پخش زنده
امروز: -
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: خانه نشینی افراد در دوران کرونا و پرخوری و کم تحرکی ناشی از آن، خطر بروز افسردگی را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر سیده زهرا شریعت پناهی افزود: با توجه به این که خانوادهها در دوران اپیدمی کرونا بیشتر در منزل میمانند باید به تمام گروههای مغذی هرم غذایی در آماده سازی وعدههای غذایی روزمره توجه کنند.
وی اضافه کرد: اولین طبقه هرم غذایی شامل گروه کربوهیدراتها نظیر نان و غلات است که پایه اصلی غذای ما ایرانیان را تشکیل میدهد و طبقات بعدی شامل گروههای گوشت و مواد پروتئینی، لبنیات (شیر و ماست)، میوه و سبزیجات هستند که وجود تمام این گروههای غذایی به مقدار لازم باید در رژیم غذایی روزانه ما گنجانده شود.
دکتر شریعت پناهی مصرف روزانه ۴-۲ واحد میوه و ۳-۲ واحد لبنیات و ۵-۳ واحد سبزیجات برای حفظ سلامتی افراد را الزامی دانست وگفت: مصرف کمتر از این میزان باعث میشود بدن دچار ایمبالانس یا عدم تعادل درشت مغذیها و ریزمغذیها شود.
دانشیار تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که ایمبالانس مواد مغذی سبب بروز اختلال در عملکرد ارگانهای مختلف بدن میشود افزود: این عدم تعادل به خصوص در دریافت پروتئین و ریز مغذیها (املاح و ویتامین ها) بر عملکرد سیستم عصبی و مغز و ساخت نوروترنسمیتنها تاثیر گذاشته و باعث بروز اختلالات خلقی میشود.
دکتر شریعت پناهی خاطرنشان کرد: این عدم تعادل در دریافت مواد مغذی سبب ایجاد تغییرات خلق و خویی در افراد از جمله افسردگی یا پرخاشگری میشود و همواره باید به این نکته مهم توجه داشته باشیم که میزان و تنوع مواد غذایی در وعدههای روزانه بسیار اهمیت دارد.
به گفته عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، وجود گوشتهای قرمز یا ماهی و مرغ در وعده غذایی روزانه ضروری است، اما میتوان مقداری از سهم گوشت را با مواد پروتئینی ارزانتر جبران کرد و با مصرف ترکیبی از حبوبات و غلات نیز میتوان پروتئین کاملی را دریافت کرد.
وی تخم مرغ را حاوی پروتئین بسیار کامل دانست که مصرف روزانه آن به ویژه در کودکان مفید است. بزرگسالان نیز اگر مبتلا به چربی خون بالا نباشند میتوانند به صورت روزانه تخم مرغ مصرف کنند، اما در صورت داشتن کلسترول و چربی خون بالا نباید مصرف تخم مرغ آنان از بیش از دو تخم مرغ در هفته تجاوز کند.
به گفته دکتر شریعت پناهی پرخوری افسردگی میآورد و در دوران کرونا نیز به دلیل در خانه ماندن بیشتر متاسفانه شاهد پرخوری، کم تحرکی و کاهش فعالیت بدنی و در نتیجه اضافه وزن و چاقی افراد خانواده هستیم. این چاقی به علت التهابی که در بدن ایجاد میکند میتواند افسردگی ایجاد کند.
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه تاکید کرد: افراد باید از پرخوری پرهیز کرده و در منزل ورزش و نرمش کنند. زیرا علاوه بر این که از بروز اضافه وزن جلوگیری میکند باعث افزایش جریان خون سیستم عصبی مرکزی و دستگاه قلبی عروقی میشود که این موضوع نشاط و شادی در فرد ایجاد میکند و برای سلامت ریهها و پیشگیری از بیماری نیز بسیار خوب است.
دکتر شریعت پناهی یکی از مشکلات افراد در اپیدمی کرونا را بی اشتهایی صبحگاهی عنوان کرد و گفت: علت این مشکل تناول دیرهنگام وعده شام است. زمان شام خوردن بسیار اهمیت دارد و بین شام و خوابیدن حداقل ۳-۲ ساعت فاصله باشد و طوری تنظیم شود که هنگام خوابیدن غذا هضم شده و معده پر نباشد.
وی تصریح کرد: این موضوع باعث میشود صبحها هنگام بیدار شدن از خواب فرد نشاط بیشتری احساس کند و افسرده و کسل نباشد. همچنین احساس گرسنگی کرده و تمایل زیادی برای مصرف صبحانه کامل داشته باشد. وعده صبحانه باید از تمام وعدههای غذایی کاملتر باشد، زیرا جذب در صبح بیشتر است و بیشترین انرژی را به ما میدهد.
این دانشیار دانشگاه مصرف دمنوشهای گیاهی طبیعی را نشاط آورعنوان کرد و با توجه به این که حاوی مواد ضد التهاب، ضد سرطان و ضد بیماریهای مزمن هستند، مصرف این نوشیدنیهای گرم در جمع خانواده را نشاط آور و برای سلامتی خوب برشمرد.
به گفته وی دمنوشهای گیاهی بهتر است به صورت طبیعی استفاده شود و مصرف دمنوشها به صورت تی بگ را به دلیل این که ممکن است دارای مواد افزودنی باشند توصیه نکرد.
دکتر شریعت پناهی افزود: از دمنوشهایی که میتوانیم به شکل چای استفاده کنیم و آرام بخش و ضدافسردگی هستند چایهای بابونه، گل گاوزبان، بهار نارنج، به لیمو، سنبل الطیب، اسطوخودوس، گل نسترن، چای زعفران، چای گل سرخ، عناب، دارچین و زنجبیل و یا ترکیبی از آنهاست.
به گفته این متخصص تغذیه دمنوشهای گیاهی علاوه بر این که مایعات بدن را تامین میکنند سبب ایجاد آرامش و نشاط در فرد شده و افسردگی و پرخاشگری را نیز کاهش میدهند و اکثر آنها ضد التهاب نیز هستند.
دکتر شریعت پناهی با بیان این مطلب که خوردن برخی مواد غذایی باعث ایجاد افسردگی و پرخاشگری میشود تاکید کرد: بنابراین شاید بتوان گفت نخوردن یکسری مواد غذایی اهمیت بیشتری از این دارد که چه بخوریم تا نشاط بیشتری پیدا کنیم.
وی مصرف فست فودها، کنسروهای غذایی نظیر تون ماهی و غذاهای سرخ کرده را سبب ایجاد افسردگی در افراد برشمرد و گفت: این مواد نشاط افراد را میگیرند، زیرا زمان زیادی در معده باقی مانده، هضم آنها طولانی است و باعث افزایش جریان خون معده شده و ایجاد کسالت میکنند.
دکتر شریعت پناهی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: تنقلات و بستنی گرچه نشاط آور هستند، اما با توجه به کاهش تحرکت و فعالیتهای فیزیکی و ورزش در دوران شیوع کرونا و قرنطینه خانگی بهتر است مصرف آنها کاهش یابد، چون کالری بسیار زیادی دارند و باعث چاقی و اضافه وزن شده و در نهایت منجر به رخوت و افسردگی میشوند.
این متخصص تغذیه توصیه کرد به جای تنقلات مختلف چاق کننده برای بچهها میتوان از مغزها و میوههای خشک مثل انجیر، توت خشک استفاده کرد که کالری زیادی نداشته و بسیار خوب و خوشمزه هستند.
این دانشیار دانشگاه مشارکت افراد خانواده در تهیه غذا را سبب ایجاد شادی و نشاط دانست و از آن به عنوان یکی از راهکارهای مهم در ایجاد شادی و نشاط در افراد خانواده به ویژه کودکان یاد کرد که میتواند باعث اشنایی بیشتر فرزندان با مواد غذایی و فواید آنها شود.
دکتر شریعت پناهی در بخش دیگری از سخنان خود به افرادی که دوران نقاهت بیماری کرونا را طی میکنند توصیه کرد: مصرف دمنوش ها، میوه و سبزیها به دلیل دارا بودن املاح و ویتامینها انتخاب خوبی برای کاهش التهاب در ایام نقاهت کرونا هستند و حالت نشاط آور و توان زایی در این افراد را به دنبال دارد.
به گفته وی بیماران کرونایی در ایام نقاهت بیماری دچار مشکلاتی نظیر کاهش وزن، از بین رفتن بافت عضلانی، کاهش اشتها، مشکلات تنفسی، خستگی، اختلالات بویایی و چشایی میشوند که باید با مصرف غذاهای پرکالری و پروتئین جبران شود.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه افزود: غذاهایی که از پروتئین بیشتری اعم از گیاهی یا حیوانی نظیر سوپ ها، گوشتها و لبنیات برخوردار هستند، میتوانند کاهش وزن و عضله در دوران نقاهت کرونا را بهبود بخشند.
این دانشیار دانشگاه مصرف دمنوشها در ایام نقاهت کرونا را مفید برشمرد و اظهار کرد: مصرف دمنوشها انتخاب خوبی برای کاهش التهاب در بین بیماران مبتلا به کرونا هستند، زیرا با کاهش التهاب، حالت نشاط آوری و توان زایی در فرد ایجاد میکند.
به گفته وی مصرف میوه و سبزی نیز به دلیل افزایش دریافت ویتامینها و املاح باید در این دوران بیشتر مصرف شود.
این متخصص تغذیه با اشاره به وجود کم اشتهایی، مشکلات تنفسی و خستگی زودرس در ایام نقاهت بیماران کرونایی گفت: این افراد باید تعداد وعدههای غذایی خود را افزایش داده و حجم هر وعده را کاهش دهند. باید هر دو ساعت غذاهای با حجم کم، ولی پرکالری و پر پروتئین، مصرف کنند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه تاکید کرد: بیماران بی اشتها در دوران نقاهت بیماری کرونا باید غذاهایی نظیر شیر و عسل، میوههای طبیعی، عصاره گوشت و سوپهای میکس شده که نیازی به جویدن ندارند و به صورت مایع هستند مصرف کنند.
دکتر شریعت پناهی خاطرنشان کرد: بیمارانی که با اختلال چشایی مواجه هستند، باید در پخت غذاها، از آبلیمو و ادویههای طعم دار استفاده کنند تا تمایل بیشتری به خوردن غذا پیدا کنند.
وی تاکید کرد که برای تمامی افرادی که دوران نقاهت بیماری کرونا را سپری میکنند دریافت انرژی، پروتئین و مایعات کافی ضرورت دارد.