پخش زنده
امروز: -
فقط کافی است چند دقیقه بر روی عقربههای ساعت مچی نظاره گر ثانیه شماری باشید که گذر عمر و زمان را نشان میدهد، زمانی که این روزها ارزش هر لحظه آن برای حیات و ادامه زندگی ما نقش مهمی دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ همین عقربهها هر ۱۶ دقیقه لحظات آخر زندگی یک شهروند تهرانی را در روزهای کرونایی ثبت میکند.
خیابانهای تهران و بزرگراههایی که منتهی به مرکز شهر میشود در دومین روز محدودیتهای کرونایی در موج چهارم هنوز شلوغی و تردد را به خود میبیند و گوش شنوایی برای محدودیت و اجرای آن نیست اگرچه از ۲۱ فروردین قرار شد فعالیتهای گروه ۲، ۳ و ۴ در تهران تعطیل باشد.
فهرست برخی مشاغل گروه دوم به این شرح است: بوستانها و مراکز تفریحی، پاساژهای سرباز و سربسته، بازارهای سرپوشیده، مراکز خرید و فروش بزرگ و بازارهای موقت (بازارهای روز و محلی)؛ فروش انواع خودرو، موتور و دوچرخه؛ مراکز شماره گذاری اتومبیل؛ آرایشگاههای مردانه و زنانه؛ مراکز فروش لوازم آرایشی و بهداشتی؛ مراکز فروش فرش و موکت، کف پوش ها، لوازم خانگی، تشک، پتو و روانداز، حوله و ملحفه، پارچه، پرده، مبلمان و ملزومات مرتبط (اداری- منزل)، لوستر و چراغ، کابینت، درب و پنجره، تهویه، صنایع دستی، تزیینات داخلی ساختمان؛ مراکز فروش کادویی، اسباب بازی و سرگرمی، لوازمالتحریر؛ ظروف (چینی، کریستال، پلاستیک، بلورجات، ملامین)، لوازم التحریر، کتاب و مجله، محصولات فرهنگی و کمک آموزشی، تجهیزات مهندسی و نقشه برداری.
برخی فهرست مشاغل گروه سوم هم شامل این موارد است:
تالارهای پذیرایی؛ استخرهای سرپوشیده و باشگاههای ورزشی؛ چایخانهها و قهوهخانهها بدون عرضه مواد دخانی (این گروه در کل ساعات شبانه روز تعطیل میباشند)؛ آموزشگاههای موسیقی و زبان با حضور ۱۰ نفر؛ موزه ها، سینماها، تئاترها؛ مهدهای کودک.
فهرست برخی مشاغل گروه چهارم هم شامل این موارد میشود: باغ وحشها و شهرهای بازی؛ مراکز تفریحی آبی و گیم نت ها.
اما مشاهدات میدانی ما و همکاران در این روزها واقعیت را به گونهای دیگر نشان میدهد تا جایی که طرح تغییر وضعیت کارمندان در روزهای کرونایی برای کارمندان مشاغل ضروری که قرار بود ۵۰ درصد در محل کار حضور یابند و مشاغل غیر ضروری یک سوم در محل کار خود باشند، در برخی از سازمانها و ادارات هنوز اجرا نمیشود و در مواردی، همه کارمندان در محل کار خود همراه با کرونا مشغول به فعالیت هستند.
برای کنترل موج چهارم کرونا که افسارگسیختهتر از قبل جان شهروندان را نشانه گرفته مقرر شد که اصناف و مغازههای غیر ضروری نیز در این ۱۰ روز تعطیل باشند، در همین راستا مراکز تجاری بزرگ کرکره هایشان پایین است، اما کوچه - پس کوچههای شهر و تولیدیهایی که در چشم هیچ عابری نیستند باز هستند و اصناف زیرپوستی در حل فعالیت اند.
اجرای ناقص این طرح پس از ۱۴ ماه از ورود بیماری کرونا نشان از خلاء قانونی دارد که چرا اگر طرحی تصویب میشود اجرایی شدن آن، اما و اگر دارد تا جایی که دکتر زالی فرمانده ستاد عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران میگوید تنها راه حل نجات از بیماری کرونا تعطیلی کامل تهران است و لاک داون (قرنطینه) باید به صورت کامل اجرا شود و در تهران ما قرنطینهای نمیبینیم.
همچنین دکتر زالی با اشاره به فوت شهروندان تهرانی در هر ۱۶ دقیقه در کلانشهری همچون پایتخت میافزاید: در هر ۱۶ دقیقه یک شهروند تهرانی بر اثر بیماری کرونا جان خود را از دست میدهد و نخستین روز اعمال محدودیتها مطلقاً رضایت بخش نبود و ما نیازمند تعطیلی کامل به معنای دقیق هستیم تا بتوانیم شرایط بیماری کرونا را کنترل کنیم.
این در حالی است که شهروندان هم گلایه از اجرای طرحهای ناقص و بی چارچوب را دارند و میگویند اگر قرنطینه است همه نباید در سطح شهر تردد کنیم و برای از بین بردن زنجیره کرونا شهر به صورت کامل باید تعطیل شود.
۱۹۳ بیمار دیگر قربانی کرونا شدند
سخنگوی وزارت بهداشت از جان باختن ۱۹۳ بیمار کووید۱۹ در تاریخ ۲۱ فروردین ماه را خبرداد و در مجموع جان باختگان این بیماری به ۶۴ هزار و ۲۳۲ نفر رسیده است.
بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۹ هزار و ۶۶۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی و دو هزار و ۲۰۵ نفر از آنها بستری شدندو مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و ۴۹ هزار و ۷۸ نفر رسیده است.
این اعداد وارقام یعنی جان باختن عزیزانی که هرکدام با رفتن شان، خانوادهای داغدار شده و فرزندی بی مادر و پدر گشته است وحتی پدر و مادری که برای داغ فرزند رخت سیاه برتن کردند.
این روند نشان میدهد که این بیماری شوخی بردار نیست واگر رعایت نکنیم گریبانگیر تک تک ما میشود.
رعایت شیوه نامهها پایین و نگران کننده است
نمودار ابتلا و بستری کرونا با شیب تند صعودی امتداد دارد و همه استانها با افزایش جدی بیماران بستری و سرپایی مواجه هستند و در مقابل میزان رعایت شیوه نامههای بهداشتی نیز همچنان پایین و نگران کننده و طبق آخرین گزارشها ۵۶ درصد است.
با ادامه این روند شاهد افزایش روز افزون موارد بستری و مرگ و میر بیماری کووید۱۹ در کشور خواهیم بود.
عزم ملی میخواهیم
پیروزی بر کرونا نیازمند همبستگی حاکمیت و شهروندان است و در این مسیر نیازمند تقویت عزم ملی برای شکست این بیماری هستیم. امیدواریم با همکاری دستگاههای اجرای در اعمال محدودیتهای مصوب و همدلی مسئولانه مردم در اجرای این محدودیتها شاهد کاهش روند ابتلا به کرونا در کشور باشیم.
البته تنها نباید از شهروندان خواست تا رعایت کنند بلکه مسئولان پایه اصلی ریشه کنی کرونا هستند و اگر سفری در سال ۱۴۰۰ برای ایام نوروز آغاز نمیشد قطعاً جامعه برای کنترل بیماری به ثبات میرسید.
"باز هم میتوانیم" اگر بخواهیم.
گزارش: مریم جعفری
خبرنگار تحریریه گروه اجتماعی خبرگزاری صدا و سیما.