نظارت جدی روسیه بر اینترنت و فضای مجازی
نظارت بر اینترنت و فضای مجازی که از سالها پیش در دستور کار دولت روسیه قرار گرفته است، با اجرایی شدن قانونی جدید، جدیتر از قبل شد.
به گزارش سید علی دارابی خبرنگار سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از مسکو؛ دولت روسیه در ادامه طرح نظارت بر اینترنت و فضای مجازی از چند روز پیش قانونی را به اجرا گذاشت که براساس آن، همه تلفنهای همراه، رایانهها و دستگاههای هوشمندی که وارد روسیه میشوند، باید به صورت پیش فرض با نرمافزارهای روسی فعالسازی شوند.
اظهارات:
۱- الکسی ایوانوف - کارشناس اینترنت و فضای مجازی
۲- ویکتور اسمیرنوف - سناتور ارشد و عضو کمیته فرهنگی شورای فدراسیون روسیه
۳- واسیلی توکماچوف - کارشناس اینترنت و فضای مجازی
قانون الزام کشورهای صادرکننده گوشیهای تلفن همراه، رایانه و دستگاههای هوشمند به نصب نرمافزارهای روسی در سال ۲۰۱۹ میلادی به تصویب و تایید مجالس دوما و سنای روسیه رسیده بود، اما به دلیل همهگیری کرونا، اجرای آن به تعویق افتاد.
با امضاء و ابلاغ این قانون از سوی ولادیمیر پوتین از روز پنجشنبه همه کشورهای صادرکننده گوشیهای تلفن همراه، رایانه و دستگاههای هوشمند، ملزم به نصب نرمافزارهای روسی به صورت پیشفرض، بر روی همه دستگاههای هوشمند صادراتی به روسیه میشوند.
ویکتور اسمیرنوف، سناتور ارشد و عضو کمیته فرهنگی شورای فدراسیون روسیه هم گفت: در صورتیکه شرکتهای خارجی تولیدکننده تلفن همراه، رایانه و دستگاههای هوشمند این قانون را رعایت نکنند، ضمن اعمال جرایم سنگین مالی، فعالیت آنها در خاک روسیه ممنوع خواهد شد.
واسیلی توکماچوف، کارشناس ارشد اینترنت و فضای مجازی در گفتگوی از راه دور با خبرگزاری صداوسیما گفت: این قانون که بالاخره الزامآور شد، شرکتهای فناوری روسی را تا حدود زیادی در برابر رقبای خارجی تقویت میکند.
الکسی ایوانوف، کارشناس فضای مجازی نیز با اشاره به وجود نرمافزارهای بومی و بویژه موتور جستجوی روسی «یاندکس» گفت: این نرم افزارها مورد استفاده عموم مردم روسیه است و لازم بود شرکتهای خارجی را وادار کرد تا به نیاز مخاطبان روسی احترام بگذارند.
همزمان با اجرایی شدن این قانون، نظارت بر اینترنت و فضای مجازی در روسیه نیز تشدید شده است. نهاد ناظر بر ارتباطات، فناوری اطلاعات و دیجیتال روسیه موسوم به «روس کماندزور» در هفتههای اخیر شبکه پیامرسان توئیتر را به دلیل خودداری از حذف محتواهای غیرقانونی، از جمله ترویج فساد، تشویق جوانان به خودکشی، استفاده از موادمخدر و اقدامات تروریستی، با جریمهای سنگین مواجه و با کاهش سرعت، دسترسی کاربران روسی به فیلم و عکس از طریق توئیتر را عملا غیرممکن کرد.
نظارت جدی بر اینترنت با هدف مدیریت و صیانت از فرهنگ عامه در برابر سیل عظیم محتواهای آسیبزا، از مدتها پیش در روسیه پا گرفته و دولت این کشور با ایجاد شبکه ملی اینترنت و محدودیتهای شدید برای شبکههای اجتماعی و نرمافزارهای بیگانه، گامهای بلندی در مسیر این راهبرد ملی برداشته است.