در یادداشتی بررسی شد؛
وعده پوچ بایدن درباره مهاجران؛ از حرف تا عمل؟
جو بایدن در حالی پشت سر هم فرمان های مهاجرتی را امضا می کند که به رغم وعده های داده شده در زمان انتخابات، از زمان شروع به کار دولتش، صدها مهاجر از خاک آمریکا اخراج شده اند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سيما؛ در دوران ریاستجمهوری ترامپ، سیاستهای سختگیرانه برای پناهجویان بسیار شدت داشت و اخبار زیادی از بازداشت کودکان مهاجر و قرار دادن آنها در شرایط نامناسب منتشر میشد. رئیسجمهور پیشین آمریکا مخالف سرسخت ورود مهاجران به کشورش طی چهار سال گذشته بود. وی ایده ساخت دیوار مرزی در جنوب ایالات متحده را در سال ۲۰۱۷ اجرایی کرد تا مانع از ورود مهاجران مکزیکی و دیگر کشورهای آمریکای لاتین شود.
علیرغم آنکه «جو بایدن» به محض ورود به کاخ سفید، کار خود را با لغو سیاستهای مهاجرتی ترامپ آغاز کرد، اما هنوز اقدام ملموسی در این زمینه صورت نگرفته است. همچنین بر خلاف وعدههای دولت بایدن برای کاستن از سختگیریها علیه مهاجران بیش از ۷۰۰ کودک مهاجر بدون همراه در بازداشت گشت مرزی آمریکا قرار دارند.
بایدن و وعدههایش برای کاستن سختگیریها علیه مهاجران
جو بایدن نیز مانند بسیاری از دموکراتها منتقد تصمیم سال ۲۰۱۸ دونالد ترامپ مبنی بر جدا کردن کودکان مهاجر غیرقانونی از والدینشان - و اعمال سختگیرانه سیاستهای مهاجرتی توسط رئیسجمهوری سابق به طور کلی - بود. بایدن در فرمان اجرایی خود که به منظور لغو سیاست بازگرداندن کودکان بیسرپرست و بازبینی فرایندهای مهاجرتی دولت فدرال صادر شد گفته بود "حفظ امنیت مرزهایمان نیازمند نادیده گرفتن انسانیت کسانی که میخواهند از آنها عبور کنند نیست. "
اما چنین تحولاتی با پیچیدگیهایی نیز همراه است. مهاجرانی که از آمریکای مرکزی عزم مهاجرت کردهاند به خبرگزاری بیبیسی گفتهاند که دلیلشان برای رفتن این است که فکر میکنند دولت بایدن ورود غیرقانونی آنها را خواهد بخشید؛ و تلاشهای رئیسجمهور نیز برای منصرف کردن آنها تا این لحظه تاثیر قابل ملاحظهای نداشته است.
جن ساکی در عین حال خیلی واضح ترامپ را مسئول وضع فعلی معرفی کرد، "دولت پیشین آمریکا سامانهای ویران و ناتوان برای ما به ارث گذاشت، و مثل هر مشکل دیگری، ما هر کاری از دستمان ساخته باشد برای حل بحران انجام خواهیم داد. برای همین روی یافتن راهحل تمرکز کردهایم، تمرکز بایدن روی تسریع روند وقایع فعلی در مرز در تمامی مراحل امور است. "
مقصر جلوه دادن نفر قبلی برای مشکلات فعلی سابقه مدیدی در سیاست دارد - و البته تاریخ مصرف آن هم نسبتا محدود است. اگر وضعیت در مرز بهبود پیدا نکند، "مشکل بزرگ" کاملا به گردن دولت بایدن خواهد افتاد.
بحران مرزی آمریکا و تشدید اختلافات دموکراتها و جمهوریخواهان
در حالی که جمهوریخواهان کنگره آمریکا به شدت به دولت بایدن به خاطر رشد فزاینده مهاجران در مرز مکزیک حمله کردهاند، دموکراتها نیز در مقابل از سابقه جمهوریخواهان در امور مهاجرت و مخالفت آنها با برنامه کمک کرونایی انتقاد کردند.
«کوین مک کارتی» رهبر اقلیت مجلس نمایندگان که به همراه دهها نماینده دیگر جمهوریخواه از تاسیسات مرزی در شهر ال پاسو در تگزاس بازدید کرده، از عملکرد دولت بایدن و رشد چشمگیر مهاجران در مرز آمریکا و مکزیک انتقاد کرده و نسبت به خطرات امنیتی و سلامتی احتمالی علیه ایالات متحده هشدار داده است.
تلاشهای بایدن برای بازنگری در سیاستهای مهاجرتی دولت ترامپ موجب هجوم تعداد زیادی از مهاجران آمریکای لاتین به مرز مکزیک شده است. وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا اعلام کرده است که هفته گذشته بیش از ۸۸۰۰ کودک مهاجر بدون همراه در مراکز نگهداری در مرز آمریکا و مکزیک بازداشت شدهاند. جمهوریخواهان مجلس نمایندگان و مجلس سنا بر این باورند که دولت بایدن عامل اصلی رشد فزاینده تعداد مهاجران در مرزهای این کشور است.
از سوی دیگر «ورونیکا اسکوبار» نماینده دموکرات گفت: مک کارتی و همکارانش از مسائل مرزی به عنوان یک بهانه سیاسی استفاده میکنند تا یک پیام منسوخ درباره خطر مهاجران را انتشار دهند. اقدامات جمهوریخواهان موجب افزایش مهاجر هراسی در جامعه آمریکا خواهد شد.
«نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز پیش از این در مصاحبه با شبکه ایبیسی گفت: دولت بایدن یک سیستم درهم شکسته در مرز به ارث برده است. اظهارات پلوسی در حالی است که تعداد کودکان مهاجر بدون همراه در مرزهای آمریکا طی هفتههای اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است. وی در ادامه افزود: چیزی که این دولت به ارث برده است، یک سیستم درهم شکسته در مرز است و آنها در حال تلاش برای اصلاح سیاستهای مهاجرتی هستند به طوری که به نفع کودکان باشد. عبور کودکان بدون همراه از مرز، یک چالش انسانی برای همه ما به شمار میرود.
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه آمریکایی در مصاحبهای با شبکه «فاکس نیوز» در اظهاراتی انتقادی از سیاست مهاجرتی دولت بایدن، گفت که این سیاست میتواند جنبههای منفی زیادی برای آمریکا داشته باشد که از جمله آن احتمال بحران امنیت ملی است. گراهام مدعی شد کاهش کنترل مرزی ممکن است در نهایت مورد سوءاستفاده نه تنها مهاجران بلکه تروریستهایی که به دنبال آسیب زدن به این کشور هستند، قرار بگیرد. گراهام همچنین گفت: حرف اینطور پیچیده که سیاستهای دولت بایدن جای سیاستهای ترامپ را میگیرد و اگر پایت به آمریکا برسد، دیگر خروجی در کار نیست.
در حال حاضر سیاستهای مهاجرتی دولت بایدن که از سوی وزارت امنیت داخلی آمریکا اجرا میشوند، به یکی از اصلیترین محورهای انتقاد از وی تبدیل شدهاند. تلاش بایدن برای کاهش ممانعت از ورود پناهجویان از مرزهای جنوبی و تغییر سیاستهای مهاجرتی دولت قبلی آمریکا، موجب به راه افتادن سیل ورود مهاجرات شده و بحرانی گسترده را بهدنبال داشته است.
تعدادی از سناتورهای جمهوریخواه تصاویر تکاندهندهای از مهاجران و کودکانی که در مراکز پر ازدحام مرزی به سر میبرند، منتشر کردند و بایدن را به دلیل آنچه بحران مرزی خودساخته وی خواندند، مورد انتقاد شدید قرار دادند.
اسکان ۴ هزار مهاجر غیرقانونی در بازداشتگاهی با ظرفیت ۲۵۰ نفردر همین حال، هیأتی متشکل از ۱۹ نفر به ریاست «تد کروز» و «جان کورنین» سناتور تگزاس از یکی از مراکز مرزی در شهر «دانا» بازدید کردند. کروز به خبرنگاران گفت این مرکز برای ۲۵۰ نفر طراحی شده، در حالی که حدود چهار هزار نفر در آن هستند. بر اساس این گزارش، اداره گمرک و حفاظت مرزی آمریکا با ۱۰۰ هزار مهاجر در ماه فوریه مواجه شد. در همین حال بیش از ۱۶ هزار کودک مهاجر در بازداشت ماموران کنترل مرزی و وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده هستند.
اخیراً و در پی جنجالهای هفتههای اخیر در خصوص بازداشت طولانیمدت کودکان پناهجوی بدون همراه در مرز آمریکا، پنتاگون با درخواست انتقال کودکان پناهجوی بدون همراه که در مرز آمریکا بازداشت شدهاند، به دو پایگاه نظامی در تگزاس موافقت کرد.
در پی دیدار سناتورها از مراکز نگهداری پناهجویان، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا که سیاستهای ضد مهاجرتی او نیز به شکلی دیگر به بحران انسانی در این کشور تبدیل شده بود، اعلام کرده احتمالاً به زودی به مرزهای جنوبی سر خواهد زد.
خبرگزاری رویترز اخیراً گزارش داد نیروهای مرزبانی آمریکا در ماه فوریه نزدیک به یکصد هزار مهاجر را در مرز مکزیک و آمریکا بازداشت کردند. رویترز افزود این رقم بالاترین رقم بازداشت مهاجران در ماه فوریه از سال ۲۰۰۶ به این سو به شمار میرود. این رسانه انگلیسی نوشته این ارقام که قبلاً گزارش نشدهاند نشاندهنده موج گسترده ورود مهاجران به مرز جنوب غربی آمریکا در شرایطی است که انتظار میرود بایدن برخی از سیاستهای سختگیرانه ترامپ علیه مهاجران را کنار بگذارد.
نقض حقوق مهاجران و پناهندگان در آمریکا
در همه محصولات فرهنگی تبلیغ کننده ارزشهای آمریکایی در قرن بیستم، کشور پهناور ایالات متحده، سرزمینی رویایی با فرصتهای زیادی برای ستاره شدن نشان داده میشد. افرادی از طبقات مختلف اجتماعی برای دستیابی به آرزوهای خود به این سرزمین سفر کردند تا رویاهای خود را محقق کنند. اما با ورود به این سرزمین، شرایط دیگری در انتظار آنها است. شرایط برای مهاجرت و پناهندگی بویژه در قرن بیست و یکم به قدری سخت شد که به تدریج تعداد مهاجران غیرقانونی و آوارگان در این کشور افزایش یافت.
بسیاری از مهاجران در آمریکا بویژه پناهجویان با رفتارهای غیرانسانی مواجه میشوند. براساس کنوانسیونهای حقوق بشری، هیچ کس نباید در معرض رفتاری اهانت آمیز یا وحشیانه قرار گیرد. اما مهاجران به آمریکا به صورت سازمان یافته و نهادینه شده روزمره با این رفتار مواجه هستند. جرام اکثر این افراد، مهاجر بودن است.
براساس گزارش ۲۰۲۰ سازمان عفو بین الملل، دولت آمریکا در سال ۲۰۱۹ تدابیر سختگیرانهای علیه مهاجران کشورهای مسلمان و آمریکای لاتین اتخاذ کرده است. براساس این گزارش صدور فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکایی مبنی بر ممانعت از ورود مهاجران شش کشور عمدتا مسلمان و کاهش تعداد اردوگاههای پناهندگان، نقض آشکار حقوق بشر محسوب میشود. مقامات آمریکایی همچنین در سال ۲۰۱۹، بیش از ۵۹ هزار پناهجو را از آمریکا به مکزیک بازگرداندند. اجرای این سیاست، پناهجویان را در معرض خطر خشونتهای بالقوه مرگبار و استرسهای روانی از سوی مقامات آمریکایی و مکزیکی قرار داد.
همچنین در مواردی کودکان از خانوادههای خود به اجبار جدا شده و عامدانه درد و رنج و شکنجه روانی سنگینی را بر آن متحمل کردند. در مواردی نیز مقامات آمریکایی پناهجویان و مهاجران را به شکل خودسرانه و به مدت نامعلوم بازداشت کرده و آنها را در بازداشتگاههای نامناسب و غیربهداشتی اسکان دادند.
تقسیم بندی مهاجران در آمریکامهاجران در آمریکا به سه دسته مهاجران سابق، مهاجران قانونی یا دارای حق شهروندی و مهاجران غیرقانونی تقسیم میشوند. مهاجران سابق در صورتی که هیسپانیک، آسیایی یا رنگین پوست باشند، همواره شهروند درجه دو محسوب میشوند. مهاجران قانونی نیز به جز افرادی که با سرمایه گذاریهای مالی بزرگ وارد آمریکا شده اند، اکثرا زیر خط فقر زندگی میکنند، اما شرایط مهاجران غیرقانونی در مقایسه با دو دسته دیگر بسیار وخیم است.
اکثر آنها تا زمان بررسی پرونده شان برای دریافت اقامت یا حق شهروندی در بازداشتگاهها یا اردوگاههای فاقد تجهیزات لازم نگهداری میشوند. براساس ارزیابی مرکز افکارسنجی پیو تا پایان سال ۲۰۱۹، حدود ۱۲ و نیم میلیون مهاجر غیرقانونی در ایالات متحده وجود دارد که برابر با چهاردرصد جمعیت این کشور است. اکثر مهاجران غیرقانونی از طریق مکزیک و از کشورهای آمریکای لاتین به آمریکا وارد میشوند.
وضعیت مهاجران غیرقانونی در دوره ترامپ و از فوریه ۲۰۱۶ به دلیل اتخاذ تدابیر سختگیرانه بسیار دشوار شده است.
جدول زیر نشان دهنده تعداد مهاجران بازداشت شده از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ است. این جدول نشان میدهد که تعداد مهاجران بازداشت شده در سال ۲۰۱۹ در مقایسه با ده سال پیش از آن به شدت افزایش یافته است. بر اساس آمار مراکز رسمی تا پایان ماه اوت ۲۰۱۹، حدود ۸۱۱ هزار مهاجر در مرزهای جنوبی آمریکا بارداشت شده اند که ۵۹۰ هزار نفر از آنها، اهل السالوادور، گواتمالا و هندوراس بوده اند. اکثریت آنها با دست کم یک نفر از اعضای خانواده خود همراه بوده اند.
در گزارشهای نهادهای حقوق بشری موارد زیر در نقض حقوق بشر مهاجران و پناهجویان به آمریکا دیده میشود.
۱- بازگرداندن دسته جمعی پناهجویان به مرز مکزیک و آمریکا در این مسیر زندگی بسیاری از زنان و کودکان به شدت به خطر میافتد. همچنین موارد بسیار زیادی از آدم ربایی، قاچاق زنان و کودکان و قاچاق اعضای بدن دیده شده است.
۲ ـ جداکردن اعضای خانواده بویژه کودکان از مادران. بدرفتاری با اعضای خانواده و حتی در مواردی شکنجه دادن آنها در مقابل دیگر اعضای خانواده
۳- بازداشت روزافزون و خودسرانه مهاجران بدون دلیل مشخص و بازجوییهای ناگهانی از مهاجران و رفتارهای تحقیرآمیز و غیرانسانی که در قوانین بین المللی منع شده است.
دولت آمریکا در پاسخ به اعتراضات نهادهای حقوق بشری در خصوص رفتار با پناهجویان و مهاجران در ماه ژوئیه سال ۲۰۱۹ در نامهای به سازمان عفو بین الملل صراحتا اعلام کرد: واشنگتن در صورتی در فرایندهای مرتبط با حقوق بشر سازمان ملل متحد مشارکت خواهد داشت که این فرایندها، اهداف سیاست خارجی آمریکا را پیش ببرندو به همین دلیل، کاخ سفید از پذیرش همکاری در زمینه بررسی وضعیت حقوق بشر در داخل این کشور خودداری میکنند.
در دوره ریاست جمهوری ترامپ، همچنین طرح اسکان مجدد برای پناهندگان را بسیار کاهش داد. براساس برنامه آمریکا در سال ۲۰۲۰ در خوشبینانهترین حالت، آمریکا سه تا ده هزار پناهنده را در این کشور اسکان خواهد داد. این در حالی است که در آخرین سال ریاست جمهوری باراک اوباما در کاخ سفید، امریکا ۱۱۰ هزار پناهنده را در این کشور پذیرفته بود. این وضعیت باعث بلاتکلیفی بسیاری از پناهجویان شده است.
در ژوئیه سال ۲۰۱۹، انتشار گزارشی درباره وضعیت وخیم مهاجران در اردوگاههای مرزی، بازتاب گستردهای داشت. براساس این گزارش، نیروهای گارد مرزی، مهاجران را وادار میکردند تا آب کثیف توالت را بیاشامند.
در بخش دیگری از این گزارش همچنان زنان مهاجر مورد اذیت و آزار جنسی قرار گرفتند. کودکان نیز در اردوگاهها شرایط بسیار وخیمی دارند. بر اساس گزارش شبکه سی ان ان در ۲۲ ژوئن ۲۰۱۸، اسناد یک دادگاه نشان میدهد که ماموران بازداشتگاههای مهاجران، ۲۳۰۰ کودکی را که از خانواده هایشان در مک الن تگزاس جدا کرده بودند، در شرایط بسیار غیرانسانی نگهداری میکردند. به آنها قرصهای تاثیرگذار بر مغز را به عنوان ویتامین به کودکان میخوراندند و در موارد متعددی آنها را تنبیه بدنی میکردند.
همچنین بر اساس گزارش دیدبان حقوق بشر در سال ۲۰۱۸، نیروهای گارد مرزی، زنان و کودکان را در سلولهای بسیار سرد فاقد توالت و فاقد آب آشامیدنی قرار میدهند.
در زمان بروز بحران کرونا، مهاجران نگه داشته شده در مرزهای مکزیک شرایط بسیار اسفباری را تجربه کردند. تا پایان ماه مه ۲۰۲۰، حدود ۳۲ هزار مهاجر در بازداشتگاههای مرزی به سر میبردند و بسیاری از نهادهای حقوق بشری درباره سلامت آنها در شرایط کرونایی ابراز نگرانی کردند.
نواح لانارد، ژورنالیست آمریکایی در صفحه توئیت خود در ۱۵ ژوئن ۲۰۲۰ نوشت: ICE، گزارش داده است که در بازداشتگاه مهاجران ایلوی در آریزونا، ۱۱۰ نفر کرونا مثبت شده اند. این وضعیت در حالی است که اعضای کنگره اخیرا گفته بودند که کرونا همانند آتش سوزیهای وحشی در حال گسترش است.
در اوج شیوع کرونا در آمریکا، همچنان کودکان و نوجوانان در بازداشتگاههای غیراستاندارد نگهداری میشوند. نهادهای حقوق بشری خواستار آزادی این کودکان و نوجوانان و پیوستن آنها به خانواده هایشان هستند. اما دولت آمریکا همچنان بر بازداشت کودکان و نوجوانان در شرایط ناسالم بهداشتی تاکید میکند.