنسرت و جنگ در فضای سر پوشیده مخالفت نمیکردند الان کیش تلفات کرونایی بالاتری داشت، حرفها و گاهی کج خلقیها و توهینها را به جان خریدند، اما اجازه ندادند سلامت جامعه فدای اقتصاد شود.
هر چند که اقتصاد هم بسیار برای جزیره گردشگر پذیری که همه حیاتش به ورود مسافر بستگی دارد مهم است، اما دست در دست هم دهیم تا هم چرخه اقتصاد بچرخد و هم کرونا میدان جولان نداشته باشد.
البته نقد به مسئولان هم وارد است و رسانه، چون پل ارتباط مردم و مسئولان است در خواستهای مردم را به گوش مسئولان میرساند.
مثلا اینکه نوروز باید کمی محدود میشد یا اینکه این روزها نشست و برخاست بیش از ۸۰ پرواز در فرودگاه کیش چه ضرورتی دارد؟
شاید ممنوعیت ورود مسافر مانند نوروز ۹۹ کیش را فلج کند، اما محدودیتها هم جلوی ضرر اقتصادی را میگیرد، هم جلوی جولان کرونا را.
یا یکی دیگر از مواردی که مردم از صدا و سیما خواستند پیگیری کنیم ساماندهی سواحل بود، پلیس و شورای سلامت قصد کنترل ساحل، بوستانها و فضایهای باز را در روز طبیعت داشتند، اما برخی کاربران فضای مجازی که البته از ساکنان کیش هم بودند و شاید فعالیت رسانهای هم داشتند نقد کردند که چرا گشت و گذار در روز طبیعت ممنوع شود، مسافران آمدند و خوش گذراندند و رفتند حالا ساکنان نمیتوانند از مواهب طبیعی استفاده کنند.
تصمیم بر این شد که جریمه خودرو و ممنوعیت درکار نباشد، اما باز هم زحمت کادر بهداشت و درمان زیاد شد، سخنگوی شورای سلامت از مردم بارها خواست مراقب باشند در فضای باز هم ماسک بزنند هنگام استفاده از مبلمان شهری حتما از محلول ضدعفونی کننده استفاده کنند.
کیش تدبیر بیشتری نیاز دارد
به هر حال عاقبت سفرهای نوروزی همین شد که کیش این روزها قرمز است و محدودیتها از سر گرفته شد، اما باز هم در این اوضاع وانفسا افرادی هستند که عِرض خود میبرند و زحمت مدافعان سلامت را بیشتر میکنند.
وقتی قرار است تنها مشاغل گروه یک باز باشند چرا برخی عرضه کنندگان پوشاک، نوشت افزار، ظروف یک بار مصرف و لوازم خانگی و حتی نمایشگاههای خودرو باز هستند؟
آیا این صحیح است که با هر محدودیتی بار نظارتی بازرسان را بیشتر کنیم مدام سرکشی کنند و تذکر بدهند که آقا یا خانم تو را به خدا مراقب سلامتی خودت و هم نوعت باش؟!
گروه خبری صدا و سیما با بازرسان نظارتی سازمان منطقه آزاد کیش همراه شد و تصاویری از تذکر مورد به مورد را ثبت کرد کاملا مشهود بود که برخی افراد به هیچ مصوبه و مقرراتی احترام نمیگذارند.
به طور مثال قرار است رستورانها خوراک بیرون بر عرضه کنند دیشب در ایوان مروارید جلوی در یکی از رستورانها بیش از ۵۰ نفر ایستاده یا نشسته بودند و خوراک میل میکردند، قطعا هنگام خوردن هم که نمیتوان از ماسک استفاده کرد در این میان اگر یک نفر مبتلا یا ناقل باشد یک خوشه چند نفری تشکیل میشود و شهر را دچار بحران میکند.
دست به دست هم بدهیم تا هر چه زودتر رنگ بندیها تغییر کند کمی کمرنگ بشویم حال همه بهتر میشود.
اما نه اینکه دوباره روز از نو و روزی از نو، پروازها بی حساب و کتاب افزایش یابد و هر چه رشته ایم پنبه شود.
مغازهها یواشکی باز باشند و رستورانها نظارتی بر افراد بیرون در نداشته باشند.
میشود با جمع کردن صندلیها و یا حضور یک نفر جلوی در و تذکر به مردم تجمعها را متفرق کرد.
وقتی میدانیم و بر همگان واضح است که سفر عامل اصلی شیوع کروناست کمی سفرها را مدیریت کنیم حتما بر کرونا غلبه میکنیم، انتظار میرود مسئولینی که در شورای سلامت حضور دارند جوانب را بیشتر بسنجند حتما اقتدار اعضای شورای سلامت مردم را همسوتر میکند.
نه اینکه ساکنان کیش در خانه بمانند و مسافران بیایند و بروند و کیش را رنگ به رنگ کنند دست آخر مردم کیش بمانند و کادر بهداشت و درمان بعد دود ماجرا به چشم همه برود.
اگر کمی محدودیتهای نوروزی قویتر بود الان بازارها باز بودند، و مشاغل گروه ۲ و ۳ و ۴ هم به کار خود کج دار و مریز ادامه میدانند.
اینک مسافران به شهرهای خود بازگشتند و کیش ماند و بی نهایت ویروس جهش یافته که آسانسوری صعود میکند نه پله پله.
نویسنده: سلیمان علی اکبرنظر