بادام زمینیها در واقع بنشن هستند که در مناطق استوایی و نیمه استوایی دنیا رشد میکنند، اما به عنوان آجیل شناخته میشوند، چون زیر زمین رشد میکنند و مانند گردو و بادام نیستند که روی درختان رشد میکنند.
خوردن بادام زمینی برای سلامتی ما و هم چنین برای پوست و مو به خاطر مواد غذایی ضروری مثل ویتامین ها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، اسیدهای چرب ضروری و ... در آنها مفید است. اگرچه بادام زمینیها مفید هستند، اما بهتر است آنها را در حد اعتدال بخورید، چون برخی از اثرات جانبی خوردن بادام زمینی بسیار زیاد هستند.
اثرات و عوارض بادام زمینی بر بدنبادام زمینی و آلودگی:مصرف منظم بادام زمینی برای سلامت افراد بسیار خوب است، اما حتما باید آنها را به طور متوسط مصرف کنید و نه بیش از اندازه، چون در مستعد آلودگی سالمونلا قرار میگیرند.
یکی از سمهای مرتبط با بادام زمینی قارچی است که آفلاتوکسین ماده سرطان سازا تولید میکند که خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهد. همچنین مشخص شده است که مصرف آفلاتوکسین نیز رشد را در کودکان کاهش میدهد به همین دلیل مهم است که مراقب باشید بادام زمینی زیادی نخورید.
این خطر آلودگی حتی با بادام زمینی ارگانیک و کره بادام زمینی مرتبط است. این به خاطر طبیعت بادام زمینی است. بادام زمینی واقعا آجیل نیست بلکه بنشن نرم است که یک غلاف نفوذ پذیر دارد در حالی که از زیر زمین رشد میکند. آنها در حالی که زیرزمین با پوست ضعیف رشد میکنند، در معرض خطر دما و رطوب گرم قرار دارند، اینها شرایطی هستند که به رشد قارچها کمک میکنند.
علاوه بر این، قارچهای موجود در بادام زمینیها حتی در زمان ذخیره سازی، حمل و نقل و حتی در قفسههای فروشگاههای خواربار (اگر شرایط مناسب نباشد) رشد میکنند. مهم است به یاد داشته باشید که این اثر جانبی بادام زمینی به خاطر طبیعت بادام زمینی است (یک بنشن است و در معرض خطر زیاد بودن در معرض دما و رطوبت) و هیچ ارتباطی با آفت کشها ندارد.
عوارض بادام زمینیبادام زمینی و واکنشهای آلرژیک:اگر چه مصرف بادام زمینی برای سلامت افراد خوب است و مزایای زیادی برای پوست و مو دارد، اما یکی از غذاهای آلرژی زا است. پیش از این هم در بخش سلامت نمناک اشاره داشتیم که افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند باید از خوردن آن اجتناب کنند، زیرا در برخی افراد آلرژی به بادام زمینی میتواند به قدری شدید باشد که ممکن است موجب واکنشهای آلرژیک شود حتی اگر هوا آلوده به مقدار کمی از غبار بادام زمینی باشد.
این واکنش معمولا با احساس سوزش در دهان به دنبال تورم صورت، گلو و دهان شروع میشود. میتواند به سختی تنفس، حمله به آسم، آنافیلاکسی و مرگ را به همراه داشته باشد. واکنشهای شدید کمتر شامل خارش، کهیر، ناراحتی معده هستند. این افراد حتی باید از خوردن غذاهای حاوی بادام زمینی اجتناب کنند.
بادام زمینی و لکتین:خوردن بیش از حد بادام زمینی به دلیل داشتن لکتین برای سلامت ما بد است، حتی به دلیل وجود لکتین موجود در آن ها. بنشن مانند بادام زمینی، سویا و ... حاوی لکتین، ضد مواد مغذی، مادهای چسبناک است که راه مقاومت در برابر آفتهای گیاه را حفظ میکند.
اگرچه لکتین برای گیاه خوب است، اما برای انسانها خوب نیست، چون چسبناکی و ساختار آن تقریبا برای هضم بدن غیرممکن است. لکتین با قند موجود در خون ما بسته و باعث التهاب میشود و بیماریهای التهابی مثل روماتیسم مفصلی را بالا میبرد.
لکتین عملکرد انسولین در بدن انسان را تقلید میکند و میتواند تاثیر منفی بر کنترل وزن داشته باشد. وجود لکتین فقط به بادام زمینی و دیگر سبزیجات محدود نمیشود، در واقع برخی از سبزیجات حاوی لکتین هستند، اما طبق گزارشات ژورنال تغذیه آمریکایی، سبزیجات " سمی نیستند.
بادام زمینی و کمبود اسیدهای چرب امگا ۳:بادام زمینی به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا ۶ برای سلامتی بسیار مفید است، اما نباید به خاطر این مزایا در مصرف آن زیاده روی کنید. با وجود اینکه بادام زمینیها منبع عالی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند، اما فاقد اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که برای محافظت از سلامتی بسیار مهم است و در حقیقت بدن ما به ترکیبی از اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ نیاز دارند.
کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند باعث التهاب، بیماریهای قلبی و دیگر بیماریها شود. دانههای کتان، دانه چیا، روغن ماهی، روغن خردل، اسکواش زمستانی و ... منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. محدود کردن بادام زمینی (امگا ۶) حتی برای تکرار مزایای اسیدهای چرب امگا ۳ مانند محدود کردن امگا ۶ مهم است.
بادام زمینی و آفت کشها:به دلیل طبیعت بادام زمینی، آنها در معرض خطر بالای رشد قارچ قرار دارند. بادام زمینیها بنشن هستند و بیشتر در معرض دمای بالا و رطوبت گرم قرار میگیرند که به عنوان یک محیط مناسب برای رشد قارچ عمل میکنند.
برخی از کشاورزان غیر آلی، سعی میکنند با استفاده از آفت کشها روی محصول، با مشکل قارچ برخورد کنند. با انجام این کار، ممکن است بادام زمینی را از رشد قارچ محفوظ نگه دارند، اما آنها را با سطح بالایی از آفت کشها آلوده میکنند که میتواند باعث سردرد، سرگیجه، سوزش بینی، گلو، چشمها و یا پوست، تشنگی، استفراغ، خستگی، عرق ریزی، استفراغ، تاری دید، و ... شود.
بادام زمینی و چربیهای اشباع:خوردن بیش از حد بادام زمینی به دلیل وجود میزان بالای چربیهای اشباع شده برای سلامتی مضر است، زیرا میزان بالای چربیهای اشباع شده ممکن است باعث بروز مشکلاتی نظیر حمله قلبی، سکته، انسداد شریان ها، مشکلات هاضمه، فشار خون بالا و دیگر مشکلات سلامتی شود.
طبق تحقیقات انجام شده چربیهای اشباع شده نوعی چربی پنهان هستند که ممکن است خطر مشکلات قلبی و عروقی را در یک فرد با افزایش سطح کلسترول بالا ببرند همچنین مشاهده شد که کاهش سطح چربیهای اشباع شده در رژیم غذایی ما، خطر مشکلات قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
اکنون نیازی به نگرانی در مورد چربیهای اشباع شده بادام زمینی وجود ندارد، چون بادام زمینی نیز حاوی مس است که به کنترل سطح کلسترول کمک میکند و در نتیجه مشکلات قلبی و عروقی را کاهش میدهد. تنها چیزی که باید به یاد داشته باشیم این است که بادام زمینی را به میزان متوسط بخورید.
بادام زمینی و عدم توانایی بر کنترل وزن:فیبرهای موجود در بادام زمینیها برای کنترل وزن بسیار مفید است، چون افراد را برای مدتی طولانی سیر نگه میدارد و میل را به خوردن دوباره کاهش میدهد و در نتیجه پرخوری را کنترل میکند که به عنوان یکی از عوامل اصلی چاقی شناخته میشود. با این حال، مهم است به خاطر داشته باشید که بادام زمینیها کالری بالایی دارند و ۱۰۰ گرم بادام زمینی شامل ۵۶۷ کالری است.
به جای استفاده از بادام زمینی، بهتر است سیب، هویج، خیار و دیگر میوهها و سبزیجات را برای کنترل وزن مصرف کنید. به این دلیل که در مقایسه با بادام زمینی، کالری کمتری دارند و شامل مقدار زیادی آب و فیبر رژیمی هستند که به کنترل وزن کمک میکند؛ بنابراین برای جلوگیری از افزایش وزن، مصرف بادام زمینی را محدود کنید.
بادام زمینی و سطح بالای سدیم:مصرف ۱۰۰ گرم بادام زمینی حدود ۱۸ میلی گرم سدیم دارد. سدیم برای سلامت افراد خوب است، چون سیالات را در بدن متعادل، انقباض ماهیچهها و فشار خون را کنترل میکند، اما مقدار زیادی از سدیم برای سلامتی مضر است و فشار خون و مشکلات دیگر مثل پوکی استخوان، سرطان معده، مشکلات کلیوی، ... ایجاد میکند.
آیا بادام زمینی موجب گاز معده میشود؟بادام زمینی غنی از فیبر است و در صورتی که در مقادیر زیاد مصرف شود ممکن است موجب مشکلات هاضمه شود. علاوه بر این، مصرف بادام زمینی با غذاهایی که محتوای فیبر بالا دارند ممکن است منجر به تولید گاز در بدن شود.