شهر فلینت (Flint) در فاصله ۱۰۶ کیلومتری شمال غرب «دیترویت» واقع در ایالت میشیگان آمریکا قرار دارد و بیشتر جمعیت آن را سیاهپوستان تشکیل میدهند؛ فلینت تا چند دهه پیش یکی از شهرهای پررونق آمریکا بود، اما هماکنون بر اثر سیاستهای اشتباه و طمعکارانه مقامات ایالتی با فاجعهای دستوپنجه نرم میکند که بسیاری آن را رسوایی ملی آمریکا میدانند.
در اوایل سال ۲۰۱۶ میلادی، رسانههای جهان خبری را مخابره کردند که موجب حیرت مردم آمریکا و دیگر نقاط جهان شد؛ باراک اوباما در پی تشدید بحران آلودگی آب در شهر «فلینت» ایالت میشیگان در این شهر وضعیت اضطراری اعلام کرد؛ اعلام شرایط فوقالعاده از سوی رئیسجمهور وقت آمریکا در حالی بود که این شهر بیش از دو سال بود که با بحران آلودگی آب دست و پنجه نرم میکرد؛ بحرانی که اکنون و پس از روشن شدن ابعاد ماجرا همه اذعان میکنند که جمعیت ۱۰۰ هزارنفری شهر فلینت قربانی اشتباهات و طمع مقامات ایالت میشیگان شدهاند.
در ماه آوریل سال ۲۰۱۴ مقامات شهر «فلینت» در ایالت میشیگان اعلام کردند در راستای کاهش هزینههای تأمین آب آشامیدنی شهر قصد دارند که منبع تأمین آب شهر را تغییر دهند؛ تقریباً ۵۰ سال بود که فلینت آب شیرین و بهداشتی را از دیترویت میخرید و میان مردم توزیع میکرد از این پس قرار شد که خرید آب از دریاچه هوران Huron دیترویت متوقف و به جای آن، آب لولهکشی مردم فلینت از رودخانه خود این شهر تأمین شود.
مقامات محلی شهر فلینت برای توجیه این اقدام خود استدلال کردند که با تغییر منبع تأمین آب شهر طی ۲۵ ساله آینده میتوان نزدیک ۲۰۰ میلیون دلار در هزینههای شهر صرفهجویی کرد.«آنا کلارک»، روزنامهنگاری که اخیرا نیز کتابی درباره بحران آب در فلینت نوشته میگوید: بحران آب فلینت باید زنگ هشداری برای مردم باشد تا توجه بسیار ویژهای به آب آشامیدنی مورد استفاده خود داشته باشند.
کلارک از سال ۲۰۱۴ اخبار مربوط به مسائل و مشکلات آب آشامیدنی را دنبال میکرده و از سال ۲۰۱۵ که در پی تغییر منابع آب آشامیدنی «بحران آب فلینت» آشکار شد این روزنامهنگار به یکی از مهمترین منابع خبری در زمینه این بحران و شکست دولتهای آمریکا در تضمین آب آشامیدنی سالم برای مردم این منطقه که اکثر آنان آفریقایی تبار هستند تبدیل شد.
کتاب کلارک با عنوان «شهر مسموم؛ آب فلینت و تراژدی شهری آمریکا» دستانی واقعی است از شکستها و بیمسئولیتیها. این روزنامهنگار در پاسخ به این سؤال که اگر رسانهها بحران آب فلینت را رسانهای نمیکردند آیا مقامات میشیگان هیچگونه اقدامی در این زمینه انجام میدادند، میگوید: توجه به رسانههای محلی و ملی درباره این بحران بسیار ضروری است، پیش از آشکار شدن این بحران و حتی پس از آن گفته مقامات و رسانهها تا حدودی یکی بود، مقامات دولتی میگفتند که این آب مشکلی ندارد و رسانهها نیز همین را میگفتند، در چنین وضعیتی چه باید کرد؟ ماه اکتبر سال ۲۰۱۵ مقامات اذعان کردند، که آب فلینت آلوده است و وصل شدن به منابع آبی دترویت نه به عنوان یک راه حل دائمی، اما بسیار ضروری است، در ژانویه سال ۲۰۱۶ این موضوع حالت انفجاری به خود گرفت و به هشتگ بحران آب فلینت (FlintWaterCrisis#) تبدیل شد.
آنا کلارک درباره بیتفاوتی مقامات آمریکا درباره این مسئله و اینکه مقامات چشم خود را به روی خطری که سلامتی افراد فقیر و رنگین پوست را تهدید میکند بستهاند میگوید: آنچه در فلینت رخ داد این بود که مردم این منطقه برای تصمیمگیری درباره موضوعی که به شدت زندگی آنان را تحت تأثیر قرار داد هیچگونه قدرت و حق انتخابی نداشتند، زمانی که منابع آب فلینت تغییر کرد نه تنها مردم این شهر از تمام ابزارهای موجود استفاده کردند تا نارضایتی خود را از این موضوع ابراز کنند بلکه رسانههای محلی نیز این موضوع را اعلام کردند، اما کافی نیود و کسانی که قدرت انجام کاری در این زمینه را داشتند به طور جد هیچ اقدامی نکردند.
بنا به گفته مقامات محلی در حدود ۴۰ درصد ساکنان این شهر زیر فقر هستند و بیش از ۱۵ درصد خانهها خالی از سکنه شدهاند، «کارن ویور» شهردار کنونی شهر در گفتگو با «نیویورک تایمز» میگوید که شهر ۱۰۰ هزار نفری فلینت حتی یک خواروبار فروشی ندارد و حالا نیز آب آشامیدنی تمیز نیز از این مردمان این شهر دریغ شده است.
در سال ۲۰۱۱ مقامات محلی شهر فلینت به صورت رسمی از لحاظ اقتصادی اعلام وضعیت اضطراری کرد و به همین دلیل مقامات ایالتی تصمیم به کنترل بودجه این شهر گرفتند؛ براین اساس در زمان بحران آب تمام تصمیمات از سوی مقامات ایالتی اتخاذ شده و شورای شهر یا شهرداری فلینت در این زمینه نقشی نداشتهاند.
دکتر مونا هانا آتیشا، متخصص اطفال اولین کسی بود که بیماریهای روز افزون پوست و مو در میان کودکان این شهر را به آب لوله کشی فیلینت نسبت داد. در آزمایش خون کودکان شهر، مشخص شد که کودکان این شهر به سرب و مس آلوده شده اند. در واقع، همه مردم شهر آلوده شده بودند. با انتشار خبر آلودگی آب شهر فیلینت، روزنامه واشنگتن پست فاش کرد که در سال ۲۰۱۱ تحقیقی درباره رودخانه فیلینت انجام شده بود و در آن آمده بود که اگر روزی قرار باشد از آب این رودخانه استفاده شود، باید عامل ضدخورندگی به آب اضافه شود. اما شرکتهای عامل میدانستند که این اقدام، روزانه برای آنها صد دلار هزینه دارد و برای همین از این پژوهش چشم پوشی کردند.
بعد از افشای این فاجعه، مقامات ایالتی اعلام کردند که دکتر مونا دچار اختلالات روانی است، اما در نهایت با ورود تیمهای تحقیقاتی متعدد، حقانیت دکتر مونا فاش شد. پس از آن بود که تظاهرات و اعتراضهای گستردهای در سراسر شهر برگزار شد و مردم پلاکاردهایی با عنوان آب آشامیدنی حق مسلم ماست با خود حمل میکردند. کارن ویور، شهردار شهر فلینت زمانی گفته بود، هیچ وقت در تصورم هم نمیگنجید که زمانی برای نوشیدن آب تمیز و مقرون به صرفه مجبور به التماس و گریه کردن در برابر مقامات محلی باشم.
به مدت ۱۸ ماه مقامات آمریکایی اصرار داشتند که آب فلینت استانداردهای فدرال را تأمین میکند و برخی گزارشها حاکی از آن است که مقامات شواهد موجود مبنی بر آلوده بودن آب فلینت را مخفی میکردند و اطلاعات ارائه شده درباره وضعیت آب شهر فلینت را دستکاری میکردند تا نشان دهند سرب موجود در آب فلینت کمتر از میانگین حد مجاز میزان سرب در آب (۱۵ بخش در میلیارد) است.
آنا کلارک در بخش دیگری از مصاحبه خود در پاسخ به این سؤال که آیا (بحران) فلینتهای بیشتری در آینده وجود خواهند داشت گفت: بحران آب فلینت باید پیام هشداری برای مردم باشد تا نگاه بسیار دقیقی به سیستم آب آشامیدنی خود داشته باشند.
۸ ایالت آمریکا که در معرض خشکسالی و کمبود آب
هشت ایالت وجود دارند که از مشکل کم آبی رنج میبرند و در اینجا به توضیح کوتاهی پیرامون هر کدام از آنها خواهیم پرداخت:
کارولینای جنوبی
خشکسالی جدی: ۲۶.۷ درصد
خشکسالی شدید: ۰ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۰ درصد
بیش از یک چهارم زمینها در ایالت کارولینای جنوبی به خشکسالی جدی دچار شده اند، و نزدیک به ۲/۸ میلیون نفر در این ایالت در این مناطق زندگی میکنند. اوایل تابستان امسال، دولت محلی چندین بخش ایالتی از جمله بخش یورک و بخش لَنکِستِر را تشویق به پیروی از سیاستهای جیره بندی آب نمود. پیامدهای آب و هوای خشک در این ایالت صرفاً محدود به داخل مرزهای آن نخواهد شد. کشاورزی بخش مهمی از اقتصاد کارولینای جنوبی را تشکیل میدهد و "خشکسالی جدی" به محصولات کشاورزی و مراتع دامی ضررهای هنگفتی وارد مینماید. لازم به ذکر است که تنها باریکهای از سرزمینهای میانی این ایالت با شدیدترین نوع خشکسالیها دست و پنجه نرم میکند و بخش اعظمی از سرزمینهای آن یا تحت خشکسالی نسبتاً ملایم قرار گرفته اند و یا به صورت غیر طبیعیای خشک میباشند. خط نقرهای رنگی که در امتداد ساحل و در غربیترین نیمهی "بخش ایالتی اقیانوس" گسترش یافته است*، از گزند خشکسالی در امان مانده است.
یوتاخشکسالی جدی: ۲۶/۸ درصد
خشکسالی شدید: ۰ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۰ درصد
در سه سال گذشته، تعداد زیادی از نواحی ایالت یوتا، خشکیهای نامعمول و یا حتی "خشکسالیهای شدید" را تجربه کرده اند. بارشهای سنگین ماه آگوست، میزان آب مورد نیاز در مخازن طبیعی را برای فصلهای پاییز و زمستان افزایش داد و از شدت تاثیرات خشکسالی در این ایالت کاست. با این حال، خشکسالی همچنان ۲۶/۸ درصد از مناطق ایالت یوتا را در سیطرهی خود داشته و پیش بینی شده که بر زندگی حدود ۲/۶ میلیون نفر از ساکنین این ایالت تاثیرات منفی گذاشته است. در خشکسالی جدی که احتمال خسارت به محصولات کشاورزی و مراتع دامداری افزایش مییابد، کشاورزان به طور ویژهای آسیب پذیر میشوند. صنعت کشاورزی که حدود ۱۴ درصد از اقتصاد این ایالت را تشکیل داده است، به شدت به منابع آبی وابسته است و بالغ بر ۸۲ درصد از مصرف آب ایالت را به خود اختصاص داده است. بارشهای اوایل بهار امسال تنها ۴۷ درصد از متوسط بارش سالانه را تامین نمود و به همین دلیل سازمان ملی کشاورزی آمریکا (USAD)، هفت بخش از ایالت یوتا را به لیست "نواحی طبیعی که شرایط فاجعه آمیزی دارند" اضافه نمود. کشاورزان بخشهای یاد شده جهت دریافت وامهای کم بهرهی اضطراری، واجد شرایط تشخیص داده شدند. همزمان، نهاد قانون گذار در ایالت یوتا، از تخصیص بودجهی ۸ میلیون دلاری برای بازسازی دریاچهی Powell Pipeline خبر داد که در واقع به این ایالت کمک میکند تا بتواند با استفاده از انتقال آب از یک سد در ایالت آریزونا به مخازن آبی در این ایالت، به مقابله با خشکسالیهای پیش رو بپردازد.
مونتاناخشکسالی جدی: ۱۰/۱ درصد
خشکسالی شدید: ۱۸/۸ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۰ درصد
بیش از یک چهارم از نواحی ایالت مونتانا هم اکنون یا با خشکسالی جدی دست به گریبان هستند و یا از خشکسالی شدید رنج میبرند. در اواسط ماه جولای، وزیر کشاورزی ایالات متحده، تام ویسلاک به استیو بولاک، فرماندار ایالت مونتانا اعلام کرد که ۱۵ بخش این ایالت به دلیل خشکسالیهای موجود، در فهرست "نواحی طبیعی با شرایط فاجعه آمیز" گنجانده شده اند. یک سوم از سرزمینهای غرب ایالت مونتانا، در بدترین و شدیدترین شرایط آب و هوایی گرفتار شده اند، ولی با این حال، خشکسالی بر نیمی از جمعیت یک میلیون نفری این ایالت نیز تاثیر گذاشته است. در شهر بوت (Butte)، محدودیتهایی در استفاده و مصرف آب وضع شده است. افرادی که قصد دارند، باغچهها و چمنزارهای کوچک منازلشان را آبیاری کنند باید این کار را در روزهای مشخص و در ساعاتی غیر از ۱۰ صبح الی ۶ بعد از ظهر انجام دهند. خاطیان جریمه شده و انشعاب آب آنها قطع میشود. تقریبا یک دهه قبل، اداره ملی کشاورزی ایالات متحده سامانهی آنلاین خرید و فروش علوفه و یونجه را راه اندازی کرد. این سرویس که هنوز هم در حال فعالیت میباشد، کمکهایی را به دامدارانی که مزارع علوفهی خود را به دلیل آتش سوزیهای ناشی از خشکسالی از دست داده اند، ارائه میکند.
آیداهوخشکسالی جدی: ۱۸/۸ درصد
خشکسالی شدید: ۲۹/۳ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۰ درصد
نزدیک به ۵۰ درصد از مناطق ایالت آیداهو هم اکنون در خشکسالی جدی و یا خشکسالی شدید به سر میبرند. سرزمینهای واقع در مرزهای غربی ایالت که تمامی بخشهای دماغه ی ایالت را در برگرفته و از بالای "بخش آیداهو" آغاز و تا "بخش باندِری" ادامه مییابد، بدترین شرایط آب و هوایی حاصل از خشکسالی را پشت سر میگذارند. نزدیک به ۱/۵ میلیون از ساکنان ایالت با خشکسالی دست و پنجه نرم میکنند. خشکسالیها باعث ایجاد آب و هوای خشک میشوند که این آب و هوا به نوبهی خود باعث افزایش احتمال وقوع آتش سوزیهای بزرگ میشود. در حال حاضر، آتش سوزیهای وسیعی در نواحی مرکزی-غربی و شمال شرقی ایالت آیداهو رخ داده * که باعث شده شهروندان منازل خود را تخلیه نموده و بالغ بر ۱۰۰۰ آتش نشان جهت مقابله با آن به کار گرفته شوند. خشکسالی آیداهو بخشی از یک الگوی ملی به مراتب بزرگتر بوده که سرزمینهای غربی ایالات متحده را در بر میگیرد. ایالت آیداهو از سال ۲۰۱۲ هر ساله خشکسالیهای جدی و یا شدید را تجربه میکند. سال گذشته، دپارتمان کشاورزی این ایالت، "کار گروه مبارزه با خشکسالی مراتع" را مجددا احیا نمود تا بتواند کمکهایی که توسط بنیادهای فدرالی و ایالتی انجام گرفته را به دست کشاورزان آسیب دیده از خشکسالی برساند.
نواداخشکسالی جدی: ۳۸/۶ درصد
خشکسالی شدید: ۲۱/۶ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۱۵/۹ درصد
ایالت نوادا که به دو منطقهی خشک و نیمه خشک تقسیم میشود، خشکترین آب و هوا را نسبت هر ایالت دیگری در آمریکا داراست. به دلیل آب و هوای خشک این ایالت، قوانینی وضع شده اند که کاشتن سبزه و چمنزار را در حیاط جلویی منازل برای صاحبان خانههای جدید ممنوع اعلام کرده و در عین حال مشوقهایی را برای آنها در نظر گرفته تا باغچهها و زمینهای چمنزار کوچک موجود در منازل شان را جمع آوری کنند. * با این اوصاف، این تابستان خشکتر از سالهای قبل بوده است و بیش از ۷۶ درصد از نواحی نوادا هم اکنون در وضعیت خشکسالی جدی و یا خشکسالی بی سابقه به سر میبرند. نزدیک ۲/۶ میلیون از ساکنان نوادا در مناطق درگیر با خشکسالی زندگی میکنند. سلسله کوههای "سیرا نوادا" و دریاچهی "لِیک مید" منابع آبی مورد نیاز ایالت نوادا و تعدادی زیادی از دیگر مناطق را تشکیل میدهند. آب ذخیره شده در این دو منبع در مقایسه با مقادیر ثبت شده در گذشته، ناچیز و اندک میباشد. میزان آبی که از ذوب شدن برفها در رشته کوههای سیرا نوادا به دست میآید نیز به دلیل وجود زمستانهای نه چندان سرد، اندک بوده و سطح آبهای دریاچهی لِیک مید پس از این که خشکسالیهای منطقهای شروع شده است، با شیب ثابتی در حال کاهش یافتن میباشد.
کالیفرنیاخشکسالی جدی: ۲۱/۳ درصد
خشکسالی شدید: ۲۵/۱ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۴۶ درصد
بیش از ۹۲ درصد از مناطق ایالت کالیفرنیا هم اکنون درگیر خشکسالی جدی و یا بی سابقه هستند. حدود ۴۶ درصد از نواحی در این ایالت، خشکسالی بی سابقه را تجربه کرده اند که بدترین سطح خشکسالی ممکن تا به حال بوده و بالاترین میزان گستردگی یک پدیده در سطح کشور به شمار میآید. در مقابل، تنها ۳ درصد از جمعیت آمریکا در شرایط خشکسالی بی سابقه به سر میبرند و تنها یک ایالت دیگر یعنی نوادا، درگیر این نوع از خشکسالی در این سطح میباشد.
بحران کنونی آب در کالیفرنیا در میانهی چهارمین سال متوالی اش میباشد. در تابستان سال ۲۰۱۴، تمام ایالت به مدت دو ماه متوالی، درگیر خشکسالی جدی و خشکسالی بی سابقه بود. بیش از ۳۶/۶ میلیون نفر از ساکنان کالیفرنیا در مناطق درگیر با خشکسالی زندگی میکنند، که این رقم بالاترین تعداد شهروندانی میباشد که در چنین شرایطی زندگی میکنند. با این وجود، با گسترش یافتن تاثیرات این خشکسالی به بیرون از مرزهای ایالت، تعداد افرادی که در آمریکا و در سطح کشور درگیر خشکسالی کالیفرنیا میباشند ممکن است بسیار بیشتر از این اعداد شود. کشاورزی بیشترین سهم از مصرف آب را در حالی به خود اختصاص داده که این ایالت بخش عمدهای از غذای کشور یعنی بیش از دو سوم میوه و مرکبات مصرفی را تامین میکند. خشکسالی بی سابقهی کنونی که بیش از نیمی از ایالت را درنوردیده است میتواند منجر به ایجاد خسارتهای گسترده به محصولات کشاورزی و مراتع گردد.
واشنگتن
خشکسالی جدی: ۳۲ درصد
خشکسالی شدید: ۶۸ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۰ درصد
تمام مناطق در ایالت واشنگتن از خشکسالی جدی و یا خشکسالی شدید رنج میبرند. منابع طبیعی ایالت نیز با محدودیت مواجه هستند. در ماه جولای "دپارتمان صید آبزیان و حیات وحش" ماهیگیری را در بیش از ۶۰ رودخانه و نهر در سرتاسر ایالت ممنوع اعلام کرد تا از محیط زندگی حیوانات و گونههای جانوری که قبلاً به دلیل پایین بودن میزان آب رودخانهها و نهرها در خطر بوده محافظت کند. بزرگترین شهر واشنگتن یعنی سیاتل به خاطر آب و هوای بارانی اش معروف است. با این وجود، این شهر نیز در حال حاضر و بعد از سپری کردن چهار ماه متوالی که از فصل بهار تا تابستان به طول انجامید و میزان بارشها پایینتر از حد متوسط بود، خشکسالی جدی را تجربه کرده و میکند. در آن سوی دیگر ایالت، شهر اسپوکان، دومین شهر بزرگ ایالت واشنگتن شرایط بدتری را از سر میگذراند.
اورگانخشکسالی جدی: ۳۲/۷ درصد
خشکسالی شدید: ۶۷/۳ درصد
خشکسالی بی سابقه: ۰ درصد
تمام ایالت اورگان هم اکنون درگیر خشکسالی جدی و خشکسالی شدید بوده که این امر باعث شده این ایالت لقب خشکترین ایالت کشور را از آنِ خود کند. ۶۷/۳ درصد از زمینهای این ایالت درگیر خشکسالی شدید هستند و جایگاه دوم را ازحیث گستردگی یک پدیده در سطح کشوری از آن خود کردهاند. اورگان نیز مانند بسیاری از نواحی غربی ایالات متحده، به ذوب شدن برفها جهت تامین منابع آبی خود، متکی میباشد. امسال به دلیل بارش کمِ برف، حجم برف انباشتها از سالهای دیگر کمتر میباشند. در نتیجه، ذوب شدن سالانهی برفها که به پر شدن منابع آبی ایالت کمک میکرد، به کمتر از حد متوسط خود رسیده است. بسیاری از شهرها در سرتاسر این ایالت از شهروندان خود خواسته اند که مصرف آب را به حداقل ممکن برسانند. ونکوور که یکی از بزرگترین شهرهای کشور کانادا به حساب میآید و درشمال مرزهای ایالت واشنگتن قرار گرفته نیز به خشکسالی مشابهی مبتلا شده است. این شهر ساحلی که در استان بریتیش کلمبیا قرار گرفته است، محدودیتهای سختگیرانهای را بر شهروندانش اعمال نموده و آنها را از آبیاری باغچهی منازل، پر کردن مجدد استخرها و یا شستن خودروها بر حذر داشته است.