پخش زنده
امروز: -
گیاهان خوراکی بهاری به دلیل خواص بی شمار خود به عنوان داروی طبیعت شناخته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مهاباد؛ با رویش گیاهان خوراکی علاوه بر اینکه ذائقه مردم بهاری می شود منبع درآمدی هم برای برخی افراد بوجود می آید.
گیاهانی که با عطر و طعم بی نظیر خود این روزها سفره های مردم را رنگین کرده است و با داشتن خواص بی شمار، داروی طبیعت شناخته شدهاند.
با رونق رویش گیاهان بهاری برخی خود را راهی دیارهای بکر میکنند تا نشانه سرسبزی را در خود زنده کرده و با چیدن آن از خواص بی پایانش که به نوعی برخی نیز از آن به عنوان داروی طبیعت یاد میکنند، الهام بگیرند.
اگرچه گیاهان بهاری از گذشته های دور مهمان سفره های مردم بویژه مردم مناطق کردنشین بوده، اما متأسفانه نسل جدید از خواص این نوع گیاهان غافل بوده و به مصرف آن چندان اقبالی نشان نمی دهد که این مهم به نوبه خود نشان از ناآگاهی دارد.
مهمترین گیاهان خوراکی این منطقه شامل کنگر، ریواس، شنگ، گیلاخه، قازیاغی، پیچک، پونه و قارچ کوهی است.
گیاهان خوراکی در دامنه کوهپایه ها میرویند و به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی و انواع سموم برای تولید آنها، دارای املاح بسیار مفید بوده و همواره مورد سفارش متخصصان تغذیه و پزشکان برای رفع انواع بیماریها هستند.
کارشناسان تغذیه می گویند: ریواس مقوی معده بوده و جگر را از گرمای زیاد مصون میدارد، و برای دفع سنگ صفرا و سنگ مثانه مفید است. سیر کوهی سرشار ازکلسیم و انواع ویتامین های نافع بدن است. کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مؤثر بوده، ضدعفونی کننده، اشتهاآور، تب بر و هضم کننده غذاست و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود، سیر کوهی ، سرشار از کلسیم و انواع ویتامینهای نافع بدن است و با نامهای پیاز خرسی و سیر جنگلی نیز از آن یاد می شود، بسیار ملایم تر و شیرین تر از سیر معمولی بوده و بوی آن شبیه پیاز است. همچنین گیاه شنگ برای معده مقوی است و مصرف موضعی ریشه این گیاه در درمان عفونت و از بین بردن ترشحات گوش مؤثر است.
اما بهره برداری اصولی از این گیاهان برای جلوگیری از انقراض این گونه ها ضروری است و مردم باید در هنگام چیدن این گیاهان به ریشه آن لطمه وارد نکنند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهاباد می گوید: درمناطق کوهستانی این شهرستان بیش از 30 نوع گیاه خوراکی بهاره میروید و این روزها بسیاری از مردم برای برداشت گیاهان بهاری راهی مناطق کوهستانی می شوند.
مجید پاتو افزود: بهره برداران هنگام چیدن این نوع گیاهان خوراکی باید از تخریب ریشه و پیاز خوداری و از کندن گیاهانی که به اندازه کافی رشد نکرده اند بپرهیزند تا خطر نابودی و انقراض، گیاهان خوش طعم بهاری را تهدید نکند.
کارشناسان تغذیه می گویند: گیاهان خودرو که تا حدودی دور از دسترس روتین افراد و جامعه رویش میکنند، با داشتن خواص درمانی بسیار به نوبه خود از شگفتی های خدادادی به شمار میروند.
آنان معتقدند، گیاهان بهاری محصولاتی کاملاً ارگانیک هستند و از انواع کود شیمیایی و سمپاشی به دور بوده و محصولاتی کاملاً طبیعی بوده و برای درمان بسیاری از بیماریها مفید هستند.