پخش زنده
امروز: -
سخنگوی دولت گفت: این حقیقتی انکارناپذیر است که عدهای همواره واقعیتهای تحریم را نادیده گرفته اند در حالی که تحریمهای ظالمانه اساس نظام اقتصادی جامعه را به هم ریخت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقای ربیعی در نشست خبری امروز خود در خصوص وضعیت بازار مرغ گفت:
نمیخواهم سهم تلاش بیشتر برای رفع نارساییهای نظارتی را انکار کنم، اما تحریمها تهدیدی علیه نظم اقتصادی جامعه بوده و این انکار ناپذیر است.
وی افزود: آن روز که برای خرید نهادهها با همه تلاش بانک مرکزی قرار شده بود از ارزهایی که در سایر کشورها بود استفاده کنیم و وقتی آقای منوچین (وزیر خزانه داری سابق آمریکا) با تک تک شرکتها تماس میگرفتند و فشار وارد میآوردند. آثار خود را بر یک فرآیند تولید گذاشت، تولید مرغ یک فرآیند و یک زنجیره است حدود ۷۰ درصد وابسته به ارز است از تخم مرغ تا مرغ اجداد تا نهادهها و دارو یک زنجیره هست.
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که اخیرا با استناد به بخشی از صحبتهای شما، معاون اول، رئیس بانک مرکزی و یکی از وزرای سابق این مساله که اگر دولتهای یازدهم و دوازدهم نبودند کشور دچار مشکلات بیشتر و بنیادی تری میشد دستمایه حمله و تمسخر دولت قرار گرفت. شما این واکنش را چگونه تفسیر میکنید؟ گفت:
متاسفانه گرفتن تصویر گزینشی از یک روند و اظهارات دلبخواه و القایی یک سنت تخریبی علیه دولت شده است. به یاد دارم وقتی من در خصوص اثر روانی برخی اظهارات نسنجیده در زمان بررسی بودجه صحبت کردم با همین شیوه انتخاب گزینشی بخشی از جملات آن را دستخوش تحلیل و تمسخر قرار دادند.
وی افزود: واکنشهای اخیر هم از همین دست است. فراموش نکرده ایم که جریانی قبل از دولت یازدهم قطعنامههای سازمان ملل را «کاغذ پاره» خواندند و با تمسخر گفتند که «تحریم دیگر چیست؟» اگر اداره کشور با همان نگاه ادامه پیدا میکرد قطعا مردم و جامعه در ذیل قطعنامه فصل هفتم منشور ملل متحد دچار بحرانهای عظیمی میشد که برنامه نفت در برابر غذا یکی از آنها بود. این یک واقعیت است که اگر نگاه جدیدی بر حکمرانی در کشور ایجاد نمیشد امروز مشکلات بسیار گستردهتر و ابعاد متفاوت تری داشت، ولی عدهای هنوز هم این واقعیت را انکار میکنند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: متاسفانه عدهای با کلمات به ظاهر انقلابی راهی را میروند که حق ایران از اقتصاد جهانی را تضییع میکنند. انقلابی بودن به معنای حفاظت از زندگی مردم است و یک فرد انقلابی در حالیکه نباید در برابر زورگوییهای جهانی مرعوب شود نباید با بی مبالاتی در برابر نظام نابرابر جهانی کشور و مردم را به ورطه تحریم و انزوا سوق دهد.
وی افزود:حتی با خروج آمریکا از برجام و سختترین تحریمها با حفظ برجام مانع از همسویی جامعه جهانی با آمریکا شدیم و شکستهای آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل و دادگاه لاهه موید انزوای این کشور در برابر ابتکارها و سیاست خارجی دولت بود.
اقای ربیعی گفت:البته نادیده نگیریم که تحریمهای آمریکا چه مشکلاتی را برای مردم و معیشت ایجاد کرد. در همین مورد اخیر نابسامانیها نگاه کنید ریچارد نفیو که از او به عنوان معمار تحریمها علیه ایران نام برده میشود در کتاب هنر تحریمها میگوید: «برنامه تحریمهای آمریکا نتایج دیده نشده و حاشیهای نیز به وجود آورد. برای مثال گرانی مرغ از این دست مسائل بود. آمریکا هیچ تحریمی علیه واردات مرغ ایران وضع نکرده بود، اما قیمت مرغ بالا رفت.» این عین جملات کتاب هست.
وی افزود: این طبیعی است، زیرا بیش از ۶۵ درصد قیمت تمام شده مرغ خوراک دام و سایر اقلام است که از خارج وارد میشود. فراموش نکرده ایم که پمپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا گفته بود اگر مردم ایران بخواهند غذا بخورند باید به خواستههای آمریکا تن بدهند. عدهای علاقمندند نقش تحریمها در بحرانهای اقتصادی و برهم خوردن نظم بازار را نادیده بگیرند و همه مشکلات را به ناکارآمدی و بی کفایتی مرتبط کنند.
سخنگوی دولت گفت: انواع تحریمها و فشارها به درآمدارزی و تجارت و مبادلات بانکی بین المللی در ۳ سال گذشته میتوانست اقتصاد هر کشوری را متلاشی واز پا دربیاورد. برای مقایسه آنچه بر اقتصاد ایران رفته شما کافی است درآمدهای ارزی سال گذشته را با قبل از دولت یازدهم مقایسه کنید.
وی یادآور شد: در سال ۹۰ درآمد ارزی حاصل از فروش نفت کشور ۱۰۰ میلیارد دلار بود، اما در سال ۹۹ و با اعمال جنگ اقتصادی آمریکا این درآمد ارزی به ۱۰ میلیارد دلار کاهش یافت و آنچه به دولت رسید کمتر از ۵ میلیارد دلار بود. در مقایسه با سال ۹۰ واقعا تلاش و اهتمام مدیریتی قابل دفاع معجزه اتفاق افتاد و با صبوری ملت به مرحلهای از تاب آوری رسیدیم که اقتصاد کشور دچار فروپاشی نشد.
سخنگوی دولت گفت: با این حال دولت هرگز به دوگانه سازی میان گرفتن حق مردم از جامعه جهانی در قالب اقداماتی مثل برجام و تلاش برای رفع تحریمها و از سویی افزایش تولید و ساختن ایران با گسترش زیرساختها روی نیاورد. ما در سال ۹۹ از رکود خارج شدیم و بیش از ۲ درصد رشد را با داشتن تحریم و فشار آنها بر اقتصاد بدست آوردیم.
وی اضافه کرد: من یقین دارم که همه کسانی که درکی همه جانبه از رشد اقتصادی و توسعه مداوم دارند نیک میدانند باید همراه با افزایش توان در داخل در بازارهای جهانی حضوری موثر داشت و تبادل مالی انجام داد. اگر کسی این واقعیت را متوجه نشده باشد در بنیادیترین مفاهیم و نظریههای اداره جامعه دچار مشکل است. اتفاقا مقایسههای مورد اشاره در سوال شما در حقیقت مقایسه مدیریت دولت در شرایط تحریم با کرونا با تفکراتی است که بدیهیترین واقعیتهای اجرایی جهان امروز را انکار میکنند.
سخنگوی دولت همچنین در خصوص اظهارات راب مالی که گفته برای اینکه ایران به تعهداتش عمل کند، آمریکا باید تحریمهایی را که نقض برجام هستند لغو کند گفت: ما از این اظهارات استقبال میکنیم. فعلاً نمیتوانم جزییات بیشتری را در میان بگذارم، اما مشتاقانه منتظر عملی شدن این رویکرد سازنده هستیم و امیدواریم در پایان مذاکراتی که در وین جریان دارد، به نمای روشن تری از جدیت و صداقت در اجرای تعهدات برسیم.