صرفه جویی ۵۰۰ میلیون مترمکعبی آب با آبیاری تناوبی برنج
آبیاری تناوبی برنج موجب صرفه جویی ۵۰۰ میلیون مترمکعبی آب در شالیزارهای مازندران میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، مسئول بخش فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور با اشاره به فرارسیدن فصل کاشت برنج بر ضرورت استفاده از روش آبیاری تناوبی در شالیزارهای مازندران تاکید کرد.
مهدی رستمی افزود: با توجه به تحقیقات انجام شده، استفاده از این روش موجب افزایش عملکرد ۱۰ درصدی محصول و کاهش مصرف ۱۵ درصدی منابع آب میشود.
مسئول بخش فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور، مزیت اقتصادی حاصل از کشت سطح مازاد با استفاده از روش آبیاری تناوبی را ۷۵۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: استفاده از این روش موجب صرفه جویی ۵۰۰ میلیون مترمکعبی آب و سطح مازاد کشت ۵۰ هزارهکتاری خواهد شد.
رستمی با اشاره به استفاده از روش زهکشی میانفصلی در مزارع افزود: با آموزش و ترویج این روش نیز شاهد افزایش عملکرد برنج به میزان ۳۱ هزارتُن (۵ درصدی) و تامین آب برای سایر محصولات کشاورزی خواهیم بود.
مسؤول بخش فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور به بررسی تحمل و مقاومت گیاه نسبت به آفات مهم مانند کرم ساقهخوار برنج و بیماری بِلاست در بخش تحقیقات گیاهپزشکی اشاره کرد و افزود: این موضوع علاوه بر جلوگیری از خروج ارز به صورت واردات تکنیکال سَم از خارج و همچنین جلوگیری از آلودگی منابع آب و حفظ محیط زیست، صرفهجویی هنگفت در مصرف قارچکُشها و آفتکُشها را به همراه دارد.
رستمی با بیان اینکه معرفی فرمولاسیونهای جدید علفکشهای کم مصرف از دیگر موضوعات تحقیق در بخش گیاهپزشکی به شمار میرود گفت: علفکشها در گذشته پُرمصرف و یا با دُزهای بالای مورد استفاده قرار گرفته، اما امروزه علف کشهای کم مصرف برای کشت انواع برنج جایگزین آنها شده که انواع علفهای هرز را در شرایط غرقآبی و غیرغرقآبی از بین میبَرد.
مسئول بخش فنی و تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور افزود: برای مدیریت بیماریها، قارچکُشهای کممصرف مانند"ناتیوو" برای مبارزه با بِلاست برنج در ارقام بومی و پرمحصول معرفی شده که میزان مصرف آنها در هکتار ۱۶۰ گرم بود که با توجه به صرفه اقتصادی و ارزی و نیز سازگار با محیط زیست برای مزارع برنج ارگانیک مناسب است.
رستمی افزود: ۱۳۰ گرم قارچکش "نوردوکس" هم با توجه به بسیار کم مصرف بودن آن ، میتوان برای ضدعفونی کردن ۱۰۰ کیلوگرم بذر برنج و بیماری پوسیدگی طوقه در ۲ هکتار شالیزار مورد استفاده قرار داد.