به گزارش گروه وب گردی
خبرگزاری صدا و سیما؛ در این بخش نکات مهم و کاربردی در خصوص ارث بیان خواهد شد.
طبقات و درجات در ارثطبقات ارث را اعضای بازماندگان متوفی تشکیل میدهند که به ترتیب اگر فرد اعضای طبقه اول وی در قید حیات باشند؛ سایر طبقات ارث نمیبرند و تا طبقه سه بدین ترتیب پیش میرود.
همچنین هر طبقه دارای درجه است.
هر طبقه درجه یک دارد که در صورت وجود درجه یک درجه دو ارث نمیبرد و در صورت درجه دو، درجه سه ارث نمیبرد؛ بنابراین برای تشخیص ارث بری اول به طبقات توجه میکنیم و سپس سراغ درجا میرویم.
طبقه اول: پدر و مادر، اولاد و اولاد اولاد (نوه).
طبقه دوم: اجداد، برادر و خواهر و اولاد آنان.
طبقه سوم: عمهها، عموها، خالهها و داییها و فرزندان آنان.
ارث زن و شوهرزن و شوهر نیز از یکدیگر ارث میبرند.
زن از شوهرش یک چهارم اموالش را ارث میبرد، در صورتی که زوج بچه نداشته باشد و اگر مرد بچه داشته باشد چه حاضل این ازدواج باشد چه ازدواجهای دیگر، زن یک هشتم ارث میبرد.
همچنین زن میتواند مهریه خود را نیز از دارایی مرد اخذ نماید.
زیرا مهریه دین محسوب میشود و با فوت منتفی نیست.
همچنین مرد یک دوم از اموال همسرش را در صورتی که زن، فرزندی نداشته باشد ارث میبرد و اگر فرزندی داشته باشد (چه از ازدواج قبلی و چه از این ازدواج) یک چهارم ارث میبرد.
ارث در صورت طلاقزمانی که رابطه زوجیت بین زن و مرد به واسطه طلاق قطع میشود؛ هیچ کدام از یکدیگر ارث نمیبرند. اما بحث در مورد طلاق رجعی متفاوت است.
اگر شوهر، زن خود را به صورت رجعی (طلاقی که به طور معمول انجام میشود) مطلقه کرده و در زمان عده فوت کند، زن از اموال شوهر ارث میبرد، اما اگر فوت شوهر بعد از انقضای مدت عده بوده یا طلاق، بائن باشد، مانند طلاق قبل از نزدیکی یا طلاق زن یائسه، طلاق خلع و مبارات، دیگر زن از مرد در صورت فوت هیچ ارثی نمیبرد.
موانع ارثقتل مورث (متوفی): مطابق ماده ۸۸۰ قانون مدنی قتل از موانع ارث است؛ بنابراین کسی که مورث خود را عمدا بکشد از ارث او ممنوع میشود.
کفر: مطابق ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی کافر از مسلم ارث نمیبرد. اگر در بین ورثه متوفای کافری شخصی مسلمان باشد، وراثی که کافر هستند ارث نمیبرند، اگر چه از لحاظ درجه و طبقه مقدم بر وارث مسلمان باشند.
لعان: اگر مردی انتساب فرزندی به خودش را انکار کند و به زن خود تهمت زنا بزند، رابطه توارث میان آنها از بین میرود. در واقع بعد از لعان، زن و شوهر دیگر از هم ارث نمیبرند. همچنین اینکه رابطه توارث میان فرزند با پدر هم قطع میشود.
یعنی نه پدر از فرزندی که او را انکار کرده است ارث میبرد و نه فرزند از پدر ارث خواهد برد. در این شرایط، چنین فرزندی تنها از خویشاوندان مادری خود ارث میبرد و متقابلا خویشاوندان مادری نیز از او ارث خواهند برد.
ولادت از زنا: مطابق ماده ۸۸۴ قانون مدنی ولد الزنا از پدر، مادر و اقوام آنان ارث نمیبرد.