در جنوب استان همدان:
سرمازدگی محصولات باغی و کشاورزی جنوب استان همدان
مدیریت بحران جهاد کشاورزی همدان: بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد محصولات باغی و کشاورزی جنوب همدان دچار سرمازدگی شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، رئیس اداره مدیریت بحران و کاهش مخاطرات بخش کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان میگوید: باوجود هشدارهای به موقع مناطق جنوبی استان همدان، به دلیل اینکه سرعت رویشی محصولات این منطقه بیشتر است شکوفهها و جوانههاِ آن از سرما آسیب دیدند که این آسیب دیدگی ۲۰۶ هزار هکتار باغ و زراعت را شامل میشود.
مهندس ظفری با بیان اینکه ۲۰۴ میلیارد تومان بر اثر این سرمازدگی خسارت وارد شد، افزود: کشاورزان و باغداران به موقع محصورات خود را بیمه کرده اند. او وسعت مناطق و باغهای بیمه شده را ۱۴۹ هزار هکتار مزرعه و ۱۳۸ هزار هکتار باغ بیان کرد و گفت: صاحبان این باغها و اراضی میتوانند با مراجعه به دفاتر بیمه و ارائه مدارک، درخواست خود را اعلام کنند.
امسال ۱۰ تا ۵۰ درصد باغها شامل بادام، گردو و ۱۰ تا ۱۰۰ درصد زراعت شامل چغندرقند، کلزا و جو در جنوب استان همدان دچار سرمازدگی شده اند.
بیشتر بدانیم: زمان مطالعه: ۴ دقیقه
سرما زدگی بهاره و روش های پیشگیری از آن
دمای پایین در یک مقطع زمانی میتواند به جوانهها، شکوفهها، میوهها، برگها، سر شاخهها و شاخههای درختان و حتی ریشه درخت آسیب برساند. عموما دمای ۰ تا ۵ – درجه سانتی گراد موجب سرمازدگی درختان میشود.
دماهای کمتر از ۵ – درجه سبب میشود آب موجود در بافت گیاه به کریستالهای یخ تبدیل شود. این کریستالها به دیواره بافتهای گیاهی فشار وارد کرده و باعث آسیب به آنها میشود. در این حالت میگویم گیاه دچار یخ زدگی شده است. اگر درخت یا گیاهی دچار یخ زدگی شود مرگ آن حتمی است.
نشانههای سرمازدگی درختان
نشانههای سرما زدگی درختان چروکیدگی برگها، قهوهای شدن نوک و حاشیه برگها و در نهایت تمام برگ، افتادگی ساقه و از بین رفتن جوانههای گل و برگ و خشک شدن شاخه است.
درختان جوان نسبت به درختان بالغ در مقابل هوای سرد بسیار آسیب پذیرتر هستند. سرمازدگی میتواند به جوانههای درختان میوه آسیب برساند و تولید میوه برای بهار سال آینده را دچار اختلال کند. اما با انجام اقداماتی ساده میتوانید از نهالهای جوان و درختان در برابر سرما محافظت کنید.
جلوگیری از سرمازدگی بهار
۱ – استفاده از ارقام دیر گل
جوانههای گل در حال رکورد و باز نشده به سرمای هوا مقاوم هستند، اما مقاومت آنها هنگام بیدار شدن جوانهها کاهش پیدا میکند. اگر سرمای دیررس بهاره همزمان با گل دهی درخت باشد موجب سرما زدگی و خشک شدن گلها میشود.
استفاده از رقمهای دیر گل در نقاطی که دارای سرمای دیرس بهاره هستند میتواند روشی موثر در جلوگیری از سرمازدگی بهاره درختان باشد. این ارقام، چون دیر گل ده هستند گل دهی درخت کمتر با خطر سرمای دیررس بهاره روبرو خواهند شد.
۲ – انتخاب محل مناسب برای کاشت
در مناطق شیب دار و کنار تپههای ماهور در صورت احتمال وجود سرماهای دیررس بهاره محل باغ را در شیبهای شمالی انتخاب میکنند تا در اوایل بهار دیرتر گرم شوند و موجب تاخیر در بیدار شدن جوانهها گردد. همچنین که ایجاد باغ میوه در کنار جنگل ها، برکه ها، رودخانهها و کنار سواحل که دارای هوای مرطوب و نقطه شبنم بالا هستند آسیبهای سرمای بهاره را به شدت کاهش میدهند.
۳ – استفاده از ترکیبات شیمیایی
با استفاده از هورمونهای نفتالین استیک اسید در فصل بهار میتوان گل دهی درختان را به مدت ۱۰ ال ۱۵ روز به تاخیر انداخت. برای جلوگیری از سرمازدگی درختان در فصل بهار استفاده از مواد شیمیایی مانند اتفون قبل از تورم جوانهها باعث به تاخیر انداختن گلدهی در درختان و فرار از سرما میگردد.