نقش آفرینی شوراهای روستا در ارتقا مشارکت زنان
توانمند سازی زنان روستا و مشارکت آنان در نهاد شورا در تعادل ، توازن و توسعه روستا نقش مهمی خواهد داشت.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ درکشور ما با توجه به خصوصیات و بافت جوامع روستایی و عشایری بخش وسیعی از تولیدات و فرآوردههای دامی بر عهده زنان است و دو سوم فعالیتهای روزمره را زنان انجام میدهند.
زن روستایی به عنوان نیمی از نیروی انسانی فعال نقش مهمی در توسعه کشاورزی و دامپروری بازی میکنند.
زن روستایی، ناظم امور اقتصاد خانواده در تصمیمات است و با پذیرش ایدههای نو (مثل صنایع دستی) منجر به بهبود وضعیت خانواده میشود.
توسعه کشاورزی بدون حضور زنان روستایی معنایی ندارد و در کنار مردان سختترین فعالیتهای تولیدی و کشاورزی را شبانه روزی انجام میدهند.
حدود ۸۵ درصد فعالیتهای صنایع لبنی در روستاها توسط زنان اجرا میشود ودر برخی تولیدات باغی ۱۰۰ درصد حضور فعال دارند.
آنان در زمینه کاشت، داشت و برداشت محصولات نقش عمدهای بر عهده دارند و از زمانی که انسان کشاورزی را آموخت، زنان به فکر جمع آوری و نگه داری محصولات کشاورزی بودند.
اطلاعات وآمار فائو نشان میدهد ۴۰ درصد از فعالیتهای کشاورزی به زنان اختصاص دارد و این جمعیت در بعضی کشورها به ۸۰ درصد میرسد.
شیر واره یا پول واره از قدیمیترین تشکلهای همیاری و تعاون زنان روستایی است.
این تعاونیها، مشارکت جمعی زنان در تولید را نشان میدهد و خلاقیت و استعداد زنان روستایی را بارور میکند.
علاوه بر تعاونیها، قبل از انقلاب شرکتهای سهامی زراعی به وجود آمد که حضور زنان بسیار ناچیز بود.
بعد از انقلاب، جهاد سازندگی، تعاونیهای تولیدی و خدماتی زیادی در روستاها تشکیل دادند که باعث شد حضور زنان، بسیار چشمگیر شود.
شرکتهای تعاونی فرش دستبافت، شرکتهای تعاونی کشاورزی و زنبورداری نمونههایی از تعاونیهایی است که زنان اعضا اصلی آن هستند.
برنامه ریزان و سیاست گذاران باید به نقش گمنامان صحنههای تولید بیشتر توجه کنند تادر فرآیند توسعه روستا حضور فعال تری داشته باشند و مشارکت آنان تضمینی برای تحول در تولیدات روستایی باشد.
نگرش امام خمینی (ره) به نقش زنان
در اندیشه امام خمینی ضمن برشماری خیانات و نقشههای استعماری درباره زنان، به کرامت و مقام زن در اسلام توجه ویژه شده است.
امام خمینی در وصیت نامه سیاسی، الهی به نقش ارزنده زنان در حضور در عرصههای گوناگون اشاره نموده و فرمودند: ما مفتخریم که بانوان و زنان پیر و جوان در صحنههای فرهنگی اقتصادی و نظامی حاضر و هم دوش مردان یا بهتر از آنان در راه تعالی اسلام و مقاصد قرآن فعالیت دارند.
زن انسان است، آن هم یک انسان بزرگ، زن مربی جامعه است، مبدا همه سعادتها از دامن زن بلند میشود.
از نظر حقوق انسانی، تفاوتی بین زن و مرد نیست، زیرا هر دو انسانند و حق دخالت در سرنوشت خویش را دارند.
خانمها حق دارند در سیاست دخالت کنند، تکلیفشان است.
همان طور که مردها در امور سیاسی دخالت میکنند و جامعه خویش را میسازند، زنان هم باید دخالت کنند و جامعه را حفظ کنند و در فعالیتهای اجتماعی و سیاسی هم دوش مردها باشند.
شوراهای روستا ، تجلی گاه حضور فعال زنان روستا شورا های روستا به عنوان یکی از مهمترین ارکان تصمیم گیری جوامع محلی که با اتکا به آرا عمومی از را ه انتخابات تشکیل میشوند، میتوانند زمینه حضور فعالتر زنان در مشارکتهای سیاسی و اجتماعی را هموار کنند.
شوراها به عنوان یک نهاد مردمی با بهره گیری از نظرات بانوان در عرصههای متنوع، میتوانند تاثیرات مثبت اجتماعی را در روستاها رقم بزنند.
شوراها با ارتقای مشارکت زنان و رشد استعدادهای آنان میتوانندعرصهی تجربه آموزی در مدیریت روستایی باشند و عمران و آبادانی روستاها را سبب شوند و با ایجاد حس تعلق مکانی در زنان ، مانع مهاجرت خانواده ها به شهرها شوند .
شوراهای روستا میتوانند بستری مهم برای توانمند سازی زنان باشد و از نظر سیاسی ، نقشی مشارکت کننده و فعال اجتماعی را به آنان ببخشد.