پخش زنده
امروز: -
عید نوروز ،عید مشترک باستانی و ملی ایرانیان است که آداب ورسوم این عید کهن در آذربایجان غربی، جلوه دیگری دارداما در دومین سال همه گیری کرونا می توان با اجتناب از دورهمی ها و سفرهای غیر ضروری سایه سنگین کرونارا دور واز سین سلامت حفاظت کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ، همه ساله در عید نوروز مردم استان های مختلف آداب و رسوم خاصی را انجام و با شیوه های مختلف این عید باستانی را جشن می گیرند و مردم آذربایجان غربی نیزاز این قاعده مستثنی نیستند و آیین و سنت های خاص خود را دارند که در نوروز به انجام آنها می پردازند و لذت می برند.
یک پژوهشگر مردم شناسی در ارومیه در رابطه با رسم تکم چی می گوید : از جمله رسم های زیبای ایام نوروز که در آذربایجان غربی به فراموشی سپرده شده، رسم " تکم چی " ها نام دارد. چند روزی مانده به عید، تکم چی به طور نمادین، تکم، بز ساخته شده از قطعات چوب را در کوچه های روستاها و شهرها می چرخاند و در حالی که اشعاری به زبان ترکی و با صدای دلنشین می خواند نوید آمدن عید را می داد و پاداش خود را از مردم می گرفت.
اکبرزاده، خانه تکانی درآذربایجان غربی را از دیگر سنت های مردم این دیار برمی شمارد و می گوید : از اواسط اسفندماه، خانه ها گرد و غبار یک ساله را با آیین خانه تکانی از رخسار می زدایند و رنگ و بوی تازه ای می گیرند. وسعت این رسم که در منطقه به " هیس آلماق " موسوم است آن چنان در یکی دو هفته مانده به عید بیشتر می شود که گاهی مشکل کمبود و قطع آب آشامیدنی شهری را در پی می آورد.
تزیین سفره هفت سین و آماده کردن سبزه نوروزی از دیگر رسومی است که در آذربایجان غربی همچنان رایج است.
سپهرفر معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در این باره می گوید :سفره هفت سین در مناطق روستایی آذربایجان غربی چندان مرسوم نبوده و به جای آن سفره عید در خانه ها گسترده می شد و افرادی که برای عید دیدنی به آن خانه می آمدند در آن سفره می نشستند و پذیرایی می شدند.
سبزه رویاندن که معمولا از گندم، عدس، جو و سایر روییدنی ها انجام می گرفت یکی دو هفته مانده به عید به وسیله زنان خانواده مهیا می شد و این سبزه در خانه به عنوان مظهر رویش و سرسبزی باقی می ماند و در سیزدهم نوروز به دامان طبیعت یا در آب روان رها می شد.
مردم آذربایجان غربی، در جریان عید و شادی، آیین های دینی و مذهبی را فراموش نکرده اند، هنوز در جای جای آذربایجان غربی رسم گرفتن اولین دریافتی، به عنوان برکت سال از بین صفحات قرآن کریم رایج است.
قبل از تحویل سال نو، پدر و یا بزرگ خانه به تعداد افراد خانوار اسکناس هایی را در درون صفحات قرآن مجید قرار می دهند و با تحویل سال و خواندن دعای تحویل سال افراد خانه اولین دریافت نقدی خود را در سال جدید از قرآن کریم می گیرند و اعتقاد دارند این به کارشان در سال جدید برکت می دهد.
بعد از تحویل سال نو، دید و بازدید از بزرگان خانواده و اعضای فامیل از رسوم مردم آذربایجان غربی است که چند روز اول عید در مناطق شهری و روستایی استان به این امر اختصاص می یابد.
اما دو سالی است که آئینهای زیبای عید نوروز متاثر از همه گیری ویروس کرونا است .
اجتناب از دورهمی ها و سفرهای غیر ضروری در ایام نوروز میتواندحافظ سین سلامت و عیدی بزرگی برای مدافعان سلامت باشد.