پخش زنده
امروز: -
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان پزشکی قانونی: برای پیشگیری و کاهش پروندههای مرتبط با قصور پزشکی، برنامههای آموزشی داریم و پزشکان را با جرایم قصور پزشکی آشنا میکنیم.
دکتر سیدامیرحسین مهدوی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: ارائه خدمات پزشکی در سطح جامعه آمار بسیار بالایی دارد و در حجم بسیار زیاد این اقدامات، احتمال ایجاد درصدی از خطا محتمل است و این خطای پزشکی که به بیماران آسیب وارد میکند به عنوان قصور پزشکی نامیده میشود.
وی پیشگیری از وقوع جرم را از سیاستهای اصلی قوه قضائیه و به تبع آن سازمان پزشکی قانونی خواند و گفت: ما در خصوص پیشگیری از جرایم و خطاهای پزشکی برنامههای مستمری داریم که در ذیل برنامه تحول قوه قضائیه هم بر آن تاکید ویژه شده است.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان پزشکی قانونی کشور افزود: پیشگیری از وقوع جرایم پزشکی در حیطه قصور پزشکی به صورت مستمر و دقیق در سازمان پزشکی قانونی انجام میشود و این سازمان، آموزش در این باره را در دو گروه طبقه بندی کرده است که یک گروه آموزش برای عموم پزشکان و کادر درمان است که تحت عنوان آموزههای قانون نامیده میشود و گروه دوم ویژه کسانی است که به عنوان کارشناس در پزشکی قانونی ابراز نظر میکنند.
آقای مهدوی گفت: آموزههای قانون عنوان کلی برنامههای آموزشی سازمان پزشکی قانونی برای کادر درمان، پزشکان عمومی و متخصصان در رشتههای مختلف است و در این آموزشها انواع قصور پزشکی، مواد قانونی مجازات اسلامی برای پزشکان محکوم به قصور پزشکی و مجازاتهای پیش بینی شده در قوانین نظام پزشکی آموزش داده میشود.
وی افزود: مباحثی همچون عواقب صدور گواهی خلاف واقع و انجام سقط جنائی از دیگر مواردی است که به پزشکان آموزش داده میشود تا متوجه شوند در صورت ارتکاب به این خطاها چه عواقب و مجازاتهایی برای آنها در نظر گرفته میشود.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه الزاماً بروز هر عارضهای در بیمار ناشی از خطای پزشک نیست، گفت: گاهی پزشک همه موازین علمی را رعایت میکند، اما عارضهای متوجه بیمار میشود و هدف از این آموزشها این است که پزشکان با قوانین و مقررات مربوط به مقابله و مواجهه با خطای پزشکی آشنا شوند و بتوانند با افزایش اطلاعات حقوقی و قضایی خود نوع خدمات شان به بیماران را به گونهای ارتقاء دهند که از ارتکاب قصور پزشکی پیشگیری شود.
آقای مهدوی افزود: گروه دومی که به آنها برنامههای آموزشی ارائه میشود مربوط به آن دسته از پزشکان متخصص، متبحر و متعهدی است که واجد حکم کارشناسی از طرف سازمان پزشکی قانونی هستند و این گروه از پزشکان در جلسات کمیسیونهای پزشکی قانونی در کنار متخصصان پزشکی قانونی به پروندههای شکایت بیماران و اولیاء دم علیه پزشکان متهم به ارتکاب قصور پزشکی شرکت میکنند.
وی گفت: یک پزشک متخصص متبحر علاوه بر این که باید درباره رشته تخصصی خود تبحر کافی داشته باشد، باید موازین حقوقی و قانونی را هم بداند لذا یک سری سرفصلهای آموزشی برای این گروه از پزشکان طراحی شده است که به شرط گذراندن این دورههای آموزشی مجازند در جلسات کمیسیونهای پزشکی به خطاهای پزشکان رسیدگی کنند.
معاون آموزشی و پژوهشی سازمان پزشکی قانونی کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مردم از چه طریق باید قصور پزشکان را پیگیری کنند؟ افزود:سازمان پزشکی قانونی به صورت مستقیم بر موضوع خطاهای پزشکی ورود نمیکند و حتی مردم هم مستقیم نمیتوانند به این سازمان شکایت کنند و اگر شکایت مردم درباره خطای پزشکی به مراجع قضایی ارسال شود، دادگاهها میتوانند از پزشکی قانونی نظر کارشناسی بخواهند.
آقای مهدوی گفت: قصور پزشکی تعریف خاصی دارد و اگر مثلاً یک بیمار بعد از مراجعه به پزشک دچار عوارضی شود تا رابطه علیت میان خطای پزشکی و ایجاد عارضه برقرار نشود در پزشکی قانونی محکومیتی برای پزشک صادر نخواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا اقدامات خارج از حیطه تخصصی برخی پزشکان نیز قصور پزشکی محسوب میشود؟ افزود: اگر پزشکی اقدامی کند که در حیطه تخصص اش نباشد، ولی آسیبی به بیمار وارد نشود جزو قصور پزشکی محسوب نمیشود، اما اگر پزشکی در خارج از حیطه تخصصی خود اقدامی را برای بیمار انجام داد که منجر به ایجاد عارضه در بیمار شد، به سبب تبحر نداشتن پزشک در آن اقدام خاص، پزشک مربوطه مرتکب قصور پزشکی شده است.