اولین نشست کمیسیون مشترک برجام بعد از امضای سند راهبردی تهران- پکن
کمیسیون مشترک برجام برای بررسی بازگشت احتمالی آمریکا به این توافق و چگونگی اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافقنامه از سوی همه طرف ها روز جمعه ( 13 فروردین) به صورت مجازی تشکیل شد.
این نشست با چراغ سبز امریکا صورت گرفت و اولین نشستی بود که بعد از به قدرت رسیدن جو بایدن در فضای توام با خوش بینی و امیدواری برگزار شد. پیش از این امیدواری که در باره تغییر رویکرد امریکا در قبال برجام بعد از شکست ترامپ و به قدرت رسیدن جو بایدن شکل گرفته بود بتدریج تضعیف می شد و علت آن چرخش و عقب نشینی مواضع اعضای تیم بایدن بخصوص در وزارت خارجه بود که با اعمال فشار مافیای صهیونیستی و به توصیه افرادی همچون کیسنجر صورت گرفت و در پی آن افرادی چون شرمن، مالی، و بیلنکن در موارد متعدد بخصوص با حضور در کنگره از رویکرد قبلی خود عقب نشستند و به نوعی بر ادامه فشارهای حداکثری در دوره بایدن صحه گذاشتند.
اما مهم ترین عامل و تحولی که باعث شد دولت بایدن دوباره برای بازگشت به برجام چراغ سبز نشان دهد امضای سند جامع همکاری های راهبردی 25 ساله ایران و چین بود که مخالفان برجام را در وضعیت بسیار بغرنج انتخاب بین بد و بدتر قرار داد به گونه ای که اگر همچون گذشته به شرط و شروط های خودشان ادامه بدهند در وضعیت به مراتب بسیار بدتری قرار خواهند گرفت و لذا همچنانکه از قبل هم پیش بینی می شد انتخاب خوب برای آن ها کماکان بازگشت به برجام و حفظ آن است.
تلاش های رژیم صهیونیستی و عربستان برای اعمال فشار بر دولت بایدن برای ادامه سیاست های حداکثری دولت ترامپ علیه ایران نیز به بن بست رسیده و هر دو در وضعیت بغرنج قرار گرفته اند .
پیش از امضای سند راهبردی 25 ساله تهران- پکن رویکرد دولت بایدن اتخاذ رویکرد مماشات با چین بود( و به همین دلیل میزبان اولین گفتگوهای هیات های دو کشور در آلاسکا بود) تا با جذب چین فشارها را توامان علیه روسیه و ایران افزایش دهد اما با امضای این سند نه تنها مجبور شده برای بازگشت به برجام گام بردارد بلکه برای ادامه سیاست مماشات با چین هم به بن بست خورده و لذا در چند روز گذشته فشارهای سیاسی و تبلیغاتی علیه چین در زمینه های مختلف از جمله حقوق بشری افزایش یافته که با عکس العمل شدید پکن هم مواجه شده است. برخلاف تصور استرتژیست های امریکایی همچون کیسنجر مثلث تهران- پکن – مسکو بعد از امضای سند راهبردی 25 ساله ایران و چین تقویت شده است.
بر این اساس در مجموع سند همکاری های جامع راهبردی 25 ساله ایران و چین در همان حالی که برای هر دو طرف و همچنین روسیه برد- برد محسوب می شود ، برای دشمنان هر سه طرف و همچنین مخالفان برجام بازی بد- بدتری را رقم می زند که همراهی با آن هرچند برایشان بد است اما عدم همراهی با آن می تواند وضعیت را به مراتب بدتر کند.
----------------------------------------------
احمد کاظم زاده