به گزارش
خبرگزاری صداوسیما استان سمنان، به انقباضات شدید و غیرارادی فیبرهای تشکیل دهنده ماهیچه ها، گرفتگی عضلات میگویند. گرفتگی در هر عضلهای بخصوص عضلاتی که در طول مسیرشان از روی دو مفصل عبور میکنند میتواند اتفاق بیفتد.
گرفتگی عضلات علاوه بر درد و اسپاسم شدید در عضله موجب بروز تودههای سفتی در زیر پوست میشود که با لمس کردن آن درد شدید در ماهیچه احساس میشود.
اینگونه دردها حتی زمانی که گرفتگی از بین میرود، فرد همچنان برای مدتی حساسیت به لمس و درد را در عضله احساس میکند؛ در بسیاری از موارد، این گرفتگیها در طول شب رخ میدهند، اما همواره این گونه نیست. در شرایطی که آنها به طور معمول مضر نیستند، اما هنگامی انجام برخی فعالیتها مانند رانندگی میتوانند خطرآفرین باشند.
زمانی که فردی با شدت زیاد و یا به مدت طولانی ورزش میکند؛ ممکن است دچار گرفتگی عضلات شود. پس ورزش یکی دیگر از دلایلی است که در ابتلا به اسپاسم عضلات دخیل است. ورزش به دو دلیل باعث گرفتگی عضلات میشود:
۱-از آنجایی که در طول ورزش دائما در حال عرق کردن میباشید همین عرق کردن موجب اختلال در حفظ تعادل الکترولیتها میشود و همان طور که میدانید الکترولیت از جمله موادی در بدن است که نقش بسیار مهمی در انقباض عضلات دارد.
۲-از آنجایی که ورزش موجب خستگی عضلانی میشود؛ خستگی عضلانی میزان پیچ و گرفتگی در فیبرها را افزایش میدهد.
گرفتگی گرفتگی عضلات به دنبال کمبود مواد معدنیکمبود مواد معدنی همچون کلسیم، پتاسیم یا منیزیم در بدن، به مرور زمان موجب گرفتگی عضلات میشود. عموما چنین گرفتگیهایی در خانمهای باردار و افراد مسن بالای ۶۵ سال رخ میدهد.
با اینکه اصلیترین ماده معدنی مورد نیاز استخوانها کلسیم است. اما وجود کلسیم همچنین برای انعقادخون، انقباض عضلات و عملکرد خوب مغز نیز لازم است.
بدن ما حدود ۱ کیلوگرم کلسیم دارد که ۹۹ درصد آن در اسکلتمان تجمع یافته است.
منیزیم نقش مهمی در سلامت استخوانها و عضلات دارد. این ماده معدنی در کنترل هورمون پاراتیروئید نقش دارد و این هورمون هم باعث جذب هر چه بیشتر کلسیم از طریق استخوانها میشود.
پتاسیم در میوهها، سبزیجات، حبوبات، سبزیجات برگ سبز وجود دارد و در کنترل عملکرد عضلات و سلولهای عصبی نقش دارد. کمبود این ماده معدنی باعث ضعف و گرفتگی عضلانی میشود.
کم آبی یکی از مهمترین دلایل گرفتگی عضلاتهیدارته بودن بدن در پیشگیری از دردهای عضلانی بسیار مهم است. برای هیدراته کردن بدن پیشنهاد میشود روزانه ۸ لیوان آب به همراه میوههای تازه و سبزیجات استفاده نماید.
کمبود آب به واسطه چنین دلایلی موجب گرفتگی عضلات میشود:
۱-حدود هشتاد درصد مفاصل و عضلات بدن از آب تشکیل شده است. از این رو مسلما با کم شدن آن درد و گرفتگی شدیدی در آنها رخ میدهد.
۲-کاهش آب بدن باعث کاهش فشار و اکسیژن خون میشود که چنین عاملی خستگی و بی حالی شدیدی به دنبال دارد.
۳-تشنگی و کمبود آب سبب ارسال سیگنالهای غلطی به مغز میشود که همین عامل موجب میشود مغز فرمان درستی به عضلات ندهد.
استرس و فشار عصبیاسترس و اضطراب بیش از حد موجب وارد شدن فشار بیش از حد به عضلات و ماهیچهها شده و همین عامل خطر گرفتگی عضلات را افزایش میدهد.
همچنین زمانی که شما دچار استرس میشوید؛ سیستم عصبی بدن خود را برای رویارویی با یک خطر آماده میکند و همین عامل موجب میشود سیستم عصبی و ایمنی شما دچار بی نظم شده و قادر نباشد به درستی به فعالیت خود ادامه دهد؛ و از آنجایی که تکانههای عصبی بدن ما وظیفه کنترل عضلات را برعهده دارد؛ این امکان وجود دارد که دچار گرفتگی عضلات شوید.
البته برخی بیمارهای و اختلالات نیز هستند که موجب اسپاسم و انقباض غیرارادی در عضلات میشود که شامل:
بیماری ام اس یا مولتیپل اسکلروزیس
دیسروفی عضلانی
بیماری لوپوس
بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک
دیستونی
بیماری نورون حرکتی
استفاده از داروهای ضد افسردگی
سیگار کشیدن
نوشیدن کافئین بیش از حد
آسیب دیدن عضلات
کمبود منیزیم و تاثیر آن بر گرفتگی عضلات
کمبود منیزیم یکی از رایجترین دلایل گرفتگی عضلات اسپاسم و گرفتگی عضلات میتواند در هر عضلهای در بدن ایجاد شود. در حالی که بسیاری از اسپاسمهای عضلانی بی ضرر هستند، اما در صورت بی توجه بودن به این علائم ممکن است مشکلات متعددی برای بیمار بوجود آید.
از آنجایی که دردهای ناشی از گرفتگی عضلات بسیار دردناک هستند و میتواند فرد را از انجام فعالیتهای روزمره باز دارند از این رو باید به نوبهای از ابتلا به آن پیشگیری کرد. از جمله روشهای پیشگیری از گرفتگی عضلات شامل:
روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید. بسیاری از متخصصان معتقدند که کمبود آب بدن باعث گرفتگی عضلات میشود. نوشیدن مایعات برای افرادی که ورزش میکند فواید زیادی دارد.
کمبود سدیم و پتاسیم در بدن باعث ایجاد گرفتگی عضلات میشود شما میتوانید برای پیشگیری از ابتلا به چنین دردهایی مصرف این مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانید. همچنین مطالعات نشان داده است که مصرف منیزیم، زینک، ویتامین B، D و E میتواند احتمال گرفتگی عضلات را کمتر میکند.
قبل از ورزش کردن حتما بدن را گرم کنید و بعد از ورزش با انجام حرکات کششی بدن را سرد کنید.
داشتن برنامه ورزشی مناسب و منظم؛ با ورزش عضلات خود را تقویت کنید و خطر اسپاسم عضلانی تا حد زیادی را کاهش دهید.
به وضعیت بدنی خود در هنگام خوابیدن و نشستن بیشتر توجه کنید.
وزن بدن خود را در حالت تعادل حفظ کنید؛ اضافه وزن فشار و استرس وارده بر عضلات را تشدید میکند.
مصرف کافئین را کاهش دهید؛ زیرا همان طور که مشاهده کردید کافئین مانع از جذب برخی موادمغذی و الکترولیت میشود.