به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ پایگاه خبری العهد در تحلیلی به قلم عادل الجبوری نوشت: آل سعود شش سال پس از آغاز تجاوز به یمن، این بار برای یافتن راه رهایی از گرداب یمن، به تکاپو افتاده است.
تلاش ریاض برای خروج از باتلاق
عادل الجبوری در ادامه نوشت: شش سال پس از آغاز تجاوز علیه یمن که با خسارات مالی و جانی قابل توجهی همراه بود، عربستان با ارائه طرحی به عنوان طرح صلح یمن، در پی یافتن راهکاری برای رهایی از تنگنایی است که خود ساخته است، البته هنوز مشخص نیست این استمداد طلبی تصادفی است یا دلیل دیگری دارد؟
تلاش عربستان برای رهایی از منجلاب یمن، به این دلیل است که به این نتیجه رسیده است که این همه هزینه مالی، رسانهای و سیاسی نتیجهای در برنداشته است، زیرا نه توانست نظام سیاسی مد نظر ریاض را بر کشور یمن تحمیل کند و نه توانست بر مقاومت یمن چیره شود و حتی در تضعیف مقاومت هم ناکام بود.
مشکل عربستان وقتی بیشتر به چشم میآید که میبیند نه تنها پس از این همه سال و با وجود حمایت کشورهای منطقهای و بین المللی نتوانست اهداف یاد شده را محقق کند بلکه خود در معرض حملات موشکی و پهپادی مقاومت یمن قرار گرفته است.
قدرتهای بین المللی و منطقهای که امکانات نظامی، مالی و انسانی فراوانی دارند، علیه مردمی بی دفاع و مظلوم که پیش از این به دلیل مداخلات و توطئههای خارجی و درگیریهای داخلی به تنگ آمده بودند، بسیج شدند، اما در عمل نتوانستند اقدام خاصی انجام دهند.
از طوفان قاطعیت تا عملیات امید!
در هر حال جنگ تجاوزکارانهی که حاکمان ریاض و ابوظبی همراه با مقامات کاخ سفید و سیاستمداران تل آویو آن را جنگی سریع و گذرا میخواندند، امروز به کابوسی وحشتناک برای آنان تبدیل شده است و راهی برای رهایی از این کابوس نمیبینند
نکته مهمتر اینکه جنگ تجاوزکارانهای که شش سال قبل به فرماندهی عربستان و تحت لوای ائتلاف عربی با عملیات طوفان قاطعیت شروع شد، پس از مدتی جایش را به عملیات بازگشت امید داد، اما جا دارد این سئوال مطرح شود که مقصود از امید چیست؟ آیا آنچه این کشور و هم پیمانانش از آن به عنوان امید یاد میکنند همین نسل کشی و قتل عام است؟
وقتی جنگندهها و بالگردهای عربستان و امارات، با حمایت واشنگتن وتل آویو جان مردم مظلوم یمن را میگیرند، زنان، کودکان و کهنسالان را به قربانگاه میبرند، سرزمین یمن را به ویرانه تبدیل میسازند و هرگونه ویژگی اخلاقی، انسانی و دینی را زیر پا مینهند، مقصود از امیدی که در پی بازگرداندن آن بوده اند، چه میتواند باشد؟
ویژگی دیگر جنگ یمن این است که متجاوزان با آن همه امکاناتی که برای این جنگ به کار گرفتند، نتیجه کارشان شکست و ناکامی عربستان، امارات و حامیانشان بوده است. حاکمان عربستان و امارات به جای آنکه اهداف مورد نظر خود را برصنعا و دیگر شهرهای یمنی، تحمیل کنند، خود در بدترین شرایط قرار گرفتند و در برابر حملات موشکی مقاومت یمن که حتی تا کاخها و شهرهای مدرنشان نیز رسیده است، مستاصل و درمانده شده اند.
مستاصل شدن آل سعوداینکه نتیجه جنگ یمن برای عربستان، هم پیمانان و حامیانش به جایی رسیده که دردآور و رسواست، دلایل و عواملی دارد و همین دلایل موجب شده است تا تلاش سختی را در دستور کار قرار دهد به این امید که به هر نحو ممکن این جنگ را پایان دهد و توافق صلحی با دشمنی امضا کند که حاکمان ریاض را کلافه و حتی تضعیف کرده است. با این حساب موضع اخیر عربستان در تن دادن به صلح برای کسی که حوادث یمن را به دقت پیگیری میکند، اقدامی غافلگیر کننده محسوب نمیشود به ویژه با توجه به اختلافات در خاندان حاکم بر سعودی پس از قدرت گرفتن محمد بن سلمان و در همین حال با توجه به شیوع کرونا که به کابوسی برای این کشور تبدیل شده و کاهش قیمت نفت این کابوس را عمیقتر کرده است.
اقتدار ملت یمن ؛ تداوم جنایتاین تحولات کنار عواملی دیگر که در این شش سال وجود داشته، موجب شده است شرایط امروز یمن رقم بخورد تا ثابت شود گزینه
آنانی که طرح پیشنهادی اخیر محمد بن سلمان را برای توقف جنگ تصمیم ریاض میدانند، اشتباه میکنند. این طرح، تصمیم واشنگتن است اگر چه ریاض که اخیرا برای رهایی از تنگناهای موجود در پی آشتی با قطر هم بر آمده است.
تجاوز اگر چه خونریزی، ویرانی و مصیبت به دنبال دارد، اما دیر یا زود در برابر گزینه مقاومت فرو خواهد پاشید، حقیقتی که محمد القبلی کاردار سفارت یمن در بغداد در گفتگوی سابق خود با العهد بدان اشاره کرده بود. القبلی گفته بود: «به یقین متجاوزان در مسیر رسیدن به اهدافشان، شکست سختی خواهند خورد. راه حل درست و عملی، توقف تجاوز و پایان دادن به محاصره کشور است تا مردم یمن بتوانند از حقوق خود در داشتن زندگی آزاد و محترمانه بهرهمند شوند و ویرانههای جنگ ظالمانه را دوباره بسازند. مردم یمن با شجاعت و اقتدار بدترین مراحل را پشت سر گذاشته اند و تردیدی نیست که تداوم تجاوز به معنی تداوم شکستهای دشمن خواهد بود. ما از روز اول خواستار راه حل مسالمت آمیز بودیم.»
در هر حال جنگ تجاوزکارانهی که حاکمان ریاض و ابوظبی همراه با مقامات کاخ سفید و سیاستمداران تل آویو آن را جنگی سریع و گذرا میخواندند، امروز به کابوسی وحشتناک برای آنان تبدیل شده است و راهی برای رهایی از این کابوس نمیبینند. محاسبات این گروه شبیه به محاسبات رژیم صدام در تحمیل جنگ تجاوزکارانه علیه ایران در سال ۱۹۸۰ است. رژیم صدام و حامیانش بر این باور بودند که در طول چند ماه و حتی چند هفته نظام سیاسی جدید ایران را سرنگون خواهند کرد.
واشنگتن بازیگر اصلی و طراح آتش بس آنانی که طرح پیشنهادی اخیر محمد بن سلمان را برای توقف جنگ تصمیم ریاض میدانند، اشتباه میکنند. این طرح، تصمیم واشنگتن است اگر چه ریاض که اخیرا برای رهایی از تنگناهای موجود در پی آشتی با قطر هم بر آمده است، به عملی شدن این طرح تمایل دارد و با قدرت برای رسیدن به این هدف تلاش میکند. در هر حال تصمیم واشنگتن و علنی شدن آن از جانب ریاض، نخواهد توانست آل سعود را از غرق شدن نجات دهد، ضمن اینکه این طرح چیز جدیدی در خود ندارد بلکه در پی آن است تا با پایان دادن به تجاوز، صفحه دیگری علیه یمن بگشاید که میتواند خونهای ریخته شده و ویرانیهای جنگ را در این کشور مخفی نگه دارد.