مادهای خوراکی که میتواند به قیمت جانتان تمام شود
همه ساله با آغاز فصل بهار هستند افرادی که به مصرف قارچهای خودرو در طبیعت روی میآورند، اما غافل از اینکه خوردن این قارچها میتواند به قیمت جانشان تمام شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، متخصص قارچ شناسی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه میگوید:
مسمومیت قارچهای چتری به انواع مختلفی تقسیم میشود، در بعضی از افراد باعث اختلال در سیستم ایمنی میشود در گروهی دیگر منجر به اختلالات عصبی و در بعضی موارد نیز به سرعت مرگبار و کُشنده است.
میکائیلی افزود: مسمومیتهای مرگبار که به نام مسمومیتهای «آمانیتایی» نیز شناخته میشوند دوره نهفتگی بین ۶ تا ۷۲ ساعت دارند.
وی خاطرنشان کرد: قارچهایی که پس از گذشت چند ساعت علائم مسمومیت را نشان میدهند از نوع خطرناک هستند که این مسمومیتها به صورت گوارشی خود را نشان میدهد و هرچه از زمان آن بگذرد سم وارد خون شده، به کبد حمله میکند و فرد به کما میرود.
میکائیلی با اشاره به مرگ و میر ۶۰ درصدی در مصرف این نوع قارچها گفت: در این صورت تنها راه نجات پیوند عضو است چرا که در مسمومیتهای آمانیتایی پادزهری برای خنثی کردن سم در بدن وجود ندارد و اگر بیمار زودتر به مراکز درمانی مراجعه کند با درمان به موقع سم کمتری جذب بدن میشود.
این متخصص قارچ شناسی اظهار داشت: ویژگیهای ظاهری «آمانیتا» بسیار شبیه قارچهای خوراکی است و حتی افراد با تجربه هم نمیتوانند آنها را شناسایی کنند و این مسمومیت برای افرادی که ادعای تجربه شناسایی قارچهای سمی را دارند نیز به کرات رخ داده است.
وی به افراد دچار مسمومیت توصیه کرد: اگر دچار حالت تهوع، استفراغ و اسهال شدند از داروهای ضد استفراغ استفاده نکنند تا از این طریق سم از بدن خارج شود.
میکائیلی خاطرنشان کرد: استفاده از ظروف نقره ای، پوست پیاز و یا شیر برای شناسایی قارچهای آلوده هیچ پایه علمی ندارد و تشخیص آنها فقط با روش میکروسکوپی، ژنتیکی - مولکولی و سم شناسی امکانپذیر است و تکیه بر شکل ظاهری کافی نیست و میتواند بسیار خطرناک باشد.
وی در مورد ارزش غذایی قارچهای خودرو خوراکی در مقایسه با قارچهای پرورشی گفت: ارزش غذایی هر دو گروه یکی است و قارچهای خودرو هیچ ارزش غذایی بالاتری نسبت به نوع پرورشی ندارند و افراد باید برای حفظ سلامت خود از مکانهای معتبر قارچهای بسته بندی شده خریداری کنند.
میکائیلی افزود: قارچها به خودی خود برای طبیعت ضرری ندارند، بلکه بسیار مفید هستند و به عنوان تجزیه کنندگان و پالایشگران طبیعت شناخته میشوند.