پخش زنده
امروز: -
تولید و ثروت شناسی پایدار، مهمترین شاخص برای افزایش قدرت اقتصادی همه کشورها به شمار میشود و همه کشور و جوامع تلاش میکنند از ظرفیتها و مزیتهای تولیدی خود به طور بهینه استفاه کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ تجارت و بخش خدمات و بازرگانی هم بر پایههای تولید استوار میشود، چون تا زمانی که کالایی تولید نشود هیچ تجارتی هم شکل نمیگیرد.
به همین خاطر تولید ناخالص ملی اصلیترین معیار برای رده بندی قدرت اقتصادی کشورها در جهان محسوب میشود و شامل ارزش مجموع تولید کالا و خدماتی است که یک کشور در یک دوره یک ساله انجام میدهد.
یک مرجع مهم برای این ارزیابی هم صندوق بین المللی پول و بانک جهانی است که این صندوق هم در سالهای اخیر جایگاه ایران را در رتبه هجدهم تعیین و البته تاکید کرده است و ایران ظرفیت لازم را برای بهبود این رتبه هم دارد. چون بخش قابل توجهی از تولید کالاها و خدمات در ایران در بخشهای غیررسمی است و در آمارها ذکر نمیشود مانند بخش مهمی از اقتصاد ایران در محیطهای روستایی و کشاورزی.
صندوق بین المللی پول چند سال پیش هم اعلام کرده بود ایران با کنار زدن سه کشور اسپانیا، عربستان و کانادا پانزدهمین اقتصاد بزرگ دنیا در سال ۲۰۲۱ خواهد شد.
بر اساس آمارهای این نهاد بین المللی تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص برابری قدرت خرید در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۶۴۴ میلیارد دلار بوده و ایران از این نظر در رتبه ۱۸ جهان قرار گرفته است.
صندوق بین المللی پول اعلام کرده است ایران در سالهای ۲۰۱۸، ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نیز همچنان هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا باقی میماند، اما در سال ۲۰۲۱ با پشت سر گذاشتن سه کشور اسپانیا، عربستان و کانادا به جایگاه پانزدهم صعود میکند.
پیش بینی شده است تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید در سال ۲۰۲۱ به ۲۰۹۵ میلیارد دلار برسد که بیشتر از تولید ناخالص داخلی اسپانیا، عربستان و کانادا خواهد شد.
تولید ناخالص داخلی اسپانیا بر اساس شاخص قدرت خرید در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۷۷۳.۹ میلیارد دلار بوده که پیش بینی شده است این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۲۰۹۴ میلیارد دلار برسد. تولید ناخالص داخلی عربستان نیز از ۱۷۷۳.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ به ۲۰۷۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ و تولید ناخالص داخلی کانادا از ۱۷۶۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ به ۲۰۷۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ خواهد رسید.
بر این اساس چین با تولید ناخالص داخلی ۲۳۱۵۹ میلیارد دلاری بزرگترین اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۱ را خواهد داشت و آمریکا با ۱۹۳۹۰ میلیارد دلار و هند با ۹۴۵۹ میلیارد دلار به ترتیب در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار میگیرند.
شرایط کورنایی هم نشان که اقتصاد ایران تاب آوری بالاتری هم دارد، چون روند تحول شاخصهای اقتصادی ایران در مقایسه با دیگر کشورهای منطقهای و فرامنطقهای نشان میدهد ایران جزو موفقترین اقتصادها دنیاست. نرخ رشد بخش کشاورزی و صنعت در یک سال اخیر هم مطلوب بوده است.
چون دیگر کشورها حتی نرخ رشد منفی ۱۰ درصد و بیشتر را هم تجربه کردند، اما ایران در برخی حوزهها نرخ رشد مثبت هم داشته است.
شاخصهای آموزش، بهداشت و درآمدسرانه هم سه شاخص توسعه انسانی است و سازمان ملل براساس این معیارها کشورها را رتبه بندی میکند و ایران در رتبه بالای توسعه انسانی قرار گرفته است و از نظر زیرساختها، فعالیتهای علمی و رشد علمی در رتبه نخست و از نگاه فناوریهای نو و فضایی در رتبه دوم منطقه هستیم.
از شاخصهای مهم دیگر میتوان به مزیتهای و ظرفیتهای تولیدی معدنی، کشاورزی و نتف و گاز و صنعت خودروسازی اشاره کرد.
ایران بهشت مواد معدنی و تولیدات معدنی محسوب میشود و بنا بر گزارش فائو، اقتصاد کشاورزی ایران در منطقه بیشترین مزیت و ظرفیت را دارد و میتواند علاوه بر تثبیت امنیت غذایی نیاز بازارهای منطقهای را تامین کند.
ایران قطب منطقهای اقتصاد دانش بنیان هم محسوب میشود، چون نرخ رشد علمی ان در جهان دو رقمی است.
اگر شعار اقتصادی سال ۱۴۰۰ "تولید؛ پشتیبانیها؛ مانع زدایی ها" جدیتر گرفته شود رتبه تک رقمی در اقتصاد جهانی در آینده نزدیک هم در دسترس خواهد بود.
اسماعیل محمدی
دبیر خبر خبرگزاری صدا و سیما.