امروز یازده اوریل روز جهانی پارکینسون
پارکینسون، بیماری شایع تخریبی مغز
پارکینسون؛ یکی از بیماریهای شایع تخریبی مغز است که قطع ناگهانی دارو در مبتلایان به پارکینسون بسیار خطرناک است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ امروز یازده اوریل روز جهانی پارکینسون است، در بیماری پارکینسون بخشی از سلولهای مغزی مرتبط با تولید نوروترنسمیتر دوپامین به تدریج تخریب شده و ازبین میروند که در نتیجه شاهد کاهش میزان ترشح دوپامین در بیمار خواهیم بود.
خانم دکتر مرجان اسدالهی متخصص مغز و اعصاب و دانشیار و فلوشیپ فوق تخصص صرع بیمارستان لقمان حکیم ضمن گرامیداشت ۱۱ آوریل روز جهانی پارکینسون خاطرنشان کرد: پارکینسون اغلب در سنین بالای ۶۵ سال بروز میکند، اما در موارد نادری نیز در سنین جوانی مشاهده میشود که فرد حتما از نظر بیماریهای زمینهای خاص مانند ویلسون باید مورد بررسی قرار گیرد. در تعداد کمی از افراد، این بیماری به صورت ژنتیکی به توارث میرسد، اما در اکثر بیماران هیچگونه سابقه فامیلی وجود ندارد.
به گفته دانشیار گروه مغز و اعصاب دانشگاه، بیماریهای نورودژنراتیو یا تخریبی مغز گروهی از بیماریها نظیر انواع دمانس، آلزایمر و پارکینسون هستند که در آنها یکسری از سلولهای مغزی به صورت پیشرونده توانایی خود را از دست میدهند.
خانم دکتر مرجان اسدالهی عواملی نظیر استرس شدید، بی خوابی، ترومایمکرر به سر، کمبود اکسیژن رسانی به مغز (مثلا در ایست قلبی و تنفسی که مدت زیادی هوشیاری بیمار از دست میرود)، را از عوامل مستعد کننده بروز پارکینسون در سنین بالا عنوان کرد و گفت: گاهی نیز مصرف داروهای آنتی سایکوتیک سبب بروز علایم پارکینسونیسم در فرد میشوند، سفتی عضلات، لرزش دست در حالت استراحت، کندی حرکات و ناپایداری وضعیتی چهار علامت مهم و اصلی بیماری پارکینسون هستند.
خانم دکتر اسدالهی گفت:لرزش دست بیماران پارکینسونی اغلب در حالت استراحت رخ میدهد و ابتدا ممکن است با فعالیتهای وی تداخل نداشته باشد. این افراد به تدریج دچار کندی حرکات شده و در مراحل انتهایی بیماری نیز شاهد ناپایداری وضعیتی بیمار خواهیم بود به طوری که ممکن است سبب افتادن مکرر بیمار شود.
این متخصص مغز و اعصاب بیمارستان لقمان خمیدگی قامت فرد به جلو را از دیگر علایم این بیماری ذکر کرد و گفت: بیماران مبتلا به پارکینسون گامهای تند و کوتاه برمی دارد و به نظر میرسد هنگام حرکت، مرکز ثقل خود را دنبال میکند.
دکتر اسدالهی ورزش هوازی را در کندی روند پیشرفت بیماری موثر دانست و افزود: این بیماران با توجه به کاهش سطح دوپامین مستعد افسردگی هستند بنابراین باید آنها را تشویق کنیم تا فعالیتهای بدنی و ورزشهای هوازی روزمره مداومی داشته باشند که علاوه بر کاهش سیر پیشرفت بیماری با افزایش سروتونین مغز باعث کاهش افسردگی آنان میشود.
این فلوشیپ فوق تخصصی صرع به بیماران تاکید کرد: حتما مایعات فراوان استفاده کرده و برای جلوگیری از یبوست رژیم غذایی حاوی فیبر بالا داشته باشند، زیرا یبوست باعث اختلال در جذب داروها میشود. همچنین بی حرکتی سبب تشدید اختلالات حرکتی و یبوست در بیمار میشود.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تمامی بیماران استفاده از رژیم غذایی سالم و پر از سبزیجات و میوه، مصرف کمتر گوشتهای قرمزو نمک را توصیه کرد.
این متخصص مغز و اعصاب دانشگاه قطع ناگهانی دارو در این بیماران را بسیار خطرناک برشمرد و تاکید کرد بیماران به هیچ عنوان نباید داروی خود را به طور ناگهانی قطع کنند.
دانشیار دانشگاه به همه افراد توصیه کرد که رژیم غذایی سالم داشته باشند یکساعت در روز ورزش کنند و خواب کافی داشته باشند تا از بروز این بیماری جلوگیری شود.
وی با تاکید بر رعایت پروتکلهای بهداشتی خاطرنشان کرد: در اپیدمی کرونا این بیماران نیز مانند تمام افراد باید ضمن رعایت پروتکلهای بهداشتی، رعایت فاصله گذاری و در خانه ماندن؛ رژیم غذایی سالم داشته باشند. مصرف مناسب ویتامین دی به افزایش سطح ایمنی بدن کمک میکند تا در برابر کرونا مقابله کنند.
متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر پیگیری روند درمان مبتلایان به پارکینسون تاکید کرد و گفت: برخی از این بیماران از ترس ابتلا به کرونا ممکن است از مراجعه به پزشک خود امتناع کرده و سرخود داروها را قطع کنند که بسیار برای آنان خطرناک است و باید حتما مصرف داروها را با نظر پزشک ادامه دهند.